Normal

Språkreir også i Alta

Det kan bli språkreir for unger i barnehage også i Alta. Alta blir dermed den tredje kommunen der dette tiltaket kan bli satt inn for å redde det utryddingstruede språket.

Kvenske barn på språkreir i Bærtua barnehage

Porsanger kommune var først ute med å starte opp med språkreir i barnehager, etter dem kommer Nordreisa og nå altså Alta.

Foto: Laila Lanes / NRK

Det er Anna-Kaisa Räisänen, språkmedarbeider på Kainun Institutti, som har vært i Alta og Sisa for å tilby kvensk språkkompetanse, skriver Ruijan Kaiku.

Pedagogisk leder i Furuly barnehage, May Sissel Lund, og Elisabeth Lyng og John Tore Martinsen på Sisa kultursenter reagerer positivt på dette.

– Vi må ha det kvenske med på laget. Sisa har alltid vært flerkulturell og vi må ikke glemme vår egen kultur. Sisa vil ha med kvensk språk og kultur i sine aktiviteter og er god på barnehager, fastslår John Tore Martinsen, leder på Sisa kultursenter til avisen.

Allerede i april kommer Räisänen, og muldvarpen, til Alta for å gi de største ungene i Furuly barnehage en første smakebit på det kvenske språket.

– Vår erfaring er at interessen øker, bare vi kommer i gang. I Porsanger startet vi med 8 barn for snart to år siden. I dag er det 20 barn med i språkreiret, forteller Räisänen.