Hopp til innhold

Bøta på mangelvare – laga kvensk tegneseriebok

– Det føles usedvanlig godt å ha fått denne tegneserien ut, sier tegneserieskaper Terje Wollmann. Han vil formidle hvordan det har vært å vokse opp i et miljø der «tre stammers møte» har vært gjeldende.

Tegneserie på kvensk

Dette er trolig verdens første tegneserie som handler om å vokse opp i skjæringspunktet mellom den samiske, den kvenske og den norske kulturen, mener utgiverne av tegneserien NILS&MAGGA.

Foto: illustrasjon: Vintereik forlag

I går blei tegneserien om NILS & MAGGA lansert. Det er en ny, nordnorsk tegneserie på tre språk, nordsamisk, kvensk og norsk.

– Vi følte at når vi skulle lage en historie om og fra Finnmark så var det greit å kunne presentert den på de tre språkene som snakkes og som vi har vokst opp med og kjenner, sier Terje T. Wollmann.

Det er han som har skapt karakterene og universet og skrevet historien. Tegningene er laga av Kristoffer Karlsen fra Hammerfest.

Terje T. Wollmann og Kristoffer Karlsen

Terje T. Wollmann og Kristoffer Karlsen står bak den nye tegneserien på tre språk.

Foto: privat

Serien handler om søskenparet Nils og Magga. I pressemeldingen presenteres innholdet:

«Første kapittel tar oss med hjem til søskenparet Nils og Magga, som bor sammen med foreldrene i Finnmark. Vi får bli med inn i deres verden, der onkelen forteller historier fra reingjeting og Nils får «låne» onkels bil til lek. Vi får også erfare at onkelen, som er tøff og uredd, viser nye sider i møte med en liten edderkopp. Alt fortalt med en lun humor og varm strek fra illustratør Karlsen.»

Mangelvare på kvenske tekster

Wollmann er sjøl vokst opp med en kvensk farmor som levde lenge slik at han er vant til å høre språket. Han snakker ikke kvensk selv, men valget om at tegneserien også skulle komme på kvensk var naturlig.

Tegneserie på tre språk NILS&MAGGA
Foto: Illustrasjon: Vintereik forlag

– Jeg har jo sjøl vært i den situasjonen at jeg har ønska å finne kvensk litteratur og kvenske barnebøker til mitt barn som har en finsk mor. Det har vært vanskelig, det har vært veldig mangelvare. Det har stort sett Agnes Eriksen sine bøker og det var tidlig en erkjennelse av at her er det plass til mer, sier han.

Han har gitt ut tegneserien gjennom eget forlag, Vintereik Forlag.

– Er du fornøyd med resultatet?

– Naturligvis, jeg er veldig fornøyd. Vi har jobba lenge med dette, sett på bildene, fundert på om det blir bra nok. Nå er det ingen vei tilbake, nå får det et publikum. Og vi er spent på mottagelsen.

NILS&MAGGA er et hefte med en historie, en novelle nærmest. Den distribueres fra eget kontor. Det var det enkleste fant de ut.

– Vi annonserer på Facebook og sosiale medier. Og så håper vi på jungeltelegrafen, sier Wollmann.

Skaperne av tegneserien håper at denne lille historien om Nils og Magga kan være med på å presentere Finnmark på en ny måte.