Hopp til innhold

Igjen er skolen truet av nedleggelse – bare måneder siden sist

Den lokale kvenforeningen og Landslaget for nærmiljøskoler reagerer kraftig på kommunedirektørens forslag til å legge ned oppvekstsenteret i Vestre Jakobselv. – Det er nesten ikke til å tro, sier rådgiver og nestleder ved LUFS, Torodd Fagerheim.

Vestre Jakobselv skole
Foto: Norske kveners forbund

Det er bare et år siden oppvekstsenteret i Vestre Jakobselv sist ble truet med nedleggelse. I mai foreslo rådmannen å legge ned skolen i forbindelse med ønsket om å spare rundt 8 millioner kroner. Forslaget ble imidlertid avvist både av formannskapet og kommunestyret i juni.

Skolen er viktig for det kvenske miljøet i bygda. Den har flere elever som tar kvensk eller finsk og i barnehagen får ungene kvensk språkdusj.

Forsøker på med samme lovbrudd, mener LUFS

Nå foreslår kommunedirektøren å gjøre endringer i grunnskolestrukturen. Det skjer i forslag til kommunens års- og langtidsbudsjett. Hensikten er å sikre god kvalitet i opplæringen for elevene i kommunen og samtidig gi langsiktige økonomiske effekter, heter det.

«Det foreslås derfor at 1. 10. klasse og SFO ved Oppvekstsenteret i Vestre Jakobselv legges ned og at elevene flyttes til ihh. Vadsø barne- og kulturskole og Vadsø ungdomsskole og voksenopplæring», står det i forslaget.

Torodd Fagerheim

Torodd Fagerheim kjemper for nærmiljøskolen.

Foto: Cosmin Cosma / NRK

Landslaget for nærmiljøskolen (LUFS) mener imidlertid at forslaget bryter gjeldende regelverk. Det gjaldt også da administrasjonen før sommeren prøvde å legge ned skolen ved å endre skolestrukturen i Vadsø kommune.

Det er ingen forskjeller mellom denne gangens forsøk og forsøket i mai, sier rådgiver Torodd Fagerheim.

Ikke fulgt gjeldende regelverk

Fagerheim ble overrasket da han hørte at administrasjonen igjen har foreslått å legge ned skolen. Da rådmannen forsøkte det i mai, tok leder i den lokale kvenforeningen, Jens Pedersen, kontakt med Fagerheim og LUFS.

Les også De dusjer kvenske ord over barna

Alle

Det førte til at LUFS sendte en henvendelse til kommunen der det pekte til at kommunen ikke hadde fulgt gjeldende regelverk. De skulle ha gjort en omfattende faglig konsekvensvurdering og holde en høringsrunde.

Så sender de oss til og med et svarbrev der de forsikrer oss om at de skal behandle det på en lovlig og god måte. Noen måneder senere gjør de fullstendig til skamme sitt brev og vil behandle denne saken ulovlig en gang til.

Hvordan bryter dette regelverket denne gang?

Kommunen prøver å ta bort pengene som skal drive oppvekstsenteret. Det kan de ikke gjøre før de har gått gjennom en lovpålagt prosess om å legge ned Vestre Jakobselv oppvekstsenter på en rett måte, sier Torodd Fagerheim.

Les også Lærer å sette poteter samtidig som de lærer kvenske ord

Unger fra Børselv oppvekstsenter i potetlandet.

En lovpålagt prosess inneholder den faglige konsekvensvurderingen og høringsrunden, som LUFS tok opp i brevet de sendte til kommunen.

Og etter å ha gått gjennom en slik prosess – eventuelt fått et vedtak i kommunestyret om å legge det ned – da først kan man fjerne pengene.

Prosessen ble imidlertid aldri gjennomført, og både formannskapet og kommunestyret avviste rådmannens forslag.

Jens Pedersen, Vestre Jakobselv

Jens Pedersen, leder for Varanger Kvenforening, har lenge vært en motstemme i nedleggelsen.

Foto: Norske kveners forbund

Saken må kort og godt bare stoppes, og behandles slik regelverket krever.

Forsikrer om at lovverket skal følges

Grethe Pleym, kommunalsjef i Vadsø kommune, hevder derimot at om det foreslåtte tiltaket om kutt blir vedtatt vil gjennomføringen av nedleggelse skje etter boka.

– Dersom man i budsjettbehandlingen går for at man skal gjøre et slik kutt vil formalitetene knyttet til en eventuell nedleggelse måtte kjøres formelt. Kommunen er godt kjent med prosessrammene knyttet til endring av en skolestruktur som vil måtte iverksettes hvis det blir aktuelt, sier hun.

Hun forklarer at forslaget er kommet som følge av den omstillingsmessige utfordringen Vadsø kommune står i.

Les også Mer penger til språkdusj: – Det er som en julegave

Språkdusj i Vestre Jakobselv

– Kommunen er nødt til å redusere aktivitetsnivået betydelig. Med bakgrunn i de økonomiske utfordringene Vadsø kommune står i, må kommunen vurdere og iverksette tiltak for å redusere aktivitetsnivået og ressursbruket ved skolene.

Om oppvekstsenteret nedlegges, vil kommunen få en netto innsparing på 9 millioner kroner i året.

– Hvorfor legge ned oppvekstsenteret etter det for to år siden ble lagt 30 millioner kroner i det?

Det kan jeg ikke svare på, det tenker jeg er et mer politisk spørsmål, svarer hun.

– Vi er nødt til å se på den utviklingen som er i kommunen nå. Kommunedirektøren sitt ansvar ligger i å sørge for at vi har en økonomisk situasjon og foreslå tiltak som er i henhold til de økonomiske rammene kommunen har. Budsjettet som legges fram må være i tråd med de økonomiske rammene kommunen har til rådighet.

Nedgang i barnetall

Grethe Pleym forteller at Vadsø har i lang tid slitt med barnetall, og at det er i bakgrunn av denne utviklingen forslaget kommer fra.

Vi har en veldig stor nedgang i barnetallet og elevtallet i Vadsø kommune. Fra å være rundt 760 elever i 2014 vil vi i skoleåret 2025 til 2026 ha rundt 500 elever på grunnskolene i Vadsø.

Les også Forsker: Barna er viktig om kvensk språk skal reddes – men er det nok?

Tove Raapana Reibo på Reisa montessoriskole

Rådgiver og nestleder i LUFS, Torodd Fagerheim, er bekymret for elevene i Vadsø kommune om grunnskolene plutselig skulle få tilføyet elevene ved Vestre Jakobselv.

– Kostnaden å drive skole forfølger bare barnet til den nye skolen de skal være på. Vi ser svært ofte at kommuner bruker denne typen knep for å nedbemanne, og dermed går det utover alle elevene i kommunen.

– De som kommer til å lide under dette i Vadsø er ikke bare elevene i Vestre-Jakobselv oppvekstsenter. De mister nærskolen de har krav på etter loven, og blir utsatt for mer belastning ved skoletransport, men de som også kommer til å lide er elevene ved Vadsø skole. De kommer til å få flere elever og færre lærere. Derfor burde foreldrene i Vadsø også være imot dette tiltaket.

Les også – Vi må få gitt unge det kvenske språket

Tana kvenforening, noen av medlemmene

Grethe Pleym mener Vadsø by er klar for å ta imot flere elever.

I Vadsø er det slik at skolene våre er dimensjonert for atskillig flere elever enn det som går der i dag. På barneskolen går det cirka 330 elever, men den er dimensjonert for 580 elever. Ungdomsskolen i Vadsø by er dimensjonert på cirka 240 elever. I dag er det cirka 170 elever.

Ikke enige om forslaget

De politiske partiene Høyre og Arbeiderpartiet i Vadsø er begge uenige med den foreslåtte nedleggelsen.

Wenche Pedersen i Vadsø Arbeiderparti

Wenche Pedersen (Ap) uttalte seg om den foreslåtte nedleggelsen.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Kommunedirektøren har rett og plikt til å fremme sine forslag. Som du vet kommer ikke Ap til å støtte forslaget, men vi er ikke helt ferdig med den politiske behandlingen. Innstillingen lages i formannskapet neste torsdag, sier ordfører Wenche Pedersen (Ap)

Også Høyre uttalte seg om saken ovenfor NRK.

– Vadsø Høyre var initiativ taler for opprettelse av oppvekstsenteret i 2018 med de kortsiktige og langsiktige besparelser det alene medførte. Riktignok en investering på over 30 millioner kroner. For Vadsø Høyre er det på nåværende tidspunkt ikke aktuelt med nedleggelse, sier Tor Johnny Aikio (Høyre).

Les også Kan bli første kommune med kvenpolitisk utvalg

Manndalen, skilt på tre språk