Om kvener i et kvarter /Kväänistä kvartissa

Merethe Eidstø Kristiansen kan mye om kvener, også på kvensk. Hør henne å fortelle om kvensk språksituasjon på kvensk. Du kan lære mye på et kvarter!

Merethe Eidstø Kristiansen

Merethe Eidstø Kristiansen er en av landets få eksperter på kvensk litteratur. Hun gir deg en lynkurs i kvensk språksituasjon her i NRK Kvensk. På kvensk, selvfølgelig.

Foto: Arne Hauge / Ruijan Kaiku

Eidstø Kristiansen holdt foredrag om kvener i Tromsø Museum da Kvensk språkdag ble markert for aller første gang den 26. april 2017. Foredraget ble holdt på norsk, men vi intervjuet henne på kvensk.

Lytt og lær kjappt mye om kvener og kvensk språk, på kvensk. Merethe forteller om personer som har gjort en særdeles stor innsats for det kvenske språket: Terje Aronsen, Alf Nilsen–Børsskog, Agnes Eriksen og Eira Søderholm er blant disse.

Merethe jobber i Kvensk Institutt (Kainun institutti) i Børselv (Pyssyjoki) som språk– og kulturmedarbeider. Hun har også skrevet en masteroppgave om Alf Nilsen–Børsskog og hans roman «Kuosuvaaran takana». Oppgaven ble ferdig i 2010 ved UiT Norges arktiske universitet, ved Institutt for kultur og litteratur. Du kan lese den her på norsk:

Selv om språksituasjonen til kvensk kan se mørkt ut, finnes det en god del lyspunkter!