Hopp til innhold

Vadsøs egen kvenske podkast vil satse på direktesendinger

Den kvenske podkasten Quæncasten kom ut med sin aller første episode for cirka to år siden. Nå vil de utvikle seg og prøve noe nytt. – Vi fikk testet direktesending med både lyd og bilde, og vil begynne å gjøre det på månedlig basis, sier programleder Raymond Olufsen.

Den kvenske podkasten, Quæncasten, strømte direkte fra Vadsø bibliotek under årets Kvenfestivalen. Radio Nord-Norges programleder, Jitse Jonathan Buitnik, intervjuet blant annet Petter Snekkestad, direktør for Varanger museum.

Radio Nord-Norges programleder Jitse Jonathan Buitnik var Quæncastens gjestprogramleder i podkastens direkte sending under årets Kvenfestivalen.

Foto: Tomi Vaara / NRK

– Tervetulemaa, tervetulemmaa, ja tervetuloa Quæncasthiin! Tääpänä oon perjantai, ja mie olen Raymond Olufsen!

Slik åpner programleder Raymon Olufsen den nyeste episoden av podkasten Quæncasten.

Dette er den kvenske podkastens 48. episode, og som som vanlig forteller de lytterne hva som skjer i den kvenske/norskfinske verden. I tillegg skal medarbeideren for Kvensk institutt, Aili Eriksen, lære bort noen nyttige fraser på kvensk.

Til høsten fyller den kvenske podkasten fra Vadsø 2 år, og på grunn av dette har Olufsen sammen med den andre programlederen, Lisbeth Dragens, begynt å tenke på framtiden.

– Vi har lyst til å utvikle podkasten videre, avslører Dragnes når NRK Kvensk møter lederparet under Kvenfestivalen i Vadsø.

– En mulighet hadde vært å begynne og strømme noen episoder direkte, akkurat som vi gjorde under festivalen, forteller Olufsen. Under årets kvenfestival ble det nemlig laget en episode med navnet «Quæncasten Live» som var en del av årets festivalprogram

Inviterte kjente kvenske fjes i studio

Under Kvenfestivalen holdt Quæncasten i samarbeid med Radio Nord-Norge to direktesendinger fra Vadsø bibliotek. Hvor gjesteprogramleder Jitse Jonathan Buitnik fra Radio Nord-Norge inviterte andre gjester i studio for å snakke om deres rolle i det kvenske miljøet.

På gjestelisten var blant annet forfatterne M. Seppola Simonsen og Marie Konstanse Skogstad, fylkesråd Ronald Wærnes, journalist Sander Larsson Framnes og direktør for Varanger museum, Petter Snekkestad.

– Jitse sendte direkteradio allerede under Kvenske Dager i fjor, men dette var første gang vi strømmet direkte med både lyd og bilde.

Alle interesserte kunne følge direktesendingen på festivalen sin Facebookside.

– Det var en artig måte å nå vår målgruppe på. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger, sier Olufsen.

Den kvenske podkasten Quæncasten strømte direkte under årets Kvenfestivalen.

Hvem som helst kunne følge Quæncasten direktesending fra Vadsø under årets Kvenfestivalen.

Foto: Tomi Vaara / NRK

Det er ikke merkelig at akkurat Jitse Jonathan Buitnik var programmets gjesteprogramleder under Kvenfestivalen. Podkasten og radiokanalen har gjort samarbeid helt fra begynnelsen.

Hver fredag ettermiddag har Radio Nord-Norge nemlig strømmet Kväänin Tiima på sin FM-frekvens. Timen består av Quæncasten, og den andre kvenske podkasten, Ruijan Radio.

– Raymond jobbet før for Radio Nord-Norge, og det er naturlig at vi nå gjør vår del for å fremme og styrke den kvenske kulturen og språket, sier Buitnik.

Etter to velfungerende livesendinger vil programlederparet nå prøve noe nytt, og starte å strømme podkasten direkte oftere.

– Dette skal vi gjøre i fremtiden på månedlig basis, avslør Olufsen.

Programleder Raymond Olufsen og gjestprogramleder Jitse Jonathan Buitnik.

Programleder Raymond Olufsen og gjestprogramleder Jitse Jonathan Buitnik.

Foto: Tomi Vaara / NRK

Vil strømme direkte en gang per måned

Men er det mulig å strømme direkte med både lyd og bilde en gang i måneden? Det er et spørsmål Olufsen og Dragnes nå prøver å finne svar på.

– Det var en så fin måte å nå vårt publikum på. Og det var også noe nytt i det kvenske miljøet. Det hadde vært flott å få det til, sier Olufsen.

Raymond Olufsen, daglig leder Vadsø kvenske språksenter

Raymond Olufsen jobber som daglig leder i Vadsø kvenske språksenter. I tillegg er han programleder for Quæncasten og festivalsjef for Kvenfestivalen.

Foto: privat

For å gjøre det må podkasten skaffe seg nytt utstyr og få et nytt studio. I dag spilles programmet inn i kontoret til Vadsø kvenske språksenter, hvor Olufsen jobber som daglig leder.

– Det går an å være der, men det hadde vært fint å ha en plass hvor man bare kan dra og spille inn en episode. Slik at alt utstyr alltid er på plass.

Et alternativ hadde vært Vadsø museums eget gamle radiostudio. Bygningen hvor museet i dag ligger, var nemlig opprinnelig bygd for NRK Finnmark. Hvor det opprinnelige studioet og kontrollrommet fortsatt står – og alt utstyr er fortsatt i god stand.

– Problemet er at livestrømming trenger nytt, moderne utstyr. Studioet blir en utstilling om byggets og NRKs historie så det hadde vært litt rart å moderne teknologi der, sier Dragnes, som jobber som formidler for Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.

– Jeg tror at vi må fikse et annet lokale da, sier Olufsen.

Snart kan du også se på nye Quæncastens episoder.

Snart kan du ikke bare høre, men ser på Quæacasten.

Foto: Tomi Vaara / NRK

Programlederparet har også vurdert å endre sendetider. I dag kommer det ut en ny episode hver fredag, men til høsten har Olufsen og Dragnes vurdert å senke tempoet.

– Vi jobber begge 100% på andre steder. Det er ganske tungt å lage en halvtimes episode for hver fredag, sier Dragnes.

To episoder per måned, annenhver fredag. Hvor en av dem kunne strømmes direkte med lyd og bilde. På denne måten ville begge hatt mer tid til å lage podkastsepisoder, invitere gjester og samtidig øke kvaliteten.

Men hva skjer med Kväänin Tiima da?

– Det må vi jo se og snakke med Radio Nord-Norge om, men jeg tror at vi kan få det til, sier Olufsen.

Sommerferie

Før Olufsen og Dragnes skal starte å utvikle podkasten, skal de imidlertid ta sommerferie. Derfor kan man ikke forvente nye episoder av Quænkasten før til høsten.

– I dag ligger tidligere episoder blant annet på Spotify, Anchor.fm og på museets nettside, sier Olufsen.