Aner tilbake til de første kvenene

Unni Eriksen, som i sommer var på jakt etter sine røtter i Tornedalen, mener hun har kommet et skritt nærmere hvor hennes forfedre kom fra. Hun er kommet tilbake til folkegruppa tavasterne, skriver hun i sin blogg.

Unni Elisabeth Eriksen og Monica Simu

Unni Eriksen møtte og fikk hjelp av Monica Simu i Matarenki, og det viste seg at de hadde felles forfedre. Nå har Unni funnet ut mer om egen historie.

Foto: Laila Lanes / NRK

«Dersom det jeg har funnet ut om mine slektsrøtter stemmer, strekker de seg bakover til de første bosetterne i Finland, tavasterne, et folk som bevegde seg over enorme avstander og fant en utvei for alt. De er forfedrene til de som bebygde Tornedalen og til dagens kvener.»

Dette skriver Unni Eriksen i artikkelen «Kvenenes vugge» som hun har publisert i sin blogg Ordspinneriet. Hun er opprinnelig fra Arnøya i Skjervøy, men bor i Horten.

NRK Kvensk har skrevet om Unni Eriksen ved et par anledninger, først da hun starta jakten på sine røtter og så møtte vi henne da hun i august var i Matarenki eller Övertorneå i Tornedalen og fant en med felles aner.