Hopp til innhold

- Dropp selvundersøkelsene

Ingen grunn til å drive med grundige undersøkelser av egne bryster, mener brystkrefteksperter.

Selvundersøkelse brystkreft

I årevis har kvinner blitt oppfordret til å sjekke brystene sine jevnlig. Det er det liten vits i, mener eksperter.

Foto: colourbox.com

Ellen Schlicting

Selvundersøkelse påvirker verken sykdomsforløpet eller overlevelse, sier avdelingsoverlege Ellen Schicting.

Foto: NRK
Faksimile fra brosjyren Undersøk brystene selv (Kreftforeningen)

Til tross for ekspertenes råd, fortsetter Kreftforeningen å anbefale selvundersøkelse av brystene. Her er en faksimile fra brosjyren 'Undersøk brystene selv - informasjon til alle kvinner'.

Kreftspesialister mener Kreftforeningen skremmer unødig når de oppfordrer alle kvinner til å sjekke brystene sine grundig en gang i måneden.

- Det finnes ingen dokumentasjon på at selvundersøkelse gir økt overlevelse, sier avdelingsoverlege Ellen Schlicting til NRK Puls.

Hun er brystkreftspesialist ved Oslo universitetssykehus, Ullevål.

Schlicting mener det er på tide at Kreftforeningen endrer oppfordringen til selvundersøkelser. Det synet støtter også flere andre brystkreftspesialister Puls har vært i kontakt med.

Mot sin hensikt

En av dem er Erik Wist, leder for Norsk Bryst Cancer Gruppe. Han mener detaljerte undersøkelsesprogrammer som kvinner skal følge, trolig virker mot sin hensikt.

- Det er mye viktigere å fortelle kvinner at de skal kjenne på brystene sine i naturlige situasjoner, som for eksempel når de såper seg inn i dusjen, mener Wist.

Ellen Schlicting møter stadig brystkreftrammede kvinner som forteller at de har hatt dårlig samvittighet for at de ikke var flinkere til å undersøke brystene sine.

- Mange forteller at de ikke gjorde det, fordi de syntes det var vanskelig og fordi det gjorde dem engstelige, sier Schlicting.

Kvinnene blir lettet når de får vite at det ikke finnes bevis for at selvundersøkelse verken påvirker sykdomsforløp eller overlevelse.

Oppdager kuler tilfeldig

- Ut fra min kliniske erfaring er det uhyre sjelden at kvinner har kjent kulen ved rutinemessig undersøkelse. De fleste forteller at de oppdaget den helt tilfeldig, forteller Schlicting.

- De fleste oppdager den mens de såper seg inn i dusjen, når de smører seg inn med lotion, eller det kan være en partner som oppdager den. De fleste kvinner har en ryggmargsrefleks hvis de kjenner noe som ikke har vært der før, sier hun.

I stedet for å fokusere på selvundersøkelse, burde Kreftforeningen og Foreningen for brystkreftopererte minne kvinner på at de skal være oppmerksomme, mener Schlicting.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Toner ned rådet?

Lise Høie, leder for Foreningen for brystkreftopererte, ønsker ikke å skremme norske kvinner, og sier at de toner ned rådet om selvundersøkelse en gang i måneden.

Men går du inn på nettsidene deres, kan du fortsatt lese dette:

«De fleste kvinner oppdager kreftsvulster selv, men dette skjer dessverre ofte rent tilfeldig. Selvundersøkelse er den sikreste veien til tidlig diagnose.»

Hvordan kan dere skrive dette når det ikke finnes dokumentasjon for påstanden?

- Jeg ser ikke noe galt i at vi oppfordrer til det. Det må ikke tas så kategorisk, og ingen skal føle seg forpliktet til det, sier Høie til NRK Puls.

Hun sier hun er klar over at det ikke finnes dokumentasjon for gevinster av slike undersøkelser, og mener det viktigste er at kvinner kjenner kroppen sin og er oppmerksomme på forandringer.

Bare to av ti undersøker

Undersøkelser som Foreningen for brystkreftopererte har gjort de siste to årene, viser at bare to av ti kvinner undersøker brystene sine jevnlig. Hvorfor så mange lar være, har man ikke kunnskap om.

- Vi har ikke stilt oppfølgingsspørsmål, men et slikt spørsmål kan være aktuelt å ta med i år, sier aksjonsleder Marit Sophie Egge i Rosa Sløyfe.

Også hun understreker at selvundersøkelser er viktig for at kvinner skal bli kjent med sitt eget bryst.

- Vi anbefaler kvinner å gjøre selvundersøkelsen på samme tid i syklusen hver gang. Da er det lettere å merke forandringer. Grunnen til at vi sier hver måned, er at det skal være lettere for kvinner å huske å gjøre det jevnlig, sier hun.

Vanskelig rutine

- Vårt inntrykk er at brystsjekk gir mer uro enn det er til hjelp, sier Anette Heie, spesialist i bryst- og endokrinkirurgi ved Haukeland universitetssykehus.

- Det er selvfølgelig viktig at kvinner kjenner brystene sine, men det gjør de jo like godt i naturlige settinger, for eksempel i dusjen.

Også avdelingssykepleier Kari Britt Hagen ved samme avdeling opplever at mange synes det er vanskelig å undersøke brystene slik brosjyrer og Kreftforeningen oppfordrer til.

- Det blir feil hvis kvinner får dårlig samvittighet for at de ikke klarer å følge opp, mener hun.

Kreftforeningen er kjent med innholdet i denne artikkelen, men hadde ikke anledning til å kommentere saken i dag.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)