Hopp til innhold

– Vanskelig å ta inn over seg for en kvensk gårdbruker fra Kvænangen

– Wow! Det er jo helt utrolig at så mange har sett den kvenske talen live på nyttårsaften. Slik reagerer leder av Norske kveners forbund, Kai Petter Johansen, når han får høre at over 27 000 har sett den kvenske nyttårstalen.

Kai Petter Johansen, leder i Norske kveners forbund

Kai Petter Johansen, leder av Norske kveners forbund/Ruijan Kvääniliitto, er godt fornøyd med seertallene på den kvenske nyttårstalen.

Foto: Bernt Olsen / Bernt Olsen

Kvensk nyttårstale blei sendt på NRK2 for andre gang på siste nyttårsaften. Leder Kai-Petter Johansen, som ikke er vokst opp med kvensk språk i det daglige, imponerte mange med å holde hele talen på kvensk.

Når han hører at godt over 24.500 så talen direkte da den blei sendt på NRK2 blir han positivt overraska.

– Wow!, er kommentaren hans.

I tillegg er han overraska over at over 56.000 mennesker har lest artikkelen om talen som blei lagt ut tidlig på dagen nyttårsaften ikke bare på nrk.no/kvensk, men også på NRKs forside nrk.no.

– Det er vanskelig å ta inn over seg for en kvensk gårdbruker fra Kvænangen, sier han med et smil.

Håper noen har lært mer om kvenmiljøet

Men han er veldig fornøyd med det og takker NRK for måten talen blei promotert på og på faglig og moralsk støtte i gjennomføringen.

Distriktsredaktør i NRK Troms og Finnmark, Håkon Grønbech, sier det er veldig gledelig at så mange så den kvenske nyttårstalen på TV.

Håkon Grønbech

Distriktsredaktør i NRK Troms og Finnmark, Håkon Grønbech, håper mange, også i ung alder, har lært mer om kvenmiljøet.

Foto: privat

– Ikke minst er det gledelig at det blir stadig flere. Dermed øker forhåpentligvis kunnskapen om det kvenske miljøet rundt om i Norge, og det er vi i NRK glade for, sier han.

Han syns også det er gledelig at 56 000 har lest nettsaken om Kai-Petter Johansen og den kvenske nyttårstalen.

– Normalt har vi et litt yngre publikum på nrk.no, så her er det forhåpentligvis noen som har lært mer om kvenmiljøet i ung alder, legger han til.

Har fått mange tilbakemeldinger

– Det har kommet utrolig mange gode tilbakemeldinger etter talen, ifra alle samfunnslag, i og utenfor kvenmiljøet og ifra hele landet. Det virker som innholdet i talen var noe både kvener og andre kan og vil identifisere seg med, og at det på den måten blir tydeligere for folk at kvener er en del av Norges befolkning, og at kvensk også er et norsk språk, sier han.

I 2019 var det første gang NRK sendte den kvenske nyttårstalen på NRK2. Da var det 21 775 som så talen når tallene fra direktesendingen og nettet slås sammen.

  • Se talen fra 2019 her.