NRK Meny
Normal

- Babyer er som neandertalere

Som nyfødte er alles hjerner som neandertaleres, viser en ny studie. Men i løpet av det første året blir hjernen merkbart annerledes.

Neandertaler og menneskebaby

Skilt ved fødselen: Hjernene til neandertalere og moderne mennesker utviklet seg raskt i ulik retning, mener tyske forskere.

Foto: REUTERS/Colourbox

Fram til fødselen er vi ikke så ulike våre utdødde slektninger, neandertalerne.

Faktisk er hjernen til et nyfødt menneske og en nyfødt neandertaler temmelig lik, ifølge forskning fra det tyske Max Planck-instituttet for evolusjonær antropologi.

Forskerne har sammenlignet utviklingen av hjernen hos moderne mennesker og fossile mennesker, inkludert en nyfødt neandertaler, skriver den britiske avisa Telegraph.

Skiller lag tidlig

Mange forskere har gått ut fra at menneskehjernen og neandertalerhjernen ikke var så ulik, spesielt siden de er svært like i størrelse.

Forskeren Philipp Günz, som har ledet denne aktuelle studien, mener hans team nå har vist at det faktisk var en forskjell.

– Hos moderne mennesker er koblingene som gjøres mellom ulike deler av hjernen allerede i første leveår, viktig for å fungere sosialt og emosjonelt og for å kunne kommunisere på et høyt nivå, uttaler Günz.

– Det er usannsynlig at neandertalerne så verden slik vi gjør det, fortsetter han.

Utvikler seg raskere

Den tyske studien viser at både neandertalerbabyer og menneskebabyer ble født med en avlang hjerneform, men at denne raskt endrer seg til kuleform hos moderne menneskebarn.

Denne tidlige utviklingen skiller oss ikke bare fra neandertalere, men også fra sjimpanser.

Også i forhold til sjimpanser har det vist seg at hjernene våre er ganske like ved fødsel, men at de ganske raskt blir ulike.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.