Hopp til innhold

Vokal Nord: Viktig å redde gamle kvenske salmer

– Det er en kultur og en salmeskatt som er nesten borte, sier Øystein Fredriksen i vokalensemblet Vokal Nord. Gamle kvenske salmer som var på tur i glemmeboka tas fram i lyset igjen, takket være koret og musiker Kristin Mellem.

En del av koret Vokal Nord og Kristin Mellen (t.ve.)

Kormedlemmene består av i bakre rekke fra høyre: Øystein Lysne, Guro Utne Salvesen, Brynjar Onsøien, Daniel Oskar Danielsson, Øystein Fredriksen. Fremste rekke fra høyre: Anne Berit Buvik, Tove Oppegård, Olga Lise Holmen. Kristin Mellem helt til venstre.

Foto: Laila Lanes / NRK

Les denne saken på kvensk

Det er tidlig i juni. Fra tidligere Sørkjosen skole høres korsang. Åtte stemmer øver på vakre, men også utfordrende harmonier.

Pois pois heter salmen det øves på.

Vokalensemblet Vokal Nord og musiker/fiolinist Kristin Mellem har gått sammen om å ta fram gamle kvenske salmeskatter.

Deler av koret Vokal Nord

Det høres mangestemt sang fra den gamle gymsalen på tidligere Sørkjosen skole når de åtte fra Vokal Nord øver sammen med Kristin Mellem.

Foto: Laila Lanes / NRK

Synger om å få gleden tilbake

De øver nå til konserten Siis nouse!, som betyr «Stig opp» på norsk. Tre konserter med dette repertoaret blei framført i forbindelse med Paaskiviikko, kvenfestivalen i Nord-Troms for kort tid siden.

Mellem har i flere tiår jobba med kvenske salmer og har et nært forhold dem.

Hun vil at de i koret skal vite litt om salmen Pois pois. Det er en salme hun føler er nært opp til helbredertradisjonen i nord, der folk tydde til – og fortsatt gjør det helbredere når de blei syke. Pois pois, som betyr «bort bort», maner mørket, det tunge og sorgfulle til å forsvinne, og ønsker gleden og lyset tilbake, sier hun.

Det er flott å være med sånne sammenhenger der flere og flere oppdager det kvenske, sier hun om Vokal Nords engasjement.

Vil ta vare på kvensk salmeskatt

Vokal Nord blei starta i Tromsø i 1997. Målet var å skape et kor som skulle løfte vokalmusikken i den nordlige landsdelen opp på internasjonalt nivå. De har de siste årene har jobba mye med folkemusikk og etnisk musikk fra Nord-Norge i tillegg til barokkmusikk.

Koret har også hatt økende konsertvirksomhet. På konsert med Vokal Nord kan du «like gjerne høre joik og overtonesang som klassisk europeisk kormusikk», heter det på deres nettside.

Vokal Nord skal på en turné i regi av Paaskiviikko 2022.

Vokal Nord betegnes som et av Norges beste vokalensembler.

Foto: Vokal Nord

De siste årene har de jobba mer og mer med kvensk musikk.
Øystein Fredriksen synger tenor og har satt sammen programmet i denne konserten sammen med Kristin Mellem.

Dette er en kultur og en salmeskatt som er nesten borte, sier han.

For koret er det viktig å ta vare på den kvenske salmetradisjonen, det er en oppgave de vil ta på seg, sier han.

Ekstra spennende for en «søring»

For de av korets medlemmer som ikke er fra nord, er det kvenske og samiske ekstra spennende, sier tenor Øystein Lysne.

Det er et av privilegiene vi har i Vokal Nord: å bli kjent med en musikkarv vi som kommer sørfra ikke har noen kjennskap til eller formening om i det hele tatt. Det er en enormt rik kulturarv som vi overhodet ikke har fått kjennskap til.

Er det vanskelig?

Ja, det vil jeg si. Ikke bare det språklige, men også det klanglige, det ligger noe veldig sårt og flott, og vakkert, i disse melodiene.

Øystein Fredriksen sier sangtekstene er litt fremmede for oss i dag.

Det er mye dybde og mye kjærlighet i dem. Men så har du tonespråket som er veldig mollstemt, man tror at det kan være trist, men det kan være veldig glad musikk sjøl om det er mollstemt.

Øystein Lysne og Øystein Fredriksen

De to tenorene Øystein Lysne og Øystein Fredriksen som er fra Nordreisa og har kvenske aner.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Vokal Nord har vært forut sin tid

De aller fleste salmene på konserten er henta fra et mangeårig forsknings- og gravearbeid som Kristin Mellem har leda.

Det er dette «gravearbeidet» som har skaffa fram den kvenske salmeskatten og gjort den tilgjengelig for publikum. Det er en glede å se at salmeskatten nå pløyes tilbake til folket, sier Mellem. Hun fikk i fjor Troms og Finnmark sin kulturpris for sitt engasjement.

Hun er glad for å få jobbe med Vokal Nord og mener de gjør en fin jobb. Hun ser at de har jobba med dette i mange år.

Les også: Nøster opp den glemte kvenske historien gjennom salmer

Kristin Mellem og forestillingen Ruijas konkylier
Kristin Mellem og forestillingen Ruijas konkylier

Det viser at de har hatt en intensjon og en strategi lenge før det kvenske begynte å blomstre. De er foran i løypa i forhold til veldig mange andre som nå tenker at vi må få med også det kvenske, sier hun.

Hun gir også ros til korets kunstneriske leder, Bjørn Andor Drage, som har hatt en viktig rolle i arbeidet med de kvenske salmene. Han er professor i orgel på Musikkonservatoriet i Tromsø og har vært medlem i prosjektgruppa.

Drage sier koret håper å få inn stadig mer musikk inspirert av den kvenske folkemusikktradisjonen.

Disse tonene har en unik klang og setter tydelig farge på kunstmusikken, sier han.

Les også: – Det er en skatt som gjøres tilgjengelig

Ola Graff
Ola Graff

Dette er ganske rått, egentlig

Mellem mener de kvenske salmene er spennende, med sterke tekster og vakre melodier.

– Hvis man åpner tanken og tar inn opplevelsen av både tekst og melodi så er det ganske flott. Det er annerledes, det er fra ei anna tid.

Men hun mener det likevel kan gi mange også i dag fine opplevelser, og at vi ikke kan tenke at vår tid skal være en fasit på hvordan ting skal være.

Det har en sånn inderlighet, og et ærlig på en måte ufiltrert uttrykk. Det syns jeg er ganske flott. Det er så mye anna som er så polert, mens dette er ganske rått, egentlig.

Konserten Siis nouse! blei framført tre stedet under Paaskiviikko, i Nordreisa, Lyngen og i Tromsø. For Vokal Nord blir dette repertoaret foreløpig ikke sunget på flere konserter. De skal på turne i Nordland seinere i sommer. Men til høsten lover Øystein Fredriksen at det også skal bli mer kvensk.

Les også: Nordnorske jazzmusikere fokuserer på det kvenske

Frida Lydia Hansen er med i Nordnorsk jazzensemble som vokalist.
Frida Lydia Hansen er med i Nordnorsk jazzensemble som vokalist.