- Damer har for høye krav

- Ikke alle kan få en bra deal, sier kjønnssosiolog og forfatter Preben Z. Møller.

Den store kjærligheten
Foto: Alix Minde / 6PA/MAXPPP

Forfatterne Preben Z. Møller og Pernille Dysthe og psykolog Sissel Gran svarte på spørsmål i nettmøte om singelliv og dating.

Les svarene her!

Preben Z. Møller

Preben Z. Møller

Foto: Kagge Forlag

Det er det store spørsmålet gjennom 20- og 30-åra for mange kvinner: Hvordan finne drømmemannen? Man prøver og prøver med friskt mot, men hvor blir det av ham?

- Mange kvinner forveksler sex med kjærlighet. De får et oppblåst selvbilde og urealistiske forventninger til hvilken mann de kan få til kjæreste, sier Preben Z. Møller. I fjor skapte han debatt med boka "Pen søker trygg".

Han sier det fortsatt er et tradisjonelt rollemønster på kjønnsmarkedet, og at mannen er den aktive part.

Test din sex-iq

Ikke nok drømmemenn

Møller mener jakten på den perfekte mann bunner i at vi tror kjønnsmarkedet skal gå opp, mens det i virkeligheten er slik at noen må bli misfornøyde.

- Menn har en lavere terskel for å ligge med en kvinne enn å ha et fast forhold til henne. Det betyr at en kvinne kan gå til sengs med langt finere menn enn de hun kan få som kjærester, sier Møller.

På bakgrunn av dette mener Møller at kvinner sikter for høyt, og har problemer med å innse at de bør redusere forventningene. Man tar seg selv ut av ligningen når man setter kriterier for en partner. Det er lettere å vite hva man vil ha enn å ta innover seg hva man tilbyr i bytte.

- Det er trist og frustrerende, men kjønnsmarkedet er begrenset. Det finnes ikke nok drømmemenn. Noen SKAL bli lei seg, sier han.

- Kvinner må jakte selv

Kvinnens passive rolle på kjønnsmarkedet fører ifølge Møller til at de mistolker menns oppførsel.

- Mannen legger like mye innsats i kvinner han bare vil ha sex med som kvinner han vil gifte seg med. Når han går til sengs med henne, oppfatter hun det likevel som en stilltiende aksept mellom de to.

Møller mener kvinner må bli mer aktive på sjekkefronten selv, og at det da vil være mer naturlig for menn å legge innsatsen der de virkelig vil noe mer.

600.000 personer mellom 25 og 55 år bor alene i Norge i dag. Antallet single er størst i storbyer og utkantstrøk.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.