Hopp til innhold

De som reiste til Amerika og de som blei igjen

En helt ny utgave av Kyläpeli, landsbyspelet, ser dagens lys i Nordreisa i september. Denne gangen handler det om de som reiste videre til Amerika – og de som blei igjen, sier Lise Brekmo.

Lise Brekmo

Lise Brekmo i ITU teaterforening tar et tak med skaving av materialer som skal brukes i salgsboder.

Foto: Laila Lanes / NRK

De fysiske forberedelsene til årets Kyläpeli er i gang, en drøy måned før forestillingen skal settes opp. Det skjer på Tørfoss/Koivakoski kvengård i Reisadalen, der hele spelet denne gangen skal gå for seg.

Tor Markussen og Magne Fossli fra Nordreisa husflidslag er i gang med å snekre handelsboder som skal brukes under forestillingen.

Vi har fått i oppdrag å bygge de her, og dermed så bruker vi litt av hvert som vi finner i skogen, sier Fossli.

Magne Fossvol og Tor Markussen fra Nordreisa husflidslag

Magne Fossvoll og Tor Markussen gjør det stort sett på gamlemåten når de lager markedsboder som skal brukes under oppsetningen av årets Kyläpeli.

Foto: Laila Lanes / NRK

Nytt manus, nytt åsted

Mye blir nytt med årets arrangement, kan Lise Brekmo i ITU teaterforening fortelle. Ikke bare blir hele arrangementet nå arrangert på Tørfoss, men også tema og manus er helt nytt.

Men Brekmo lover en kvensk helaften med teater, sang, musikk og mye mer.

Det årlige landsbyspelet har vært arrangert hver høst siden 2018, til og med 2021 med unntak av 2020 da koronapandemien satte en begrensning på arrangementet. Det har vært en helaftens forestilling som starta på Halti kulturscene på Storslett og endte i Ovi raishiin, øverst i Reisadalen.

I fjor blei forestillinga satt opp som en vandring til Sokkelvik.

Les også Kyläpelihelg i ny drakt: – Inspirerende og rørende, sier Inger Birkelund

Fra Kyläpeli i Sokkelvik

Vi har jo hatt noen fantastiske år på Ovi raishiin, men nå flytter vi hit ned til Koivakoski/Tørfoss, og vi samler spelet, alt skal skje på en plass.

Kvelden starter med en kort teatervandring på gården, så blir med marked med salgsboder, som altså gutta fra husflidslaget nå jobber med å sette opp.

I tillegg blir det mange aktiviteter og det er ikke fritt for at det dukker opp karakterer fra tidligere spel på markedet.

Tørfoss kvengård/Koivakoski

Tørfoss/Koivakoski kvengård i Reisadalen.

Foto: Laila Lanes / NRK

Det blir også servert middag på tunet, som er inkludert i billetten, før det hele braker løs på hovedscenen den nye forestilling som heter Satumaa/Eventyrlandet.

Manus til årets forestilling er skrevet av Lise Brekmoe i samarbeid med Kristin Nicolaysen og Jussi Salminen.

Tema: Reisen til Amerika

Og det tar publikum tilbake til det forrige århundreskifte da mange har reist til Amerika. Det handler om Minna som skal forlate familien, men alt går ikke som planlagt.

«Hennes reise forårsaker uforutsette hendelser der hjemme, og mange opplever at drømmen om frihet slett ikke er så enkel å oppnå. Familie, kjærlighet, tro og overtro smeller sammen med livets skyggesider i ei forestilling inspirert av vår egen historie», heter det i pressemeldinga fra teatret.

Jussi Salminen, Lise Brekmoe og Kristin Nicolaysen.

Manusgruppa bestående av Jussi Salminen, Lise Brekmoe og Kristin Nicolaysen.

Foto: Øystein Fredriksen

Brekmo sier forestillinga kanskje handler mest av alt om de som blei igjen.

De glemmer vi jo kanskje av og til i den fortellinga.

Men det er kvensk tema fortsatt?

Ja, det er helt klart kvensk tema. Vi vet at det var veldig mange kvener som emigrerte, og så er det noen teorier om at kvenene var jo så vant til å flytte på seg så det var lettere for dem å rive seg løs og dra videre, sier hun.

Hun blei inspirert av den teorien og sier at for manusgruppa blei det med identitet og frihet et gjennomgående tema.

Det tok oss på veldig spennende veier videre og har blitt inspirasjon for fortellinga som vi skal fortelle i år. Det handler kanskje vel så mye om å være hjemme i en kvensk identitet som det å reise fra det du kanskje tror er din påtvungne identitet.

Jobber på gamlemåten

De to gutta fra husflidslaget jobber videre, på gamlemåten.

Materialet de har henta i skogen må først skaves og de bruker også øksa til å tilpasse materialene, også det på gamlemåten.

Magne Fossvoll og Tor Markussen

De to fra Nordreisa husflidslag jobber på gamlemåten, med øks.

Foto: Laila Lanes / NRK

Det er litt slingringsmonn i denne jobben, det er ikke på millimeteren. Denne jobben er bare kos, sier han og legger til at han har vært bygningsarbeider.

Han innrømmer at alt ikke er på gamlemåten, de bruker skruer og ikke tretapper.

Vi får håpe det holder i stormen. Når vi får lagt duk på får vi se.

Itu teaterforening/teatteriforeeninki har også i år hjelp til ensemblet fra profesjonelle musikere fra inn- og utland. I tillegg skal også amatører fra ITU spelkor og barneskuespillere fra ITU delta som før.

Kyläpeli går av stabelen den 07., 08., og 09. september 2023 og forhåndssalget av billetter er allerede i gang.