Hopp til innhold

Vil lokke turister med Nordkalott-fortellinger

Verdensmusikkgruppa Jord, Kristin Mellem og andre kulturkrefter langs Nordlysvegen vil bruke folks egne fortellinger til å gjøre området til et attraktivt reiselivsmål, det er målet i prosjektet «Our stories».

Musikkgruppa Jord øver

Verdensmusikkgruppa Jord har røttene godt planta i jorda i Pajala og vil bruke fortellinger langs Nordlysvegen til å trekke turister til området.

Foto: Laila Lanes / NRK

Gjennom fortellinger som innbyggerne langs Nordlysvegen, vegen mellom Haparanda og Tromsø, selv bidrar med, skal det skapes større aktivitet. Målet er å gjøre Nordkalotten mer levende og attraktiv for tilreisende. Idéen kommer fra Inger Birkelund i Nordreisa. Hun har klart å skaffe 1,1 million Euro i Interreg-penger til prosjektet.

Prosjektet starta med at deltagerne reiste rundt langs Nordlysvegen i en uke og samla inn historier. De fikk inn 100 og 70 av dem er publisertderes nettside.

Noen av disse fortellingene er nå blitt utgangspunktet for sanger, filmer, bilder og andre kulturuttrykk.

Øver inn ny sang

Det er en vakker høstdag i Tärendö i Pajala, Tärendöelva flyter stille og rolig gjennom tettstedet. Men inne på Storan er det ikke stille, her går det i flerstemt sang, trekkspill og kontrabass.

Musikkgruppa Jord

Verdensmusikkgruppa Jord er en av bidragsyterne i prosjektet Our Stories, som skal trekke turister til Nordlysvegen gjennom lokale fortellinger.

Foto: Laila Lanes / NRK

Det er verdensmusikkgruppa Jord som øver på sangen «Här är mitt hem», eller «Koti se oon» som den heter på deres eget språk meänkieli. Den er skrevet av vokalist Johanna Lindgren og er basert på historien om en syrisk mann som kom til Pajala midt i mørketida som flyktning. Han fant seg et liv i Pajala etter hvert. En svensk utgave er spilt inn, nå øver de på meänkieliutgaven som skal inngå i deres repertoar.

Sånn er syrerens historie blitt en del av prosjektet Our stories.

– Viktig å løfte vår egen historie

Medlemmene i Jord har laga flere av de kunstneriske bidragene til prosjektet Our Stories.

– Inngangen har vært å samle inn fortellinger med perspektivet «hvorfor bor du her», «hva er det som er bra med dette området», sier kontrabassist og vokalist Erling Fredrikson.

Han forteller at prosjektet også retter seg inn mot at de skal lokke besøkende til Nordlysvegen, tanker er at alle plasser har sin egen fortelling og at folk er interessert i fortellinger.

– Det er viktig for oss selv å løfte vår egen historie, det skaper en stolthet og jeg tror at i det lange løpet så gir det en høyere status for hele området. Men også for oss selv, jo mer vi lærer seg av vår egen historie jo tryggere blir vi på oss selv og kan snakke fint om området og bli gode ambassadører for området, sier Jan Johanson.

Nordlysvegen - skilt

Nordlysvegen går gjennom tre land, Norge, Sverige og Finland og er et svært konkret symbol på den forbindelsen som har eksistert på Nordkalotten til alle tider.

Foto: Laila Lanes / NRK

Laga sang om å flytte hjem

En annen av dem som deltar er Kristin Mellem, hun blei leid inn som komponist og musiker til prosjektet. I stua hjemme i Tromsø tar hun fram PC-en og finner fram nettsida til Our Stories, her leter hun fram sangen «Going back», en sang hun har skrevet om Hege som ga opp byliv og karriere og flytta på landet i Nord-Troms med familien.

Det var en av historiene de samla inn, og Kristin ble fascinert av denne historien.

– Hun skjønte hun var på feil plass, hun kjente at noe lokka, og brukte lang tid og var mye ute i naturen for å lufte tanken, hun forsto at de måtte forlate byen og hun måtte gi opp karrieren og bli bonde.

Kristin har brukt lyder i naturen for å beskrive hvordan Hege forsto at naturen var til hjelp i denne prosessen. Hun kjenner seg igjen i historien.

Kristin Mellem

Kristin Mellem er leid inn for å være komponist og musiker og har laga en sang om å flytte hjem.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Hun er ei ung dame fra Nord-Troms, med sjøsamisk bakgrunn, er fornorska, men glad i kulturen. Det er lett å kjenne seg igjen i hennes historie.

Hun syns det er spennende å jobbe over grensen på denne måten.

– Vi er del av et gammelt kulturmøte som fortsatt er levende og som prosjektet holder levende. Vi vandrer og møtes langs ei rute der våre forfedre har vandra og tar opp igjen tråden. Det er klart at enten man tenker samisk og kvensk, så er vi av et folk som har vandra mellom øst og vest.

Vil synliggjøre felles kulturarv

Idéen til Our Stories er det Inger Birkelund i Nordreisa som har hatt.

Og det er nettopp den felles kulturarven hun vil synliggjøre området.

– Tanken bak Our Stories var å styrke de båndene som allerede eksisterer gjennom felles kultur med Sverige og Finland.

Inger Birkelund

Inger Birkelund, som står bak mange prosjekter der den lokale historien er bakteppe, kom på idéen om Our Stories.

Foto: Laila Lanes / NRK

Hennes oldeforeldre kom fra områdene i Tornedalen og flytta til Ruija, Ishavet, for flere hundre år siden.

– Jeg hadde lyst å hente fram fortellinger fra den kulturen i reiselivssammenheng og da kom idéen om å få til et Interreg-prosjekt der man knytta kunstnere og reiselivsbedrifter sammen for å forsøke å finne linker mellom landene i dag.

Inger Birkelund sier de er blitt godt kjent med hverandre og de har fått overraskelser.

– For meg var den store overraskelsen at jeg trodde det var den historiske linken jeg skulle finne, den felles historien og kulturen som lå flere hundre år tilbake, mens det vi oppdaga var at det var ganske stor likhet mellom folk som bor i de tre landene også i dag, vi har utrolig mye til felles langs Nordlysvegen.

Urpremiere på torsdag i Haparanda

Prosjektet går nå inn i sitt tredje og siste år, og det skjer med et seminar i Haparanda torsdag og en forestilling. Denne uka er deltagerne samla til en intenst innspurt, i forestillingen skal produktene skal vises for første gang.

Forestillingen skal på en 4–5 dagers turné til Storslett, Enontekiö og Pajala utpå vinteren.