Hopp til innhold

Vil gjøre norske minoriteter bedre kjent for majoriteten

«Foreningen Norden» arrangerte en gedigen førjulsfest for alle minoriteter i Tromsø der folk blant annet fikk møte julenisser fra mange land. For første gang var også kvenene og den «kvensk julenissen» representert da arrangementet gikk av stabelen i Rådhuset.

Venner i Nord

Den internasjonale førjulsfeiringa for minoriteter i Tromsø ble en usedvanlig trivelig fest. Den kvenske «Reisanissen» Ivar Kvistaas er her omringet av julestemte deltakere. Grete Alise Nilima Monsen fra Norske Kveners Forbund og arrangør Odd-Arne Berntsen fra Foreningen Norden var også med.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

Grete Alise Nilima Monsen kom helt fra Alta (Alattio) for å servere smakebiter fra kvenfolket.

– I dag representerer jeg Alta kvenforening og Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto som også er kollektivt innmeldt i «Foreningen Norden». Det er første gang vi er ordentlig med, sier hun.

– Tromsø er blitt en så stor by

Det var «Foreningen Norden» sto for arrangementet.

–Vi har tidligere jobbet innover i vår forening mot medlemmer, men på et tidspunkt fant vi ut at vi er nødt til å gå ut. Tromsø er blitt en så stor by, mye mer globalt enn før, så vi måtte finne på noe annet, sier Odd-Arne Berntsen fra foreningen.

Han jobber der som sekretær, og er prosjektleder for denne inkluderende familiefesten «Venner i nord», som ble holdt for femte gang. Her kan alle presentere sin mat og kultur, og alt er gratis.

Islandske nissen fortalte juleskrøner.

Den islandske nissen fortalte om sin julefeiring til publikum som var lutter øre. Snøprinsessen til høyre fulgte godt med.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

– «Foreningen Norden» startet først med å samle de nordiske foreningene som den Norsk-finske og Islandsforeninga, og så den norsk-russiske som hører med til Nordkalotten. Disse fire er kjernegruppen i dette tiltaket. Etter to år tok vi også inn folk som er våre nye landsmenn. Vi pleier å bytte deltakende foreninger. I år hadde vi med afghansk og arabisk forening, og faktisk også polsk forening. Kvenforeninga fra Nordreisa var med for aller første gang.

Reisanissen i munter passiar med besøkende.

«Reisanissen» hadde god kontakt med publikum. Det ble mange klemmer og hemmelige julegaveønsker i øre.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

– Er du fornøyd med arrangementet?

– Ja! Vi er meget stolt for at vi kunne være med å arrangere dette her. Det er fantastisk folk å jobbe sammen med i alle disse foreningene, jeg har bare godt å si. De har virkelig stått på her! Vi startet med fire planleggingsmøter, det er fast opplegg. På evalueringskvelden i desember ser vi på hva vi kunne har gjort bedre. Vi har hatt over 200 personer her hver eneste gang, i dag er vi godt over 300 personer her, det er veldig spesielt.

Så går vi rundt...

Over 300 mennesker var innom. Det ble snakket «alle mulige» språk og selvsagt gikk alle hånd i hånd rundt juletreet.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

– Slike arrangement er sikkert viktige for våre nye landsmenn?

– Ja, og det betyr mye for oss også! Vi blir kjent med andre kulturer, vi hilser på hverandre, snakker med hverandre, over bordet, over kaffekoppen. Vi har fått mange venner i disse forskjellige kulturer. Vi ser på disse planleggingsmøtene hvilke forskjellige temaer vi kan ta opp i neste gang, forteller Berntsen.

Kommunen stilte opp med gratis lokaler. «Venner i Nord – 2019» fikk støtte fra IMDI/Tromsø kommune, COOP NORD, og «Samfunnsløftet» (Sparebank1 Nord – Norge). Resten har Foreningen Norden sammen med de andre foreningene ordnet. I tillegg var det utallige frivillige som gjorde sitt for at festen ble så vellykket.

Grete Alisa Nilima Monsen

Grete Alisa Nilima Monsen fra Alta Kvenforening tok seg av den kvenske standen med stø hånd.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

Kvenene med for første gang

Grete Alise Nilima Monsen benyttet anledning til å lære folk litt om kvenene.

– I dag serverer vi hjemmelaga riskrem og rød saus. I tillegg gir jeg informasjon om kvener og prøver å lære folk noen kvenske ord og uttrykk. Jeg har en ordliste med her og det er bare å forsyne seg, sier hun med latter i øyne.

– Dere ønsker å være med?

– Ja, det er viktig å være synlig. Særlig i en så stor by som Tromsø hvor kvenene har vært lenge. Det har vært mye besøk ved standen vår, men folk har ikke spurt så mye om kvener – riskremen derimot har vært veldig populær, ler Grete.

Rune Bjerkli sammen med

Rune Bjerkli fra Nordreisa kvensk – finsk forening fikk tid til å spre mer nordisk informasjon sammen med Lisa Fønnebø og Conness Chadwick.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

Midt i alle juleaktiviteter klarte Rune Bjerkli fra Nordreisa kvensk – finsk forening å formidle informasjon om Foreningen Nordens «Nordjobb» – program hvor ungdom mellom 18 og 30 år kan søke sommerjobb i Norden. Og få hjelp til både bolig og fritidsaktiviteter.

– Jeg håper flere norske ungdom tar sommerjobb i Finland og lærer seg finsk. Det vil på sikt styrke også det kvenske språket i Norge, sier Bjerkli.