Hopp til innhold

Minoritetsungdom får endelig møtes i Karelen

Det er tre år siden det nordiske prosjektet fikk 70.000 euro støtte for å styrke minoritetsungdommers identitet og tilhørighet. Etter koronaårene får kvenske, tornedalske og karelske minoritetsungdommer endelig arrangere en felles leir og møtes hverandre.

Kvääninuoret, Met Nuoret ja Karjalaiset Nuoret Suomessa møtte i november i Helsinki.

Kvääninuoret, Met Nuoret ja Karjalaiset Nuoret Suomessa møtte i november i Helsinki.

Foto: Kvääninuoret/Kvenungdommen

Les denne saken på kvensk

– Kolme er i gang, står det på Kvenungdommen sin FB-side.

Det er over tre år siden ungdomsorganisasjonen Kvenungdommen fikk 70.000 euro fra Nordisk ministerråd til prosjektet «Kolme». Målet i prosjektet var å arrangere tre leirer i løpet tre år, hvor ungdommer fra tre ulike østersjøfinske minoritetsgrupper kunne bli kjent med hverandre, og hverandres kulturer, samt styrke sin identitet og tilhørighet.

Koronapandemien kom allikevel i veien, og de første to leirene i Norge og Sverige ble avlyst i 2020 og 2021.

Nå er ungdommene imidlertid samlet i skogene i Karelen i fem dager, hvor de blir kjent med den karelske kulturen i Finland.

«Tre østersjøfinske minoritetsspråk, tre ungdomsorganisasjoner, tre år, tre land og tre leire», slik beskriver Kvenungdommen prosjektet Kolme som samler kvenske, tornedalske og karelske ungdommer sammen. «Kolme» betyr tallet tre på alle disse språkene.

Godt å møtes ansikt til ansikt

Det er fint å endelig kunne møtes ansikt til ansikt, sier Nora Marie Ollila Sandmo. Hun er ungdomsmedarbeider i Kvääninuoret og ansvarlig for å arrangere av turen til Karelen.

– Godt å endelig være her, sier hun når NRK ringer til henne. Leiren er allerede godt i gang, og nå sitter deltagerne på workshop hvor de har mulighet til å bli kjent med ulike musikktradisjoner.

Åsne Mellem og Nora Marie Ollila, begge fra Kveeninuoret/Kvenungdommen

Nora Marie Ollila Sandmo har vært ansvarlig for å arrangere turen til Karelen.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Vi får høre om dikttradisjoner fra de kvenske, tornedalske og karelske områdene. I tillegg skal vi synge og høre på musikk, sier hun.

Ifølge Ollila Sandmo blir det holdt fire ulike workshop i løpet av leiren. I tillegg til musikkworkshop skal ungdommene bli bedre kjent med danse-, håndverk- og bakingstradisjonene i Karelen.

– Vi skal også lære mer om det karelske språket, og sammenligne det med våre egne språk. I tillegg har vi sosiale aktiviteter som sauna og grilling. Målet er å bli kjent med hverandres kulturer, men også skape nye vennskap.

Til Øst-Finland kom Kvenungdommen og den tornedalske ungdomsorganisasjonen Met Nuoret i går, og der skal de være fram til mandag.

– Alle er så glade for at vi endelig kunne møtes og være sammen. Vi som har jobbet med prosjektet helt fra begynnelsen, har snakket mye på nett. Det er godt å snakke uten en skjerm mellom oss, sier Ollila Sandmo.

Artig å få lære mer om andre

Det er Karelske ungdommer i Finland (Karjalazet Nuoret Suomes – Karjalaiset Nuoret Šuomešša) som har hovedansvar for leiren i Karelen.

Riina Lagerbom, styremedlem i ungdomsorganisasjonen og prosjektleder for leiren, er glad for at så mange kunne delta på leiren. Ifølge henne har leiren nesten 30 deltagere.

Riina Lagerbom er styremedlem i Karelske ungdommer i Finland.

Riina Lagerbom.

Foto: Privat

– Det er så flott at vi endelig kan møtes og arrangere en ordentlig leir. Det er synd at vi ikke klarte å møtes tre ganger i tre ulike land, men i hvert fall er nå tre ulike minoriteter og ungdomsorganisasjonen samlet på samme sted, sier hun.

Leiren arrangeres i Nurmes, en liten bygd i regionen Nord-Karelen i Øst-Finland. Der har organisasjonene leid overnattingsted på Bomban Karjalaiskylä (Bombas karelske bygd), camping plass, som jobber for å synliggjøre den karelske kulturen og mattradisjonen.

Selv om årets leir hovedsakelig skal handle om det karelske, får de to andre ungdomsorganisasjonene også mulighet til å presentere seg selv etter musikkworkshop.

– Siden koronapandemien ødela vår mulighet til å møtes i Norge og Sverige, har vi en stund når unge kvener og tornedalinger kan fortelle om sin minoritet, situasjon og organisasjon.

Lagerbom var kjent med tornedalinger fra før, men hadde bare hørt litt om kvener.

– Jeg vet ikke så mye om kvenene og deres språk så det blir artig å lære enda mer om dem i løpet av leiren, sier hun.

God måte å bli kjent med sin egen og andre kulturer

En av deltagerne på helgens leir er Mari Ikonen. Hen er en karelsk og bor i dag i Rovaniemi i Nord-Finland, men er fra Nord-Karelen. Hen kjørte til hjemregionen for å delta på leiren.

– Det er fint å møte andre karelske ungdommer, men også og bli kjent med andre minoriteter og lære mer om dem.

Mari Ikonen er kareler.

Mari Ikonen bruker ofte ruutat i sin hverdag.

Foto: Henri Ramberg / Henri Ramberg

Ikonen har karelske røtter fra begge sider, men lærte aldri språket. De karelske mattradisjonene har allikevel alltid vært med i Ikonen sitt liv.

– Der jeg kommer fra, er den karelske kulturen ganske levende og tydelig.

Som mange andre karelske ungdommer, bruker Ikonen sine sosiale medier for å spre informasjon om det karelske. Hen er også aktivt med i politikk og prøver å forbedre situasjonen for det karelske språket.

På leiren vil hen bli enda bedre kjent med karelske kulturen.

Mari Ikonen er et medlem av Vasemmistoliitto (De Venstre i Finland).

Mari Ikonen er aktivt med i politikk og kjemper for å forbedre situasjonen for det karelske språket.

Foto: Privat

– Jeg gleder meg til å bli enda mer kjent med det karelske og mine røtter, og møte venner som jeg kun kjenner gjennom sosiale medier. Dette blir en fin helg.

Av programmet gleder Ikonen seg mest til håndverkworkshop. Hen selv lager «ruutat», tradisjonelle karelske klær, og bruker de i hverdagen.

Selv om Ikonen i dag bor i Nord-Finland, vet hun ikke veldig mye om kvener. Derfor syns hen at sånne samarbeidsleirer er en viktig del av synliggjøringsarbeid.

– Det er viktig at vi synligjør våre kulturer. Om vi ikke gjør det, gjør ingen det. Jeg vil at barn i framtiden kan vokse opp i sin egen kultur, og at den gamle generasjonen endelig har rett til å være hvem de er, sier Ikonen.

«Kolme-leiren i Karelen» arrangeres 13.-18. juli i Nurmes i Øst-Finland. Hovedarrangøren er Karelske ungdommer i Finland, men Kvenungdommen har hatt hovedansvar for prosjektet.