Landets fjerde kvenske språksenter åpna

– For en milepæl vi er vitne til her i dag! Det sa ordfører i Porsanger, Aina Borch, da hun åpna Porsanger kvenske språksenter/Porsangin kväänin kielisentteri fredag ettermiddag.

Snora klippes Porsanger kvenske språksenter

Snora klippes og Porsanger kvenske språksenter er offisielt åpna av ordfører Aina Borch.

Foto: Wibeke Bruland / NRK

Det var Porsanger kommune og Porsanger museum som inviterte til åpningen sammen med det nyeste, og fjerde, kvenske språksentret i landet.

Porsanger kvenske språksenter er kommet på plass etter at de i 2018 fikk penger fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet til etableringen.

Første trespråklige kommune

Og i den trespråklige kommunen Porsanger gikk det selvsagt på flere språk ved åpningen.

– Kaikki rakkhaat. Paljon onnee päiväle! Râhkis buohkat. Ollu lihkku beivviin! Kjære alle sammen. Gratulerer med dagen!, sa ordfører Aina Borch.

– I dag er det på sin plass å takke alle de som har stått på for at det kvenske språket og kulturen har fått et løft. Vi er på ingen måte ferdig med arbeidet. Det er nå fortsettelsen starter, sa hun.

Porsanger kommune var den første trespråklige kommunen i landet. Ordføreren retta en takk til mange, de som fikk etablert kvensk institutt i Børselv, kvenforeninger, Porsanger museum, barnehager, kvenske språkforbilder, politikere lokalt og nasjonalt og andre ildsjeler.

Hun sa at Porsanger kommune er en foregangskommune.

– Ja, vi har mye å være stolte over. På lag med folkan, i tre stammers møte, skal vi fortsette å bygge språk og bevissthet blant barn og unge om vår kulturelle identitet. De skal skape fremtiden, med ryggsekken full av stolthet over hvem de er og hvor de kommer fra!

Anneli Naukkarinen, Aina Borch, Elisabeth Vik Aspaker

Fagleder Anneli Naukkarinen, ordfører i Porsanger Aina Borch og fylkesmann i Troms og Finnmark Elisabeth Vik Aspaker.

Foto: Wibeke Bruland / NRK

– Fire språksentre, flere må komme!

Daglig leder ved Kvensk institutt, Hilde Skanke, fortalte om arbeidet med å etablere sentret, instituttet var prosjektansvarlig. Forprosjekteringa for Porsanger og Vadsø språksenter var ferdig i 2010.

– Ett svangerskap på 9 år er et langt svangerskap, men det har gitt oss et veldig etterlengta og savna barn. Det er fantastisk å nå få være med på åpninga av Porsangin kväänin kielisentteri! Nå har vi fire språksentre og flere må komme!, sa hun.

Hun la også vekt på den økende interessen for den kvenske fortida og kulturen.

– Utviklinga av og interessen for kvensk språk og kultur er formidabel og vi må skynde oss!, sa hun.

Språksentrene har allerede starta et tett samarbeid, dette samarbeidet skal fortsette, sa Skanke.

– Vi på det nasjonale senteret for kvensk språk og kultur gleder oss stort over språksentrene, Det er bare på den her måten vi når ut.

Åpning Porsanger kvenske språksenter

Mange var tilstede under åpningen fredag ettermiddag.

Foto: Wibeke Bruland / NRK

Møteplass og språkarena

Sentret i Porsanger skal bidra til at det kvenske språket blir vitalisert gjennom aktiviteter som språkbad, språkkurs, språkkafé og eventyrstunder og annet.

Den skal være en møteplass og en språkarena, og skal også være med på å bidra til økt bevissthet og større anerkjennelse for kvensk språk og kultur.

Fagleder Anneli Naukkarinen sier hun er glad for at de endelig har fått etablert språksentret.

– Jeg er utrolig stolt og glad for denne dagen, og vil takke alle de ildsjelene som har vært med på å få dette til. Min jobb blir å bringe det gode arbeidet som allerede er gjort, videre.

Hun sier de gjennom dette synliggjør at Porsanger er en trespråklig kommune.

– Vi skal bidra til økt bevissthet og større anerkjennelse av kvensk språk og kultur. En stor og viktig oppgave, som jeg er ydmyk overfor å få ta del i, sa hun.

Åpningen avsluttes fredag kveld med musikkteaterforestillingen «Britas Brev». Forestillingen blei vist første gang i 2017 ved markeringen av Finlands 100-års jubileum. Det handler om Brita og hennes familie, som bosatte seg i Porsanger på slutten av 1800-tallet. Utøverne på scenen har alle bakgrunn fra blant annet Lakselv spellemannslag.

Lakselv spellemannslag

Utøverne bak Britas brev har alle bakgrunn fra blant annet Lakselv spellemannslag. 

Foto: Porsanger kvenske språksenter