Rush av folk til kvensk nettkurs

Vadsø kvenske språksenter - Vesisaaren kväänin kielikeskus fikk uventet stor interesse på sitt kvenske nettkurs for nybegynnere. Nesten 50 mennesker rundt omkring i landet vil lære seg kvensk.

Karin Larsen og Mari Keränen

Se, de skriver på kvensk, peker Mari Keränen fra det kvenske språksentret i Vadsø (Vesisaari). Karin Larsen fra Børselv (Pyssyjoki) beundrer de kvenske ordene barna skriver i asfalten under Kvenfestivalen i Vadsø

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

– Ja, dette er overveldende, sier leder Mari Keränen i det kvenske språksentret i Vadsø. Interessen for det kvenske er absolutt stigende for både barn og voksne i hele landet.

– Nå må dere utvide kurset før påmeldingsfristen er utløpt?

– Vi hadde planlagt å arrangere grunnkurset for 25 personer, men nå har vi bestemt å holde to eller tre kurs. Påmeldingsfristen er ennå ikke over, så vi vet ikke enda hvor mange som til syvende og sist melder seg på. Men alle skal få bli med!

Påmeldingsskjema til nettbasert grunnkurs i kvensk

Etter at Facebook-meldingen om kurset ble publisert på fredag, har det plinget inn nye påmeldte jevnt og trutt. Dette kurset kan man ta hjemmefra. Undervisningen på én time streames direkte hver onsdag fra klokken 18, men opptakene kan også sees når man ønsker etterpå. Prosjektmedarbeider Tomi Vaara ivaretar det tekniske for kurset.

– Kurset er ment for nybegynnere, så man behøver ingen forkunnskaper og det er gratis. Deltakere lærer å uttale kvenske bokstaver, enkle ord, bygge enkle setninger og litt grammatikk. Det blir 12 leksjoner tilsammen og vi starter allerede den 4. september, sier Keränen.

Det har løsnet i Vadsø

Det kvenske språksentret ble offisielt åpnet den 15.3.2019. Professor emeritus i historie Einar Niemi sa nylig i den kvenske avisen Ruijan Kaiku at «krigen» om bruken av begrepet «kvener» eller «norskfinner» har roet seg veldig de siste årene i Varanger.

Les mer her: Begrepsdebatten har heldigvis roet seg veldig her i øst

At stemningen i Øst-Finnmark har forandret seg, kunne man merke tydelig under Kvenfestivalen i Vadsø i sommer. Mens programmet i festivalteltet baserte seg både på kvensk språk og kultur, satt mange av de norskfinske som publikum selv om de ikke var enige i begrepsbruken. Ingen av de spurte ønsket å bli avbildet.

Arrangørene av kvenfestivalen

Mange instanser jobber nå for kvensk språk og kultur i Vadsø. Fra venstre Mari Keränen og Tomi Vaara, Lisbeth Dragnes fra Vadsø museum - Ruija kvenmuseum, styreleder Trygg Jakola fra Kvensk språksenter og festivalarrangør Ølli Jessen. Neste års Kvenfestival er allerede under planlegging.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

Karin Larsen er språk- og kulturmedarbeider i Kvensk institutt – Kainun institutti i Børselv. Hun deltok på Kvenfestivalen i Vadsø og ble glad siden tusenvis av mennesker deltok på arrangementet.

– Det går fremover med både språket og kulturen. Det er flere og flere som tar ordet «kven» i sin munn, og vil lære kvensk. De kvenske språksentrene gjør en fantastisk innsats, slår hun fast.