Måtte finne meänkieli-talende til valgdebatter

Søndag er det valg i Sverige, og også Meänraatio i Nordbotten har hatt valgstoff i sine sendinger. Utfordringen har vært å finne meänkieli–talende som ville snakke språket i debatter. – Det har vi klart, sier journalist Regina Veräjä.

Regina Veräjä

Redaksjonen i Meänraatio måtte finne meankieli- eller finsktalende da de skulle lage valgdebatter, forteller journalist Regina Veräjä.

Foto: Laila Lanes / NRK

Redaksjonen skal før søndag ha laget åtte valgdebatter om ulike temaer der de fleste av deltagerne har vært fra ulike kommuner i Norbotten, men også noen rikspolitikere har deltatt. Åtte lister stiller til valget i Sverige til helga.

– Det første kriteriet var at de måtte snakke meänkieli eller finsk, og bare det å finne 24 politikere som er klar til å gå inn i en debatt eller diskusjon er en liten oppgave i seg selv, sier Regina Veräjä.

Men det har gått bra, sier hun.

– Og samtidig har det vært en skanning også, for gjennom dem har vi funnet flere folk som er språkbrukere – og det er et stort pluss faktisk.

Redaksjonen fant ut at de skulle ha ulike temaer.

– Vi begynte med temaer, hvilke saker er det som interesser, og vi valgte åtte temaer. Vi lager åtte avsnitt på 20 minutter, de er som er sendt to dager i uken. Temaene har vært psykisk helse blant unge, lærermangelen, som er stor i hele landet. Så har vi pratet om eldresaken, pensjon og livskvalitet, om integrasjon, om bensinskatt som også er et stort valgtema, og om vold i nære relasjoner. Nå har vi igjen «å leve på bygda».

Her kan du høre debattene som går på meänkieli:

Debattene ligger på Meänraatio sin nettside.