Hopp til innhold

Unge kvener tar over Nasjonalmuseet

Ungdomsorganisasjonen Kvenungdommen skal ta over det nye Nasjonalmuseet, og holde et eget arrangement på takterrassen. Med en rekke kjente kvenske kunstnere. – Det blir noe spektakulært. Nesten som tre timers kulturfestival, sier varaleder i Kvenungdommen, Kristine Jonas.

Leder Åsne Kummeneje Mellem og ungdomsmedarbeider Kristine Jonas presenterer den nye fraseboken som er rettet mot unge kvener.

Ungdomsmedarbeider og varaleder Kristine Jonas og leder Åsne Kummeneje Mellem er klar for å ta over det nye Nasjonalmuseet.

Foto: Tomi Vaara / NRK

Søndag skal unge kvener ta over det nye Nasjonalmuseet i Oslo. Ungdomsorganisasjon Kvenungdommen/Kvääninuoret er nemlig invitert til å ta over museets åpningsutstilling «Jeg kaller det kunst» i forbindelse med «Søndag Ta Over» -arrangementet, og holde sitt eget arrangement for sin målgruppe.

Ifølge ungdomsmedarbeider Kristine Jonas skal organisasjonen bruke anledningen til å holde et arrangement, som handler om tanken «Det er kvensk å tro at man ikke er kvensk».

– Vårt arrangement «Vi kaller det kvensk» vil vise hva kvensk kunst kan være, sier Jonas

Nesten som tre timers kulturfestival

Det er noen måneder siden Nasjonalmuseet inviterte Kvenungdommen til å ta over museet og holde sitt eget arrangement. Finansieringen kom fra museet så styret hadde kun ansvar for programmet.

Ifølge Jonas har ungdomsorganisasjonen overgått seg selv. Hun er ikke sikker på om det noensinne har vært denne type kvensk arrangement i Oslo.

Kristine Jonas er ungdomsmedarbeider i Kvääninuoret.

Kristine Jonas er både ungdomsmedarbeider og varaleder i ungdomsorganisasjonen Kvenungdommen/Kvääninuoret.

Foto: Tomi Vaara / NRK

– Planen var først å bare ha en hyggelig ettermiddag og skape et rom for folk som er interessert i å «henge med oss». Men da vi startet planleggingen, skjønte vi at det her bli noe større. Vi skal nesten ha en tretimers kulturfestival, ler Jonas.

Jonas kan melde at publikummet på Nasjonalmuseet skal få en ekte kvensk kulturopplevelse. Ungdomsorganisasjonen, som akkurat har vært i Karelia med to andre ungdomsorganisasjoner, har nemlig invitert med flere aktører som jobber med ulike kunstige uttrykk. Deltageren får oppleve både kvensk musikk, håndverk, litteratur og mattradisjoner.

– Vi har eksempelvis fått med den nye, unge kunstnergruppen Jokiroikka, som ble årets mottakere av Heidis minnestipend. De skal ta med seg vevsutstyr og vise oss hvordan de jobber med veving, og bruker den gamle tradisjonen i en moderne samtidskunst.

I tillegg kommer musikerne Beddari Nilsen og DJ Saunasatan. Nilsen vil holde to minikonserter, og DJ-en skal spille i bakgrunnen nesten hele arrangementet.

– Det er kult å få ham (DJ Saunasatan) med, og se hvordan moderne kvensk musikk høres ut, mens Beddari Nilsen skal vise oss den gamle delen av den kvenske musikktradisjonen, sier Jonas.

Les også Heidis minnestipend går til kvenungdommers kunstutstilling

heidi nilima monsen

Ifølge Jonas er hele poenget å ha med kunstnere som jobber med både tradisjonelle og moderne kunstlige uttrykk. Arrangementets navn, «Jeg kaller det kvensk», spiller på museets åpningsutstilling sin tittel, «Jeg kaller det kunst».

– Museets utstilling oppfordre oss til å tenke hva kunst egentlig er. Vi vil igjen oppfordre folk til å tenke hva kvensk er, og hva kvensk kunst er.

Vil nå flere unge

Ann Kristin Sørli er kurator for museets åpningsutstilling, og har ansvar for «Søndag Ta Over» -arrangementene. Hun gleder seg til søndagen.

– Det blir veldig spennende å se hva slags program Kvenungdommen har fått til.

Ann Kristin Sørli, kurator formilder på Nasjonalmuseets åpningsutstilling, «Jeg kaller det kunst».

Ann Kristin Sørli er kurator formidler på Nasjonalmuseets åpningsutstilling Jeg kaller det kunst.

Foto: Annar Bjørgli / Annar Bjørgli

Ifølge Sørli er Kvenungdommens arrangement andre "takeover". I juni fikk Mental Helse ungdom sin egne søndag, og i august er det Skeiv ungdom sin tur. Disse organisasjonene valgte museet blant annet på grunn av tematikken de jobber med.

– Vi hadde en lang liste over de organisasjonene vi ønsket å ha med på disse arrangementene, sier Sørli.

Målet med arrangementene er å nå de som ikke så ofte går på museum. Ifølge Sørli er Nasjonalmuseets faste kunder gjerne over 50 år, men hun vil gjerne se flere unge voksne på utstillingen.

– Men vi ville ikke bare lage arrangement for dem, men la de å gjøre det selv på sine egne premisser.

Nasjonalmuseet stiller opp mer ressurser, som innledning og økonomi. Samarbeidet med Kvenungdommen har vært bra.

– Vi har hatt kjempegodt samarbeid med Kvenungdommen. De har vært veldig fremoverlent og er en veldig fin gruppe å jobbe med. Vi gleder oss veldig.

Les også Kvensk kunst inn i varmen i kunsthistoriens storstue

Maija Liisa Björklund, kvensk kunstner

Krysser fingre for et fint vær

Nå er det bare to dager igjen til takeover. Kvenungdommen tar nå imot påmeldinger, og Jonas anbefaler unge kvener å melde seg inn i Kvenungdommen.

– Slik får du gratis inngang til Nasjonalmuseet og arrangementet.

Hele styret skal snart reise til Oslo og begynne å forberede seg til arrangementet.

– Og om det er fint vær, skal hele arrangementet holdes ute på takterrasse, hvor Joar Nangos gamme ligger. Der skal vi servere bålkaffe og multebær, sier Jonas.

Hun vil takke Nasjonalmuseet for anledningen.

– Det er så utrolig fint å få penger og plass fra et så stort institutt. Og at de ikke er ute etter noe annet enn å bare inkludere oss. Dette blir noe spektakulært.

Kunstner Joar Nango monterer sitt verk som er del av utstillingen "Jeg kaller det kunst" på Nasjonalmuseet.

Kvenungdommens arrangement holdes på takterrasse i Joar Nango sin gamme om finværet holder seg.

Foto: Børre Høstland / Nasjonalmuseet