Tornedalen har i løpet av de siste årene blitt et viktigere område enn noensinne. Det mener Tornedalsrådet som denne uke har hatt to dagers møte i Lyngen.
Rådet er en samarbeids- og interesseovervåkningsorganisasjon for grensekommunene ved den finske, svenske og norske grensen. Målet med møtet var å diskutere videre strategi for dette samarbeidet mellom kommunene.
Siden viktigheten av grenseområdet har økt, har også rollen for rådet forandret seg. Derfor har også samarbeidet blitt mer meningsfullt, sier rådets styreleder Eero Ylitalo.
– Vårt mål er å ta en enda større interesseovervåkende rolle og politisk overordnet deltakelse i viktige beslutninger i området.
Vil styrke sin posisjon
Før koronapandemien ble Tornedalsrådet ifølge Ylitalo bare sett på som en møteplass for kommunene ved grenseområdet.
Koronapandemien og de sterke koronatiltakene ved grenseområdet forandret imidlertid synet på rådet. Tiltakene hindret befolkningen i å krysse grensen og medførte store endringer i deres hverdagsliv.
Eero Ylitalo, styreleder i Tornedalsrådet.
Foto: Privat– I grenseområdet blir riksgrensene sett som kommunegrensene, og koronatiltakene hindret folk i å jobbe og møte sine familier og venner, forklarer Ylitalo.
– Det førte til at de tok kontakt med Tornedalsrådet som fort fikk en sterkere og synligere posisjon som en alvorlig interesseovervåkningsorganisasjon. Vi fikk til flere endringer.
Og denne posisjonen vil rådet nå også beholde. Det er spesielt viktig på grunn av den endrende sikkerhetssituasjonen i Europa, og Finlands Nato-medlemskap og Sveriges kommende medlemskap, sier Ylitalo.
– Krigen i Europa har forandret synet på de nordlige områdene, og rådets område er på grunn av felles riksgrense blitt et strategisk samlingspunkt.
– Derfor er det viktig at Tornedalsrådet også i fremtiden tar en sterk interesseovervåkende rolle, og deltar i viktige beslutninger i området.
Tornedalsrådet består av 14 medlemskommuner fra Finland, Sverige og Norge.
Foto: Tomi Vaara / NRKDerfor skal rådet komme ut med en felles konkret uttalelse rundt Ishavsbanen og Finlands riksvei 21 før årsmøtet i juni.
– På grunn av Nato-medlemskapene blir det sannsynligvis flere store militærøvelser i området. Om man tenker dagens tilstand til riksveien, kan man forstå hva som vil skje med den når en rekke tankser begynner å kjøre der.
Nytt medlem
Det er Nordreisa, Kåfjord, Storfjord og nå Lyngen som er med i rådet fra Norge. Ordfører i Lyngen Dan-Håvard Johnsen mener også at det er viktig at rådet tar en sterkere posisjon inn mot overordnet regjering og myndigheter.
– Vi håper at vi kan få til et politisk press mot bedre samferdsel øst-vest nå når Finland er med i Nato. Det er veldig viktig for oss å signalisere at vi er klar til å samarbeide om både jernveien og veiene, sier Johnsen.
Ordfører Dan-Håvard Johnsen.
Foto: Tomi Vaara / NRKHan ser også noen utfordringer i samarbeidet. Landene har blant annet forskjellige måter å strukturere kommunene på, sier han.
– Finland har eksempelvis et annet tankesett med kommunenes ordførere. Derfor er det klart at det er noen praktiske ting som vi må bli vant med.
I tillegg håper han på flere effekter av medlemskapet i rådet.
– Det er viktig at vi får bedre kontakt med våre broderfolk i øst. De fleste lyngenværingene har gener som kommer fra Tornedalen, sier han.
Langs store deler av Tornedalen, er grensen markert ved at Torneelva, og lenger opp Muonioelva, skiller Sverige og Finland. Her fra Kukkolafossen, vel en mil nord for Haparanda og Tornio.
Foto: UNNI ELISABETH ERIKSEN