Hopp til innhold

Teatervandring i fraflytta bygd: – ​​​​​​​ Vi gjør det ikke enkelt for oss sjøl

Ny forestilling, ny historie og ny friluftsscene langt fra folk. Mange utfordringer må løses når teatermiljøet i Nordreisa til helga skal arrangere Kyläpeli – Landsbyspel igjen.

Befaring i Sokkelvik for Kvääniteatteri

Her ute i Sokkelvik, langt fra veiforbindelse, skal årets Kyläpeli gå av stabelen, det gir ny utfordringer for arrangørene.

Foto: Lise Brekmoe

Etter tre fire år med forestillinger øverst oppe i Reisadalen og ett år i Elveparken på Storslett, har arrangørene bak helaftensforestillingen Kyläpeli flytta hele scenen. Torsdag går første forestilling av årets utgave, og denne gang i den lille fraflytta bygda Sokkelvik. I år ville de prøve noe nytt.

Vi hadde lyst til å teste ut og gjøre det på en anna tid på året, sier produsent Inger Birkelund i Kvääniteatteri som står bak prosjektet sammen med Kultunett og ITU spelkor.

Rikholdig teater- og kvenkulturhelg i Nordreisa

Dermed blir det heller ikke kollisjon med urpremieren til det nyetablerte teatret Kvääniteatteri som skal vise sin aller første forestilling fra 17.–19. september.

Les også Skal gjøre det usynlige synlig ved hjelp av teater

Frank Jørstad

Men helga inneholder også mye mer enn det. Fra torsdag til og med lørdag kveld blir det teaterforestillinger, konsert, foredrag og bruktmarked i Nordreisa.

Vi har bestemt oss for å ha et mellomår i Kyläpeli så i stedet for å ha en hel kulturell aften så har vi delt opp. Nå har vi programmert det mer som en festival med flere teaterforestillinger, sier Birkelund.

Team fra Kvääniteatteri i Sokkelvik i Nordreisa

Teamet fra Kvääniteatteri på befaring i Sokkelvik, fra ve. Borghild Otelie Aasebøstøl, som har regi, skuespiller og manusansvarlig Lise Brekmoe, skuespiller Ørjan Steinsvik og musiker Øystein Fredriksen.

Foto: Inger Birkelund

Teatervandring til Sokkelvik

Det hele starter altså torsdag med forestillingen Kyläpeli – med kraft til å stoppe blod. Etter en busstur fra Sørkjosen til snuplassen på Sokkelvikveien, må publikum belage seg på å vandre 3,5 km til Andersbukta.

Sokkelvik blei i 1959 ramma av en skredkatastofe og siden har det ikke bodd folk i den lille bygda like nord for Sørkjosen. I dag er det bare hytter der og det er et populært friluftsområde. Forestillingen vil imidlertid ikke handle om det store raset.

Les også 60 år siden skredtragedien i Sokkelvik: – Et av de største og mest dramatiske i moderne tid

Sokkelvik-tragedien

Lise Brekmoe, som har ansvar for manus og også er skuespiller, sier det egentlig er en teatervandring.

Sokkelvik har en kjempespennende historie, og vi har latt oss inspirere av historiske hendelser. Og så har vi lagt på ekstra med fantasi, noe er helt sant, noe kunne vært sant og noe er overhodet ikke sant. Det blir fra både denne verden og underverdenen og en god kjærlighetshistorie hører med. Og så ender det opp med en bryllupsfest i Andersbukta.

Det er en form som et rollespill, supplere Inger.

De vil prøve å inkludere publikum så de blir med som bryllupsgjester.

Stien mot Sokkelvik

Vandreturen går langs sti og vei til Andersbukta, ca. 3,5 kilometer hver vei. Vel framme blir det servert rømmegrøt, spekemat, kaffe og kake.

Foto: Inger Birkelund

Kvener, samer og nordmenn bodde her

Birkelund forteller at hun skal være med som en slags guide.

– Men egentlig er jeg mora til brudgommen som tar gjestene mine med ut for å feire bryllupet som skal foregå i Andersbukta. Det er en blanding av fiktive personer, men også en del historiske korrekte personer vi har trukket inn i det som kommer i løpet av timene vi er i lag på vandring.

Er det ekte kvener som er basis for historien?

Ja, Sokkelvik var ei typisk Nord-Tromsbygd fordi den hadde en blanda befolkning med samer kvener og nordmenn, sier Lise Brekmoe.

Hun forteller at de har brukt mye tid på å undersøke personene og de historiene som er grunnlaget for historien.

Og så har vi latt oss inspirere av det. Og det er noe med å vise at kvenene ikke bare fantes i Reisadalen, de fantes også langs havet. Det blir en «rantapeli», en fjæravanding.

Befaring Sokkelvik Kvääniteatteri

Flere kilometer fra nærmeste bilvei skal forestillingen være.

Foto: Lise Brekmoe

Til sammen er 25 personer involvert som utøvere, og det er plass til 50 publikummere på hver av de to forstillingene. Og det er fortsatt noen ledige billetter.

Nå er de spent på været, værmeldingen en ikke den beste. Birkelund oppfordrer folk til å ta med seg både gode sko og klær, gjerne regnklær.

Birkelund forteller at de vil gjøre om på hele spelet og har planer for 2023 som innebærer å skrive et helt nytt manus som en oppfølging på spelet som har vært vist i Ovi Raishiin øverst i Reisadalen i september.

Som blir en slags fortsettelse av det manuset som heter Mun kultani. Fra 2023 flytter vi det ned til Tørfosstunet.

Les også – Et unikt konsept – helt makaløs

Dans og spill på Kyläpeli

Må frakte trøorgel og kontrabass med båt

Denne gangen hadde de egentlig tenkt å gjøre det litt enklere logistisk.

Men sånn blei det jo ikke for det å få utstyr ut til Sokkelvika krever båt, sier Inger Birkelund.

Vi gjør det ikke enkelt for oss sjøl, sier musikkansvarlig Øystein Fredriksen.

Med på bryllupsfesten i Andersbukta skal også fem musikere være. Det betyr at de også må frakte ut instrumenter, blant anna trøorgel og kontrabass.

De fleste av musikerne er velkjent for Kyläpeli-publikumet. I tillegg til Øystein Fredriksen er kjente navn som Daniel Wikslund, Nikolai Äystö og Peter Vang med. Nye musikere som er kommet med er Johannes Parbring fra Tornedalen og Frida Lydia Virtanen Hansen. Hun er lærer ved Musikkonservatoriet i Tromsø og har delvis finsk bakgrunn.

Forestillinger og arrangementer hele helga

Fredag blir det barneteaterforestillinger, blant anna holder ITU barneteater på å utvikle en ny forestilling. Den heter Mettätaika–skogsmagien og skal foregår i Gamlehjemsskogen som ligger bak Kronebutikken. De har to dansere som instruktører, Helle Levang Moum og Astrid Serine Hoel og skal ha to «arbeidsvisninger», sier Birkelund.

Barn forberedte og øvde på en kvensk dans - Tikkuristi.

Barn fra barneteateret øver seg på den kvenske dansen Tikkuristi.

Foto: Helle Levang Moum

De bruker bevegelser, myter og natur som inspirasjon for de to visningene de skal ha, det gleder jeg meg også veldig til å se.

I tillegg blir det foredrag om kvensk kulturarv med forskerne som står bak prosjektet IMMKven ved UiT Norges arktiske universitet i Alta og visning av utstillingen Tuulessa. Og det blir mer barneteater med to forestillinger med Lurveleven på lørdag, det blir bruktmarked eller byttemarked og det hele avsluttes med en konsert lørdag.

Det blir som en avslutning med all spelmusikken og alle de musikerne som er med i spelvandringa også.

Les også Åpner kvensk utstilling: – Det ligger en skattekiste som man nå kan åpne

Gyrid Øyen og Kristin Nicolaysen