Hopp til innhold

Gryende strid i læstadianerbevegelsen kan leses ut av 150 år gamle brev

Dermed kan 18 gamle predikantbrev på kvensk og finsk bli nyttig for forskere, håper spesialrådgiver Marja Helena Maliniemi ved Finnmark fylkesbibliotek. Brevene er nå gjort tilgjengelig digitalt.

gamle brev

Et av brevene som er publisert på Digitalarkivet.

Det er Troms og Finnmark fylkesbibliotek som har digitalisert 18 kven- og finskspråklige predikantbrev. Brevene er fra Elisa Balos brevsamling og er nå publisert på Digitalarkivet.

Elise Kristine Balo blei født i 1873 i Nord-Varanger i 1873. Hun etterlot seg et arkiv med rundt 200 brev. Her finnes det brev fra Norge, men også fra Sverige, Finland, Frankrike og Amerika, fra perioden 1878–1943.

– Det at de nå er digitalisert og gjort tilgjengelig gjør at brukerne får en lett, rask og trygg tilgang til materialet. Alle som vil lese brevene kan gjøre det fra sin egen PC, nettbrettet eller mobiltelefon uten at man trenger å ta turen til arkivinstitusjonen, sier Maliniemi.

Hun sier de ville publisere materialet på en nasjonal publiseringskanal som Digitalarkivet er. Hun håper forskere og formidlere får stor nytte av de digitale dokumentene.

– Disse brevene kan dokumentere deler av historien til den læstadianske bevegelsen, særlig splittelsen, sier hun.

Strid i læstadianerbevegelsen

Men de kan også belyse utvikling av det kvenske språket.

– Så disse brevene kan språkforskere, historikere, religionsvitere og andre forskere ha nytte av, sier Maliniemi.

Brevveksllingen som er publisert er mellom lekpredikanter i Finland, Sverige, Norge og Nord-Amerika i tidsrommet 1873–1902. I flere av dem kan man lese om den gryende striden som førte til splittelsen av den læstadianske bevegelsen etter dødsfallet til den daværende lederen Johan/Juhani Raattamaa i 1899.

Grunnen til at brevene finnes i Elise Balos brevsamling er at hennes far, Thomas Lilleeng, hadde sterk tilknytning til det læstadianske miljøet som lekpredikant i Varangerområdet, skriver Finnmarksarkivene på sin nettside i forbindelse med publiseringen.

Finnmarksarkivene skriver også at det finnes flere Amerikabrev fra Elise Balos brevsamling som skal publiseres på Digitalarkivet senere.

Finnmarksarkivene er et arkivfaglig nettverk for institusjoner og organisasjoner som bevarer arkivmateriale i/fra Finnmark. De har også lagt ut tekst på kvensk.