Hopp til innhold

Ny kvensk kunst står nå sentralt plassert på Deichman

– Jeg tror alle i Jokiroikka føler på en utrolig mestringsfølelse. Det sier Eli Seppola Simonsen etter deres skulptur er ferdig montert på Deichman.

Kunstnergruppa Jokiroikka: Elisabeth Seppola Simonsen, Maiya Syrstad Jerijervi.og M. Seppola Simonsen,

Kunstnergruppen Jokiroikka består av Eli Seppola Simonsen, M. Seppola Simonsen og Maiya Syrstad Jerijervi.

Foto: privat

Nå står skulpturen til den kvenske kunstnergruppen, Jokiroikka, ferdig montert på Deichman Bjørvika i Oslo. Vastavirthaan // motstrøms, som skulpturen heter, har fått en sentral plassering på hovedbiblioteket, og står i midt i kunstseksjonen i fjerde etasje.

Eli Seppola Simonsen, sammen med M. Seppola Simonsen og Maiya Syrstad Jerijervi, utgjør medlemmene i kunstnergruppen. De er utrolig stolte over hvordan kunstverket har blitt.

– Nå gleder jeg meg til å høre hva folk tenker om skulpturen! Jeg håper og tror vi kan oppnå målet vårt om å synliggjøre den kvenske kulturen og kunsten her i Oslo.

Skulpturen ble finansiert av Heidi Nilima Monsens minnestipend som Jokiroikka mottok i fjor. Stipendet er et resultat av et fond som ble opprettet etter at redaktøren i den kvenske avisen Ruijan Kaiku døde i mai 2021.

Les også Deichman bibliotek: – Spennende å løfte fram det kvenske

Elisabeth Andreas Seppola Simonsen

Viderefører kvensk kulturarv

Det store kunstverket består av to elementer: en pyramideformet skulptur av tre, beiset i tjære fra Alta, og to stokker med fargerike komagbånd, paula, som henger fra taket. Helheten skal representere en elvebåt, noe som har en sentral plass i den kvenske håndverkstradisjonen.

Vastavirthaan // motstrøms er nå ferdig montert på Deichman Bjørvika i Oslo.

Her er den nye skulpturen som nå står i fjerde etasje på Deichman Bjørvika.

Foto: Jokiroikka

– Vi hadde lyst å kombinere tradisjonshandverk og veving av komagbånd med noe litt mer moderne som denne treskulpturen som vi håper kan bli litt symbolsk for kvensk ungdom og synliggjøring av kvensk i hovedstaden, sa Seppola Simonsen i november.

Komagbåndene refererer til elven, og er vevet på grindvev av kunstnergruppen. I tillegg har de også lagt ut videoer på Instagram med instruksjoner på hvordan man vever slike bånd, og invitert kvensk ungdom og kvener generelt til å sende inn hjemmelaget komagbånd.

Blå komagbånd

Komagbåndene refererer til elven, og er vevet på grindvev av kunstnergruppen og andre kvensk ungdom.

Foto: Jokiroikka

– En av ideene bak Vastavirthaan var jo å videreføre kvensk kulturarv.

Det var også noe som gruppen ikke kunne fra før.

– Derfor representerer skulpturen en læringsprosess som vi har gått igjennom, og vi håper at andre også har lært noe nytt igjennom våre videoer på Instagram @jokiroikka og dette prosjektet.

Den kvenske kunstnergruppen Jokiroikka.

– Jeg tror alle i Jokiroikka føler på en utrolig mestringsfølelse, sier Eli Seppola Simonsen.

Foto: Jokiroikka

Skulpturen skal stå på Deichman til over påske. Seppola Simonsen sier at kunstnergruppen er takknemlige til biblioteket, og hvor godt de har satset på de unge kvenske kunstnerne.

– Det har vært helt fantastisk å jobbe med Erik Kaspartu på Deichman i Bjørvika. Erik har vært vår kontakt under hele prosessen og har gitt oss utrolig mye kreativ frihet. Det er mye takket være ham at vi har kunnet utvikle dette prosjektet til det det er i dag.