Onkel, filmskaperen Anstein Mikkelsen, kan ikke få rost de unge nok. For Kenneth har tatt i bruk animasjonsteknikker som han sjøl ikke behersker.
– Det er ganske imponerende, sier han.
«Steingutter» skal levendegjøres
Kummitus og Tähtipoika er historien om de to «steinguttene» som bor i Kivikylä, Steinbygda. Det er forfatter Agnes Eriksen som har skrevet bøkene som mange barn med kvenske foreldre og besteforeldre har fått høre. Bøkene har tekster på både norsk og kvensk.
Kummitus og Tähtipoika er velkjente figurer for mange barn i kvenske familier.
Foto: Skjermdump fra animasjonsfilm / SiivetSnart har Mikkelsen og hans selskap Siivet filmene klar for publikum.
Med på prosjektet, som starta for flere år siden, er nevøen og niesen. Bøkene er utgangspunktet, men de må gjøre noen grep, forteller Kenneth.
– Oppgaven vår var å lage det til en animasjon, å tilpasse historien – for det er enkelte ting i en bok som ikke egner seg like bra på film.
Dermed måtte manus tilpasses og det har Katrine fått oppgaven med å gjøre. Og det gir noen utfordringer at de to figurene er to steiner. Hvordan skal man klare å personifisere dem?
– Vi diskuterer jo fram og tilbake når vi jobber med dette. Jeg tenker at en dialog er annerledes i en bok enn i en film, sier hun.
Bøkene om Kummitus og Tähtipoika har tekst på både kvensk og norsk og inneholder i tillegg til teksten en rekke bilder med de to «steinguttene» i forskjellige situasjoner i fjæra.
Foto: Laila Lanes / NRKImponert over nevøen
Når NRK Kvensk besøker filmprodusentene jobber Kenneth med en scene der den ene av guttene har falt i havet og blir redda opp ved hjelp av en hval. Dette er en scene han har jobba med en stund, både uka før og han regner med å fortsette i uka som kommer.
For det er mye arbeid med å lage animasjonsfilm.
– Automatisering gjør at det er litt enklere i dag, man må ikke animere bilde for bilde. Men det er fortsatt mye jobb, sier han.
Det må lages himmel og hav – og berg, og alt annet av landskap og omgivelser. Han liker å jobbe med dette, men blir litt frustrert noen ganger når han blir «sittende fast» i samme problem i lang tid.
Anstein Mikkelsen forklarer litt hvordan Kenneth jobber. Det er stort sett basert på stillbilder som Kenneth gir liv, på en måte som gjør Anstein imponert.
– Teknikken er utvikla her, han har funnet ut sjøl hvordan han skal gjøre det. Det er egentlig en stor jobb både å finne ut av det og å lage det, sier han.
– Hva tenker du om han som har klart å utvikle dette?
– Det er godt gjort, det er ganske imponerende, sier Anstein Mikkelsen og forklarer hvordan nevøen har fått stjernene til å funkle på himmelen.
Uvær er en av effektene som Kenneth klart å få til på pc-en. Onkel Anstein Mikkelsen er imponert.
Foto: skjermdump / Siivet ASMå være litt spennende for barna
Filmen har fått et element som ikke er med i bøkene, det er en antagonist, en litt slem person. Han heter Ukko.
– Han skal jo være litt skummel, sier Kathrine.
For det skal være en barneactionfilm. Men det skal samtidig være litt koselig. Kathrine har henta inspirasjon blant anna fra Mummidalen.
Dialogene blir på kvensk, og akkurat nå er de til oversetting. De skal så spilles inn i filmen som er laga bit for bit og skal snart settes sammen til et hele. Filmen skal bli ferdig løpet av våren.
Kenneth og Kathrine har både samisk og kvensk bakgrunn, men Kathrine syns det er bra at det kvenske nå kan dras fram.
– Kvensk er jo ofte litt tilsidesatt i forhold til samisk. Hvis du snakker med en som ikke hører til her, så er det veldig sjeldent at de vet hva kvensk er. Det er viktig at kvensk også får en representasjon på lik linje med samisk, sier hun.
Forfatter Agnes Eriksen har skapt fantasibygda Kivikylä, Steinbygda med inspirasjon fra et område litt utafor Børselv.
Foto: Bente ImerslundForfatteren av bøkene om Kummitus og Tähtipoika, Agnes Eriksen, syns det er spennende at det blir animasjonsfilm av hennes fantasiverden Kivikylä.
– Det er alltid hyggelig at det man skriver inspirerer andre til å lage nye saker. Kvenske barn trenger både bøker, filmer og musikk. Det er så lite av slikt fortsatt, skriver hun i en e-post. Hun håper også filmen vil inspirere til turer i fjæra.
– En utrolig verden for små «forskere».