I fjor bestemte 23 år gamle Yu-Jen Shi seg å lære kvensk, til tross for at han bor i Taiwan. Tvillingbroren Kai-Chie kunne det allerede fra før, og nå ville også Yu-Jen lære språket, som er fastslått å være et av Europas mest truede språk.
Siden 2019 har brødrene jobbet sammen med revitaliseringen av det kvenske språket gjennom ulike metoder. Yu-Jen ønsket å bruke språkopplæringen som en del av revitaliseringsarbeidet. Derfor opprettet han Instagram-kontoen «Kvensk Uanstrengt 365», som både er hans egen notisbok, men også et nettbasert nybegynnerkurs i kvensk.
– Målet er at mens jeg lærer meg kvensk, kan også andre gjøre det sammen med meg, sier Yu-Jen når NRK Kvensk snakker med ham på Google Meet.
Ord for ord, regler for regler
Fra og med 1. januar har Yu-Jen daglig lagt ut et nytt innlegg på sin Instagram-konto. Innleggene har så langt handlet om enklere språkregler, som alfabetet og uttale av ord, men kurset skal snart ta opp vanskeligere temaer som ordbøyning, avslører Yu-Jen.
– Rundt mars begynner ting å bli bittelitt vanskeligere når vi starter å gå gjennom ulike kasus.
Som utlending forstår Yu-Jen godt hvor vanskelig språk kvensk kan være med sine endelser og andre kompliserte grammatiske regler. Derfor prøver han å forklare ting så enkelt og sakte som mulig – ord for ord, regler for regler.
– Siden jeg selv ikke har tilknytting til språket og fortsatt holder på å lære det, kan jeg forklare ting slik at de som kan like mye som meg kan forstå det.
I dag er det kun Kai-Chie som behersker kvensk. Nå vil Yu-Jen følge i brorens fotspor.
Foto: PrivatYu-Jen selv bruker ulike opplæringsmateriell, som grunnkurs i kvensk Meiđän joukko og Kveenin grammatikki av Eira Söderholm, for å lære språket og lage materiell på hans Instagram-konto. I tillegg har broren Kai-Chie vært en stor hjelp
– Det finnes ikke så mange opplæringsressurser på nett, og Kvensk Grammatikk kan iblant være altfor profesjonelt for meg. Kai-Chie er kjempeflink til å forklare grammatiske regler slik at jeg, som ikke kan et liknende språk fra før, kan forstå det.
I tillegg til hjelpen med språket, er broren med i kurset ved å uttale kvenske ord. Noen av innleggene har nemlig med en lydfil der Kai-Chie uttaler nye ord og korte setninger til følgerne.
– I dag er det bare universitetets grunnkurs som har med lyd. Det er allikevel viktig å høre språket som man holder på å lære. Derfor har jeg hans uttale med, sier Yu-Jen.
Hver dag legger Yu-Jen ut et nytt innlegg som inneholder to nye kvenske ord og en daglig "drill" som tar opp en grammatisk regle. I tillegg har hvert innlegg et lydfil som hjelper følgeren til å uttale dagens ord riktig.
Hver dag legger Yu-Jen ut et nytt innlegg som inneholder to nye kvenske ord og en daglig "drill" som tar opp en grammatisk regle. I tillegg har hvert innlegg et lydfil som hjelper følgeren til å uttale dagens ord riktig.
Hver dag legger Yu-Jen ut et nytt innlegg som inneholder to nye kvenske ord og en daglig "drill" som tar opp en grammatisk regle. I tillegg har hvert innlegg et lydfil som hjelper følgeren til å uttale dagens ord riktig.
– En god idé
Da NRK Kvensk snakket med Yu-Jen, hadde hans Instagram-konto 98 følgere. Selv om tallet ikke er stort på Instagram, er Yu-Jen fornøyd. Ifølge ham får kontoen også nye følgere hver dag.
En av følgerne er Henrik Madsen. Han har fulgt kontoen siden den ble lansert i 2022, og syns at Instagram-basert kurs er en kjempeidé.
Henrik Madsen kan ikke kvensk, men har lyst til å lære språket.
Foto: Privat– Det er veldig nyttig og lett måte å lære språket på. Man får daglige øvelser og påfyll i kvensk selv om man ikke har bøker eller noe slikt.
Det er også lettere å gå gjennom et par bilde hver dag enn å åpne en tjukk opplæringsbok, sier han.
– Man må alltid finne tid til å sette seg ned og åpne en bok, men her får man litt påfyll hver dag når man bare logger seg på Instagram.
Et regelmessig språk
Yu-Jen håper at kurset skal inspirere flere til å lære seg kvensk. Han kan godt forstå at man lett kan bli umotivert når man ser språkets tunge grammatikk, men akkurat derfor har han valgt å ta en grammatisk regel per dag.
– Kvensk kan lett se veldig uregelmessig ut. Det er allikevel ikke sant. Det er et veldig regelmessig språk, men fordi det har utrolig mange regler, virker det uregelmessig. Derfor vil jeg gå gjennom grammatikken sakte med gode eksempler.
Målet er å oppnå A2-nivå i Europarådets nivåskala for språket i slutten 2023. Det vil si at både Yu-Jen og følgerne da kan forstå vanlige og enkle ytringer, og oppfatte hovedinnholdet i enkle, korte og tydelige beskjeder og meldinger.
– A2 er oppnåelig. Man kan da 650 ord og kan for eksempel fortelle hva man ønsker og vil gjøre.