Hopp til innhold

Kvensk, skogfinsk og samisk kunst skal bli en del av forsoningsarbeidet

Kvensk, skogfinsk og samisk kunst og kunsthåndverk skal være med på å skape engasjement rundt Sannhetskommisjonens rapport. Kommisjonen vil bruke kunsten i rapporten og i en utstilling på Stortinget som skal gi forsoningsarbeidet oppmerksomhet.

Maiya Syrstad Jerijervi käytti näyttelytyön mallina kuvvaa, missä hänen faari ja hänen veli oli nuorii.

Kunstner Maiya Syrstad Jerijervi maler fram sine tanker om fornorskningspolitikkens konsekvenser. Nå kan hennes kunst komme inn i Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.

Foto: Maiya Syrstad Jerijervi

1. juni 2023 skal Sannhets- og forsoningskommisjonen for fornorskningen av samer, kvener og norskfinner levere sin rapport. Nå er kunstnere invitert til å være med å skape engasjement rundt rapporten.

Bidragene skal skape engasjement og refleksjon omkring fornorskningspolitikkens konsekvenser og forsoning

Sannhets- og forsoningskommisjonen

Håper på mange fine bidrag

Det er på sin nettside kommisjonen ber om kunstneriske bidrag som de håper kan være med i formidlingen av fornorskning og urett.

«Vil du bidra med kunst og kunsthåndverk til kommisjonenes rapport?» spør de.

Kommisjonen ønsker å involvere kunstnere og kunsthåndverkere, også kvenske, til å bidra til kommisjonens rapportering. Det er en åpen konkurranse som gir alle muligheten til å delta, uansett kunstuttrykk, alder og erfaring, sier sekretariatsleder Liss-Ellen Ramstad.

Hun legger til at også skogfinsk kunst er inkludert ettersom kommisjonen har inkludert skogfinnene i sin granskning. Hun håper det resulterer i mange fine bidrag.

Liss-Ellen Ramstad, sekretariatsleder Sannhets- og forsoningskommisjonen

Liss-Ellen Ramstad

Foto: / Sannhets- og forsoningskommisjonen

Det er aktuelt å sende inn malerier, skulpturer, käsityö eller duodji (kunsthåndverk), tegning, grafikk, foto, tekstilkunst.

Til og med installasjoner som egner seg til å digitalisere, supplerer Ramstad.

Det er et av kriteriene, siden det skal inn i rapporten.

Egen utstilling på Stortinget

Kunstverkene skal være en del av kommisjonens rapportering til Stortinget, sier Ramstad. Det betyr at det også skal lages en utstilling på Stortinget når rapporten offentliggjøres.

Kommisjonen vil ha en utstilling på Stortinget med kunstverk og kunsthåndverk som kjøpes inn av kommisjonen. Da er jo tanken at disse kunstverkene vil være med på å skape engasjement og refleksjon rundt fornorskning og forsoning og nå ut til mange, sier Ramstad.

De samiske kunst- og duodjimiljøene er i utgangspunktet større enn de kvenske. Derfor er kommisjonen særlig opptatt av å få inn også kvenske bidrag.

Vi har gjort det ganske åpent i og med at vi kan bruke både kunst og kunsthåndverk. Og at også de unge og uetablerte kan sende inn. Det gjør at vi håper at veldig mange med kvensk bakgrunn vil bidra.

Les også Ragnhild Margrethas kvenske oldemors historie kom fram i bildene

Akrylmaleri av Ragnhild Margrethe Taranger Krüger

Fint at unge kunstnere får vise seg fram

For de unge kunstnerne i kunstnergruppa Jokiroikka er dette gode nyheter. Jokiroikka består av Elisabeth Seppola Simonsen, M. Seppola Simonsen og Maiya Syrstad Jerijervi.

Kunstnergruppa Jokiroikka: Elisabeth Seppola Simonsen, Maiya Syrstad Jerijervi.og M. Seppola Simonsen,

Kunstnergruppa Jokiroikka består av de kvenske kunstnerne Elisabeth Seppola Simonsen, Maiya Syrstad Jerijervi og M. Seppola Simonsen.

Foto: privat

De vant Heidi Nilima Monsens minnestipend som blei oppretta etter hennes død i mai 2021. Gjennom kunstutstillingsprosjekt «Vastavirthaan – Motstrøms» skal de fokusere på kvensk kultur. Prosjektet skal stilles ut på Deichman Bjørvika i Oslo til vinteren,

Les også Heidis minnestipend går til kvenungdommers kunstutstilling

heidi nilima monsen

– Jeg syns det er veldig fint når unge kunstnere får muligheten til å lage kunst og få kunsten sin synliggjort, sier Elisabeth Seppola Simonsen i gruppa.

Hun jobber nå med en masteroppgave om kvensk oversettelse og kvensk språk. Gjennom det har hun fulgt kommisjonens arbeid.

Det passer fint at kunstuttrykk kan være en del av kommisjonens rapport siden den har som formål å bringe kvenenes historie ut i lyset, mener hun. På den måten kan den også synliggjøre kvenske kulturelle uttrykk.

– Vi i Jokiroikka ønsker definitivt å være med å bidra med vår kunst. Men jeg håper også at mange andre kan ta denne muligheten til å skape kvensk kunst eller fremme sin kunst i denne konteksten.

Også plass til kunsthåndverk

Helga Vara har tatt opp den gamle tradisjonen med å veve skallebånd på grindvev. Hun syns det er fint at også kunsthåndverk skal være med.

Les også Samler inn kystfolkets ull- og vevingstradisjoner

Riinakaisa Laitila står foran en gammel vevstol som skal være en del av utstillingen Tradisjonskunnskap: Ull og veving i Finnmark/Porsanger.

– Jeg synes det er en god idé å benytte håndverksuttrykk som illustrasjon til den ferdige rapporten. Spesielt liker jeg at det i konkurranseteksten er beskrevet at bidragene også skal skape engasjement og refleksjon rundt forsoning, sier hun.

Hun tror imidlertid ikke hun kommer til å sende inn bidrag.

– Jeg har et nært forhold til de håndverksobjektene jeg lager. Det framstår mer naturlig for meg å lage ting til andre mennesker, heller enn til en – for meg – ansiktsløs kommisjon eller rapport, sier hun.

Vott strikket i Kvænangen

Også kunsthåndverk og handarbeid kan være aktuelt å ta med, sier Ramstad. Her votter stikka i Kvænangen i forbindelse med kvensk kafe.

Foto: Laila Lanes / NRK

En jury med kunstfaglig bakgrunn, også med kvensk representasjon, skal vurdere bidragene. Men det er kommisjonen som avgjør antall og som vurderer hvor i rapporten bidraget skal være, heter det i utlysningen.

Fristen for å levere inn bidra er satt til 5. februar 2023.

Les også – Fantastisk å introdusere et helt nytt begrep inn i de kvenske miljøene

Åsne Kummeneje Mellem, Maija Liisa Björklund, Liv Bangsund