Hopp til innhold

- Botox havner i hjernen

Det populære rynkemiddelet Botox kan spre seg til hjernen, ifølge ny forskning.

Botox
Foto: Ron Heflin / AP

Botox, som inneholder nervegiften botulinum, kan spre seg til hjernen etter at det er sprøytet inn under huden for å glatte ut rynker, viser ny, italiensk forskning på laboratorierotter.

Funnet skaper bekymring blant helsepersonell - og amerikanske helsemyndigheter har tidligere i år gått ut med advarsler mot Botox-bruken, skriver forskning.no.

Lammer musklene

Når Botox sprøytes inn under huden, blir musklene lammet og dermed glattes rynkene i huden ut. Giften lammer musklene i fire til seks måneder.

LES OGSÅ: "Alle" fikser på kroppen

Inntil nylig har det vært ukjent at giften kan vandre til hjernen. Tidligere studier har bare antydet at botulinum kan spre seg fra et område i kroppen til et annet - men ikke til hjernen, skriver tidsskriftet Nature.

Tviler på skadevirkning

De italienske forskerne fra Instituto di Neuroscienze i Pisa kan ikke dokumentere at laboratorierottene har endret oppførsel etter Botox-spredningen.

Og dessuten tviler forskerner på at mennesker vil få skader i hjernen etter Botox-behandling, fordi dosene som brukes er så lave, skriver de i tidsskriftet The Journal of Neuroscience.

LES OGSÅ: - Jogg kvisen bort

SE BILDER: Alt det rare vi gjøre med kroppen vår

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)