Hopp til innhold

NRK sender for aller første gang nyttårstale på kvensk i beste sendetid

– En milepæl for det kvenske folket. Det sier leder i Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto, Hilja Huru.

Hilja Huru, leder Norske Kveners Forbund

NRK gir nå et viktig bidrag til et løft for kvensk identitet og stolthet, sier leder i Norske Kveners Forbund, Hilja Huru til nyheten om at hennes nyttårstale til det kvenske folket skal sendes på NRK2.

Foto: Laila Lanes / NRK

NRK har bestemt at årets nyttårstale fra lederen av Norske Kveners Forbund skal sendes nyttårsaften kl. 1850 på NRK2.

Det betyr at den kvenske nyttårstalen, som er den femte i rekken, endelig kommer på NRK i beste sendetid.

– Kvener/norsk-finner er en nasjonal minoritet i Norge, og vi syns derfor det er på sin plass at nyttårstalen når et nasjonalt publikum, sier distriktsredaktør i NRK Troms, Nina Einem.

Populær blant kvener

Det var den kvenske avisen Ruijan Kaiku som tok initiativ til den aller første kvenske nyttårstalen som ble lagt ut på deres nettavis. Etter at NRK Kvensk blei etablert like før jul i 2017, har talen også vært publisert her. I tillegg er ivrig den spredd på sosiale medier av det kvenske folket. Nå tar den altså steget et skritt videre.

– Talen er allerede en godt befesta tradisjon og har fått stor betydning for det kvenske folket. Det er en tradisjon som kvener nå ser frem til ved nyttår. Men med sending i NRK2 vil vi nå ut til enda flere, og flere kan få kjennskap til kvenene og et innblikk i hva som rører seg i dagens kvenske samfunn, sier Huru.

Huru sier talen har også vært spredt blant kvener og deres søskenfolk i Sverige og Finland.

– Stadig nye kvener over hele landet oppdager sine kvenske røtter og tar tilbake sin kvenske identitet. Jeg håper at en bredere sendeflate for talen vil styrke identiteten og stoltheten spesielt for disse. Vi er midt inne i en forsoningsprosess i forhold til fornorskningspolitikken mot kvenene, og NRK gir nå et viktig bidrag til et løft for kvensk identitet og stolthet, sier Huru.