Hopp til innhold

Artister klar til storstilt åpning av Vadsø museum – Ruija kvenmuseum

En rekke kvenske og norsk-finske artister skal markere åpningen av Vadsø museum – Ruija kvenmuseum i august.

Artister til åpningen av Vadsø museum - Ruija kvenmuseum

Her er noen av artistene som skal opptre ved åpningen av Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, øverst fra ve. Kjersti Anfinnsen, Kristin Mellem, Thea Thomassen, Astrid Serine Hoel, Arve Henriksen og Vetle Øvstehage.

Foto: Vadsø museum

26. august er det offisiell åpning av det nye muséet og av hovedutstillingen Tervettulemaa kothiin! Velkommen hjem.

Da blir det storstilt feiring i Nobile kultursal i Vadsø med hilsninger, taler og et rikt kulturprogram. Så går hele forsamlingen til muséet der snora skal klippes.

Det var i 2018 det blei klart at Varanger museum fikk penger over statsbudsjettet til ombygging av NRK-bygget i Vadsø. Her skulle det bli moderne museumsfasiliteter og ny basisutstilling. Det blei av Norske kveners forbund sagt å være en milepæl i kvenenes historie i Norge. Muséet og utstillinga er tilegna den nasjonale minoriteten kvener/norskfinner.

Artister med kvensk/norskfinsk opphav

Fra før er det kjent at jazzmusiker Arve Henriksen og danser Astrid Serine Hoel skal være en del av kulturprogrammet. I dag forteller muséet i en pressemelding mer om programmet.

Forfatter Kjersti Anfinnsen, popmusiker Thea Thomassen og fiolinist og folkemusiker Kristin Mellem kommer til åpninga. De har alle en personlig tilknytning til det kvenske/norsk-finske. Det blir også lokale kulturelle bidrag fra Vadsø mannssangforening og Vestre Jakobselv barnehage.

Avdelingsleder ved museet Mia Krogh og prosjektkoordinator Monica Milch Gebhardt er godt fornøyde med bredden i de kulturelle bidragene som gjør åpninga ekstra spennende.

– Dette blir en spektakulær åpning som vi gleder oss til å invitere folk til! sier Mia Krogh.

– På grunn av hensynet til smittevern vil vi bruke den romslige Nobile kultursal til åpninga. Vi vil dessuten også streame alt ut på nett for å nå ut til flere. Kanskje lokale samlingssteder kan invitere til felles feiring av åpningen hvor streamingen kan vises? foreslår Monica Milch Gebhardt.

Mer om artistene

 1. Arve Henriksen er en anerkjent og prisbelønt jazzmusiker. Han har ganske nylig har oppdaga familierøtter i nord, i det kvenske/norsk-finske. Han arbeider med en produksjon som tonesetter Alf Nilssen Børsskogs tekster. Han er utdanna fra Musikkonservatoriet i Trondheim, og har arbeida frilans siden 1988. Henriksen har laga bestillingsverk for festivaler, filmer og dokumentarer. Han deltar i flere musikalske samarbeidsprosjekter med blant andre Supersilent, Trygve Seim Ensemble og David Sylvian. Han står bak en rekke soloprosjekter og har bidratt til mer enn 140 plateutgivelser.

  Arve Henriksen, jazzmusiker
  Foto: Julia Marie Naglestad
 2. Astrid Serine Hoel er utdanna danser fra Norges dansehøyskole og Flow Dance Academy. Hun setter opp egne forestillinger og samarbeider med ulike dansekompanier og teatre rundt om i Norge. Hun skal blant annet være med i Kvääniteatteri sin første profesjonelle forestilling i 2022. Hun har reist rundt med forestillingen «Merenneidon helmet» sammen med Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen. Akkurat nå er Astrid Serine aktuell med forestillingen «Nordens krokodille», i samarbeid med Unge Viken Teater. Hun arbeider også med å bevare og videreføre dansetradisjoner innenfor kvensk/ norskfinsk kultur.

  Astrid Serine Hoel, danser
  Foto: Line Schibstad
 3. Kjersti Anfinnsen har røtter i Vestre Jakobselv, men bor i Oslo. Hun har gått på Forfatterstudiet ved Kunstakademiet i Tromsø og arbeider som tannlege.

  Kjersti Anfinnsen
  Foto: Knut Åserud
  Hun har gitt ut to romaner Det blir grønt i 2012 og De siste kjærtegn i 2019. Hun har fått priser som Årets bok 2019 i Tidsskriftet Subjekt og Havmannsprisen og Bokhandelens forfatterstipend i 2020. Kjersti kommer til åpninga med en prolog om tilhørighet til det kvenske/norskfinske og egne dikt på norsk og kvensk.

 4. Thea Thomassen er en kvensk – samisk popartist. Hun er utdanna ved universitetet BIMM London (British Irish Modern Music) med bachelor som Professional Vocalist. Hun er bandleder, artist, låtskriver, koreograf og produsent for flere band. Thea henter inspirasjon fra hvordan det er å være ung i dag sett fra et kvensk/samisk og arktisk perspektiv. Til Vadsø har hun med gitarist og produsent Vetle Øvstehage og prosjektet The Lime lounge. Vetle er også utdanna ved universitetet BIMM London (British Irish Modern Music) med bachelor som Professional Guitarist. Med musikken de tar med til Vadsø ønsker de å formidle all gleden med den kvenske identiteten og det vakre i det å være kvens. Men også det triste med alt som er tapt, og den sterke kraften som er svekka.

  Thea Thomassen
  Foto: Solveig J. Thomassen
  Vetle Øvstehage
  Foto: Linda Øvstehage
 5. Kristin Mellem er fiolinist og pedagog, utdanna fra musikkonservatoriene I Tromsø og Bergen. Som utøvende og skapende kunstner har hun vært spesielt opptatt av kvensk og sjøsamisk kulturtradisjon. Hun har turnert i Europa, USA og Asia med tradisjonsmusikk og egen musikk, og har hatt kunstneriske oppdrag for en rekke festivaler.

  kristin Mellem
  Foto: Eili Bråstad Johannesen
  Kristin har erfaring som musikalsk leder, komponist, arrangør, musiker og skuespiller. Hun har vært ansatt som symfonimusiker, distriktsmusiker og kulturskolelærer. Kristin er for tiden ansatt i egen kulturbedrift, Mellemspell AS. Her står kvensk formidling i sentrum. Hun har de siste årene ledet store prosjekt om kvensk og samisk musikktradisjon. Kristin har mottatt flere kulturpriser for sitt arbeid.