- Depresjon gir verst helse

Depresjon er verre enn andre kroniske lidelser, viser ny rapport.

Fortvilet mann (Illustrasjonsfoto)
Foto: Alex Bramwell

Depresjon er verre for helsa enn kroniske lidelser som angina, leddgikt, astma og diabetes, ifølge en ny undersøkelse fra  Verdens Helseorganisasjon , WHO.

Mørk kombinasjon

Og enda mørkere blir det for de som i tillegg til å lide av depresjon også sliter med andre kroniske sykdommer, som for eksempel diabetes, skriver The Lancet .

Mentale lidelser er veldig vanlig, og ifølge WHO lider hundrevis av millioner mennesker på verdensbasis av en form for psykiske lidelse. 

Men bare halvparten av de som er alvorlig psykiske syke får behandling for dette.

Forskerne konkluderer rapporten med at hvis behandlingstilbudet mot depresjon blir bedre, vil folks generelle helse bli styrket.

Ekspertene etterlyser at det bevilges flere midler - og da spesielt i utviklingslandene - til det mentale helseapparatet.  

Fortvilelse (Illustrasjon)

Over 245 00 mennesker var med i undersøkelsen fra WHO.

Foto: AccuSoft Inc

Det haster

- Disse resultatene viser at det haster med å ta depresjon på alvor, for å redusere sykdomsbyrden - og for å forbedre den generelle helsen til folk flest, sier forskningsleder Dr Somnath Chatterji.

Over 245 000 mennesker fra 60 forskjellige land var med i undersøkelsen - og alle måtte svare på en rekke spørsmål om helsen sin.

- Depresjon må bli prioritert og behandlet på lik linje som behandling av andre sykdommer. Depresjon kan ha en svært ødeleggende effekt på forhold, personlig økonomi og psykisk helse, sier Marcus Robert fra den mentale helseorganisasjonen Mind til BBC.

LES OGSÅ: - Vanlig å høre stemmer i hodet

15 prosent nordmenn rammes

I Norge lider omkring 15 prosent av befolkningen til hver tid av en eller annen form for depresjon. Og hvert år blir omkring 150 000 nordmenn rammet av lidelsen.

- Depresjon rammer folk i alle aldre, i alle sosiale lag og i alle kulturer. Men dessverre er det mange som ikke søker behandling, fordi de ikke selv forstår det dreier seg om depresjon, sier professor dr.med. Einar Kringlen til Helsenytt.

Det er mange måter å behandle depresjon på, og behandlingen avhenger av diagnose og symptomer. De fire vanligste formene for behandling er samtale eller psykoterapi, antidepresive midler, elektrosjokk eller sosiale tiltak.

- Uten behandling vil mange depresjoner vare i månedsvis. I verste fall flere år. Men får du behandling, kan mer enn 80 prosent av alle depressive lidelser behandles, sier Kringlen.

LES OGSÅ: Trening mot depresjon

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)