Slapp ut EP på meänkieli for å feire Tornedalningarnas dag

Tornedalingene fikk feiret Tornedalningarnas dag til tross for den pågående pandemien. Dagen avsluttet med en konsert med bandet Höstorkester som i går ga ut en EP på meänkieli.

Höstorkestern

Höstorkester feiret Tornedalningarnas dag med å slippe ut en ny EP, Laakson Laulu, på meänkieli. Alle sanger er tekstet på forskjellige meänkieli-dialekter.

Foto: Höstorkestern

I går den 16. juli feiret tornedalinger sin egen merkedag med mange flotte arrangementer. Meän flaku, tornedalingers eget flagg, ble heist på flere flaggstenger rundt om i hele Tornedalen og Sverige.

Dagen var spesielt viktig for Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset (STR-T) som i år har 40-årsjunileum for sitt arbeid med rettigheter til kvener og lantalaiset i Sverige.

Startet feiringen i Tärendöholmen

Dagen startet allerede på formiddag kl. 10.00 når STR-T sammen med den svenske Sannhets- og forsoningskommisjonen for kvener og lantailaiset holdt et felles arrangement. Feiringen fant sted i Tärendöholmen, men man kunne delta på feiringen digitalt via YouTube.

På grunn av den pågående pandemien var feiringen i Tärenföholmen begrenset, men arrangementet fikk allikevel endel gjester.

– Vi hadde plass til 70 personer og litt over 50 gjester kom for å feire med oss, skriver Eva Kvist, styreleder for STR-T.

Eva Kvist, ny styreleder for Svenska Tornedalingars Riksförbund

For styreleder for Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset, Eva Kvist, var dagen spesielt siden Forbundet i år feirer sitt 40-årsjubileum.

Foto: Pia Lakkapää

Arrangementet var delt i to. På formiddagen holdt mange samarbeidspartnere taler og snakket om viktigheten av den tornedalske kulturen og språket. Talene ble holdt av ordfører for kommisjonen Elisabeth Fura, leder for Met Nuoret William Torikka og kulturminister Amanda Lind.

Det arbeidet STR-T gjør, er kjempeviktig for meg som ansvarlig minister, sier Lund i talen.

Professor emeritus og språkforsker Leena Huss ved Universitetet i Uppsala, som blant annet er kjent for sine studier om flerspråklighet, holdt også et kort seminar under arrangementet. Huss snakket om hvilke konsekvenser en person og et samfunn kan møte på som følger av at de mister språk.

I likhet med Norge, drev Sverige en sterk forsvenskningspolitikk og mange tornedalinger mistet mulighet til å lære sitt eget morsmål.

Etter lunsj fortsatte arrangementet i Tärendöholmen og hadde denne gangen større fokus på feiringen av forbundets 40-årsjubileum. Deltagere fikk blant annet høre livemusikk og mange samarbeidspartnere rundt om i Sverige og hele Norden hadde sendt hilsninger. Hilsningen fra det norske kvenforbundet leste leder for Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto, Kai Petter Johnsen.

– Så omfattende er språket og den tornedalske kulturen i Sverige at de iherdige forsøkene med å fjerne språket og kulturen aldri har lykkes.

15. juli er tornedalingenes dag, og i år feirer i tillegg Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset at de...

Posted by Norske kveners forbund - Ruijan kvääniliitto on Thursday, July 15, 2021

Slapp ut EP på meänkieli

Etter STR-T sitt arrangement fortsatte feiringen i hele Sverige, fra nord til sør. I Jägmästarparken i Övertorneå feiret folk dagen med allsang og ansiktsmaling, og Göteborgs kunstmuseum holdt forestillingen Isän ääni av Tornedalsteatern. I tillegg spilte bandet Surumaa musikk fra albumet «Mie halvaisin sen uskon etter joku rakastaa».

Dagen avsluttet med en digital konsert av Höstorkester. Bandet har i samarbeid med Kulturföreningen Lava laget en egen EP, Laakson Laulu, og gitt ut platen med rekke nye sanger på meänkieli som de spilte under livesendingen.

Hanna Aili

Hanna Aili fra Kulturföreningen Lava er kjempeglad for at de kunne avslutte dagen med Höstorkester sin konsert. Aili har tidligere vært varaleder for Met Nuoret.

Foto: PRIVAT

– Vi er her i dag å feire at Höstorkestern slipper en EP på meänkieli, sier Hanna Aili fra kulturforeningen før hun lar bandet å starte å spille.

Alle sanger, som ble spilt på konserten, var tekstet på forskjellige meänkieli-dialekter for å vise mangelfoldet av språket. Dette var spesielt viktig for bandet som ville vise at deres foreldres språk ikke har forsvunnet.

Det er veldig fint for oss å synge på meänkieli. Vi har ikke opplevd det samme som våre foreldre, men vi må bare ta språket tilbake», sier bandmedlem Viktor Krutrök før bandet starter å spille en av EPens fineste sanger, Laakson laulu – Tornedalens sang.

Hovedarrangør, Kulturföreningen Lava, er glad for at de kunne avslutte dagen med en konsert. Siden 2019 har det vært stille fra foreningen som følger av av den pågående pandemien, og gjennom konserten kunne foreningen vise hva de har gjort i bakgrunn det siste året.

– Arbeidet med den tornedalske kulturen og språket har ikke tatt pause, skriver Hanna Aili fra organisasjonsgruppen i en pressemeldingen som ble sendt til NRK Kvensk.

Opprinnelig skulle bandet spille på sommerleiren av Kolme-prosjektet, men fordi den ble avlyst på grunn av korona ble konserten gjennomført under feiringen av Tornedalningars dag.

Fikk du ikke set konserten? Du finner opptaket av den på Facebook.