NRK Meny
Normal

- Alt blir bedre om våren

Humøret blir bedre, søvnproblemene forsvinner, og vi går ned i vekt.

Lykke

Det er ikke innbildning at livet blir lettere når våren kommer.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Når snøen smelter og det er lyst både før og etter jobb, skjer det noe med oss. Hvor ble det av tungsinnet, trøttheten og initiativløsheten?

- Alt som er ille, blir bedre når det lysner, slår divisjonsdirektør Arne Holte ved Folkehelseinstituttet fast.

Han har forsket på vinterdepresjon i Nord-Norge, og funnet ut at humøret vårt svinger med lyset. Temperatur og værforhold har lite å si.

- Lykken er høyest når det er lysest og lavest når det er mørkest for de fleste av oss, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Opp og hopp!

Arne Holte

Fra nå av blir alt bare bedre og bedre, sier divisjonsdirektør Arne Holte ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Lene Solbakken

Og det er ikke bare humøret som påvirkes av at det blir lysere. Selv om vi sover mindre om sommeren enn om vinteren, er vi mindre trøtte og har lettere for å stå opp om morgenen.

- Morgenlyset skrur av produksjonen av hormonet melatonin, slik at du våkner. Uten lys om morgenen opplever mange det som at de står opp midt på natten og ikke våkner skikkelig før utpå formiddagen, forklarer Holte.

Men de samme personene som står opp i ørska om vinteren, kan ofte klare seg uten vekkerklokke om sommeren.

- Problemene forsvinner på et blunk når lyset kommer, sier Holte.

Bare damer blir vårkåte

Selv om vi er vant til å tenke at alle blir våryre, viste forskningen til Arne Holte at det faktisk ikke er slik for alle.

- Kvinner følger lyset når det gjelder seksuell interesse, men det gjør overraskende nok ikke menn. Imidlertid når både kvinner og menn bunnpunktet samtidig, i desember, sier Holte.

Hva som er årsaken til forskjellene mellom kjønnene, vet vi rett og slett ikke. Men Holte morer seg litt med forklaringen til en kollega som forsker på arktisk biologi.

- Kollega Karl-Arne Stokkan fortalte meg en gang at det er på samme måte med fjellrypa. Der topper ikke lysten seg for hannen før hunnen har skiftet drakt. Kanskje det er sånn med oss mennesker også, at menn først reagerer når kvinnene skifter til "sommerdrakt", sier han.

Finn sexstillingen som passer for deg

- Alle slankekurer virker om våren

En hyggelig bieffekt når våren kommer, er at nesten alle går litt ned i vekt.

- Jeg pleier å si at alle slankekurer virker om våren. Skal du slanke deg så gjør det nå, da virker det uansett, sier Holte.

I gjennomsnitt gikk deltakerne i undersøkelsene hans ned cirka to kilo fram mot sommeren.

- Mange opplever sjokoladehunger om vinteren. Det handler selvsagt litt om energi, men også om at sjokoladen inneholder et stoff som er viktig for produksjonen av hormonene serotonin og melatonin. Disse hormonene er viktige blant annet for å regulere døgnet og for humøret vårt, forklarer han.

Deprimerte blir mer deprimerte

Men dessverre er det ikke alle som får en opptur om våren. Arne Holte forteller at for de som fra før har et depressivt anlegg eller er i en svært vanskelig situasjon, vil våren bare gjøre alt verre.

- Da er det andre mekanismer som spiller inn. Man sammenligner seg med andre og får det enda verre enn man hadde det fra før.

- For noen er det mye bedre å bare gjemme seg bort i mørket om vinteren. Det må vi ikke helt glemme, sier han.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.