Hopp til innhold

Kvensk og samisk side ved side

– Å tilby både kvensk og samisk samspill ser vi på som helt naturlig, sier Kristin Mellem og Herborg Rundberg om det nye tilbudet Valmis, válmmaš, gå!

Kristin Mellem og Herborg Rundberg

Kristin Mellem og Herborg Rundberg har lang fartstid som musikere, komponister, pedagoger og arrangører.

Foto: Marius Fiskum

Det er et nytt tilbud til barn og ungdommer som er interessert i kvensk og samisk musikk som lanseres ved Tromsø kulturskole. Det tidligere tilbudet «Samisk samspill» blir et tilbud i kvensk og samisk musikk, «Valmis, válmaš, gå!», på norsk «Klar, ferdig, gå!»

Vi er allerede i gang med to flotte elever, og tar inn nye fortløpende!, sier Herborg Rundberg.

Sammen med Kristin Mellem står hun bak tilbudet. De er begge kjente skikkelser fra det samiske og det kvenske miljøet. Elevene får prøve sang, joik, og ulike instrumenter.

– Alle som vil kan bli med å synge, spille og joike, om man kan mye eller ingenting fra før.

Tilbudet går til alle barn og ungdommer som er interessert i kvensk og samisk musikk. Søkerne trenger ingen forkunnskaper verken når det gjelder språk eller instrumentferdigheter.

Det kan også åpnes for å prøve ut tekstproduksjon eller andre kreative uttrykk.

– Dette er en annerledes og spennende måte å lære samspill. Arrangeringen av musikken skjer der og da og blir spesialtilpasset elevene som de er, sier de to.

Tilbudet gjelder barn i skolealder, men det passer best for mellomtrinnet, ungdomsskole og opp, skriver Tromsø kulturskole på sin nettside.

Les også Nøster opp den glemte kvenske historien gjennom salmer

Kristin Mellem og forestillingen Ruijas konkylier