Hopp til innhold

Leter febrilsk etter kvensk språkmedarbeider

Det samisk/kvenske språksentret i Kvænangen i Nord-Troms åpner offisielt den 19. september, og leter febrilsk etter en kvensk språkkonsulent. Etter to utlysninger har man ennå ikke funnet en kvalifisert person.

Kai Petter Johansen

Kai Petter Johansen skal sette det kvenske språkarbeidet i gang hvis man ikke lykkes med å få tak i kvensk språkkonsulent med det samme. Arbeidet blir delt i kortere prosjekter som man håper det blir lettere å få tak i folk til.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

– Å finne kvensktalende folk er vanskelig, sier Kai Petter Johansen som er engasjert til å finne rette personer.

Návuona Giellaguovddáš/ Naavuono Kielikeskus/ Kvænangen Språksenter har som hovedmål å være et samisk og kvensk kompetansesenter for Kvænangen kommune og områdene rundt. Etter at den gledelige nyheten om at Kvensk språksenter fikk penger i vår, har kommunen jobbet iherdig med å finne kvalifisert folk for det kvenske språkarbeidet. Man vil helst finne en person som behersker kvensk muntlig og skriftlig, og som også har pedagogisk utdanning eller undervisningserfaring.

Stillingen som kvensk språkkonsulent er fremdeles ubesatt og kommunen håper på en snarlig løsning på saken. Kai Petter Johansen er blitt engasjert for å finne personer som kan starte med kvensk språkarbeid i prosjektbasis til man får fast språkmedarbeider på plass. I går var han i UIT - Norges arktiske universitet i Alta, for å sondere terrenget.

Satser på frilansere til å begynne med

Ragnhild Enoksen er leder i fagstyret for Kvænangen Språksenter som har valgt å engasjere Kai Petter Johansen til å leite opp folk til prosjektene, og få i gang den kvenske virksomheten.

– Også den samiske delen ble startet med midlertidige ordninger inntil fast samisk språkkonsulent var på plass. Jeg var selv med å hanke inn folk som kunne jobbe på engasjement for oss med undervisning og kursing. Vi startet et prosjekt, og fikk tak i kvalifiserte folk som kunne jobbe på frilans-basis for oss, forteller Ragnhild Enoksen. Vi prøver å få til den samme ordningen når det gjelder det kvenske.

– Dere har fått penger både fra fylket og kommunal- og moderniseringsdepartementet?

– Ja, vi er inn i en treårs prøveperiode, og støtte fra departement må søkes hvert år. Pengene fra departementet, over en halv million kroner, er innvilget til det kvenske språkarbeidet. Vi burde snarest mulig komme i gang med undervisning både for barn, unge og voksne, presiserer Enoksen.

Ragnhild Enoksen

Ragnhild Enoksen i viktig ærend. Offisiell åpning av det samiske og kvenske språksentret i Kvænangen nærmer seg. Det meste er allerede på plass, også det flotte skiltet.

Foto: Privat

Kvænangen Språksentret har ingen fast stilling å tilby ennå, men har muligheter for finansiering av en full stilling som kvensk språkkonsulent for tre år. Språksentret håper at stillingen etter hvert kan bli fast.

– Ja, vi håper det skal vise seg at det er behov og interesse for det kvenske språket nok til at det kan bli en fast stilling og et etablert senter, sier fagstyrets leder Ragnhild Enoksen.

– Det er alltid blitt snakket kvensk i Kvænangen, og vi håper vi kan fortsette med det.