– En viktig konsert som koret var stolt av å være med på

– Det var ikke bare en julekonsert for koret, det var en konsert med større betydning, sier dirigentvikar Øystein Fredriksen om konserten «Våres jul – Et tre stammers møte».

Sangkoret Mollis og konserten Våres jul - tre stammers møte

Sangkoret Mollis hadde sin siste konsert i Elverhøy kirke for et svært fornøyd publikum.

Foto: Bjørn-Åge Flatjord

– Koret var stolt av å være med på dette prosjektet, det var viktig å gjøre det, sier Fredriksen.

Det er blandakoret Mollis sin lille turné i helga Fredriksen snakker om. Konserten er basert på «tre stammer møte», på den norske, samiske og kvenske historien i Nord-Troms. En bakgrunn mange av de rundt 30 koristene deler.

Fikk idé til konserten

Fredriksen er svært fornøyd etter turnéen.

– Særlig fordi responsen fra publikum har vært veldig god, sier han.

Koret Mollis med Kristin Mellem og Øystein Fredriksen

Kristin Mellem, som spilte fiolin og sang, har samisk og kvensk bakgrunn fra Storfjord. Øystein Fredriksen til høyre.

Foto: Jørn Holm

Rundt 400 tilhørere fikk med seg den rundt halvannen time lange konserten. Nordreisa kirke var fullsatt lørdag, mens 40 fant veien til Skjervøy kirke og 160 til Elverhøy.

Øystein Fredriksen har vært dirigent for Mollis tidligere, i ti år, fram til 2011. Tidligere i år fikk han spørsmål om å gå inn for vikar for deres dirigent.

Det var han som fikk idéen til konserten. Sammen med Kristin Mellem og Peter Vang, alle med røtter i Nord-Troms, har han i flere år satt fokus på den trespråklige kulturen med gruppa Trio Raisista. De har hatt julekonserter der en del av sangene og salmene fra denne konserten har vært med. Da han blei dirigent var det naturlig å invitere koret inn i dette samarbeidet, sier han.

– Det var ikke vanskelig å få koret med på idéen, sier Fredriksen og viser til at mange har samisk og/eller kvensk bakgrunn.

– Koret tok det på strak arm, det var ikke helt ukjent stoff for dem. Men for de alle fleste er det nytt å synge på et fremmed språk.

Nikolai Äystö Lindholm, fra konserten Våres jul - tre stammers møte

Nikolai Äystö Lindholm har deltatt i flere prosjekter i Nord-Troms de siste årene. Han er fra Gällivare og snakker meänkieli, det kvenske søsterspråket.

Foto: Jørn Holm

Trioen blei forsterka med Nikolai Äystö Lindholm fra Gällivare, som deltok med både sang og spilte på flere instrumenter. Han snakker søsterspråket til kvensk, meänkieli, og har vært med på flere ulike kulturproduksjoner i Nord-Troms og da gjerne med kvensk utgangspunkt. Blant anna har han vært med på Kyläpeli – Landsbyspel.

Konsert blotta for amerikansk påvirkning.

Konserten skiller seg ut fra mange andre julekonserter som turnerer både lokalt og nasjonalt. Her var ingen amerikanske «svisker» eller moderne julelåter.

– Vi ønsker å representere motvekta til de overflatiske og kommersielle julekonsertene, sier Fredriksen.

Det var også plass til nyskrevet musikk, blant anna basert på tekster av Liv Saltnes som Øystein Fredriksen har satt musikk til.

Koret Mollis er fra Nordreisa og har deltatt i Kyläpeli – Landsbyspel i flere år.