Hopp til innhold

Nå får Vadsø, Porsanger og Kvænangen penger til kvenske språksentre

Regjeringen bevilger 2,56 millioner kroner til tre nye språksentre. – Dette er en skikkelig gladmelding, sier Anne-Gerd Jonassen, leder i Kvænangen qven- og sjøsameforening.

Kvensk institutt i Børselv

Kvensk institutt i Børselv er et av alternativene til plassering av et språksenter i Porsanger kommune.

Foto: Laila Lanes / NRK

På sin reise i Finnmark har kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland en gladmelding til kvenene og norsk-finnene.

Torsdag er hun i Lakselv i Porsanger og møter blant annet ordfører i Porsanger, Aina Borch. I den forbindelse kommer kunngjøringen om bevilgningene.

– Et språksenter har en svært viktig funksjon for å styrke et truet språk i et lokalsamfunn. Det er derfor med glede at regjeringen nå gir tilskudd til etablering av to nye kvenske språksentre i Finnmark, som ikke har hatt slike sentre før, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

– I tillegg styrker vi arbeidet med kvensk språk i Troms med støtte til etableringen av et språksenter i Kvænangen, sier hun.

Glede i Kvænangen

Kvænangen får 560 000 kroner. Her har de kommet sånn smått i gang med et språksenter, blant annet ved hjelp av bevilgninger fra Troms fylkeskommune. Men pengene fra regjeringen blir et viktig bidrag, sier leder i Kvænangen qven- og sjøsameforening, Anne-Gerd Jonassen.

– Dette er en gladmelding, endelig kommer vi ordentlig i gang, sier hun.

Anne-Gerd Jonassen, leder av Kvensk råd

Leder av Kvænangen qven- og sjøsameforening Anne-Gerd Jonassen håper de snarest mulig får lyse ut stilling til språksenteret.

Foto: Alf Harald Martinsen / NRK

Hun håper at Kvænangen kommune så snart som mulig vedtar at de får lyse ut en stilling ved språksenteret, som plasseres ved Kvænangen næringshage Verdde i Sørstraumen.

I Kvænangen har de allerede en viss aktivitet, blant annet har de arrangert flere språkkurs i kvensk.

– Det nye sentret må i første rekke rette seg mot skoler og barnehager, sier Jonassen.

I Porsanger kan det bli en debatt om hvor det nye språksentret skal ligge. Alternativene er Kvensk institutt i Børselv og Lakselv.

Daglig leder ved Kvensk institutt Hilde Skanke mener den bør ligge i Lakselv fordi det er der de fleste bor. Det er politikerne som må ta denne avgjørelsen.

Språksenter er viktig, mener regjeringen

Regjeringen varslet i sin Målrettet plan for kvensk språk (2017–2021) som ble lagt fram i januar at det skulle komme satsing på å styrke det utryddingstruede kvenske språket. Det vises til at det i det kvenske miljøet i mange år har blitt lagt ned en stor innsats for å bevare og styrke det kvenske språket.

Fra før er det språksentre i Storfjord og Nordreisa.

– Jeg håper de tre nye kvenske språksentrene vil inspirere flere til å lære seg språket og bidra til at de som allerede kan språket, bruker det enda mer, sier Monica Mæland.

Les pressemelding på kvensk fra Regjeringen her.