NRK Meny

- Babyer er som neandertalere

Som nyfødte er alles hjerner som neandertaleres, viser en ny studie. Men i løpet av det første året blir hjernen merkbart annerledes.

Neandertaler og menneskebaby

Skilt ved fødselen: Hjernene til neandertalere og moderne mennesker utviklet seg raskt i ulik retning, mener tyske forskere.

Foto: REUTERS/Colourbox

Artikkelen er flere år gammel.

Fram til fødselen er vi ikke så ulike våre utdødde slektninger, neandertalerne.

Faktisk er hjernen til et nyfødt menneske og en nyfødt neandertaler temmelig lik, ifølge forskning fra det tyske Max Planck-instituttet for evolusjonær antropologi.

Forskerne har sammenlignet utviklingen av hjernen hos moderne mennesker og fossile mennesker, inkludert en nyfødt neandertaler, skriver den britiske avisa Telegraph.

Skiller lag tidlig

Mange forskere har gått ut fra at menneskehjernen og neandertalerhjernen ikke var så ulik, spesielt siden de er svært like i størrelse.

Forskeren Philipp Günz, som har ledet denne aktuelle studien, mener hans team nå har vist at det faktisk var en forskjell.

– Hos moderne mennesker er koblingene som gjøres mellom ulike deler av hjernen allerede i første leveår, viktig for å fungere sosialt og emosjonelt og for å kunne kommunisere på et høyt nivå, uttaler Günz.

– Det er usannsynlig at neandertalerne så verden slik vi gjør det, fortsetter han.

Utvikler seg raskere

Den tyske studien viser at både neandertalerbabyer og menneskebabyer ble født med en avlang hjerneform, men at denne raskt endrer seg til kuleform hos moderne menneskebarn.

Denne tidlige utviklingen skiller oss ikke bare fra neandertalere, men også fra sjimpanser.

Også i forhold til sjimpanser har det vist seg at hjernene våre er ganske like ved fødsel, men at de ganske raskt blir ulike.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.