Hopp til innhold

Blei invitert til å stille ut midt i Oslo: – En utrolig vakker utstilling

Kunstner Åsne Kummeneje Mellem har en interessant historie å fortelle, sier daglig leder Karianne Sand ved SOFT galleri. Galleriet har åpna kvensk utstilling midt i Oslo.

Åpning utstilling Menossa; kunstner Åsne Kummeneje Mellem

Åsne Kummeneje Mellem knytter skallebånd på Kjersti Feldt Anfinnsen.

Foto: SOFT galleri

I Rådhusgata 20 i Kvadraturen, midt i Oslo sentrum, kan publikum få med seg utstillingen Menossa. På norsk betyr det På vei. Utstillingen blei åpna torsdag av den kvenske forfatteren Kjersti Feldt Anfinnsen.

Invitert som en av få

Som en av få kunstnere blei Åsne Kummeneje Mellem spesielt invitert til å lage en utstilling her. Galleriets styre hadde fått et tips om henne og likte hennes arbeider, forteller daglig leder Karianne Sand. De ringte og inviterte henne, noe som ikke skjer veldig ofte.

Kunst fra utstillingen Menossa; kunstner Åsne Kummeneje Mellem

Tekstilene svømmer over i montrene sine, de flyter ut over gulvet. De henger løst i taket, det er festet på vegg, det er en overskuddsenergi i det stille og vare, sier daglig leder Karianne Sand om utstillingen.

Foto: SOFT galleri

– Da skal du ha en veldig interessant historie å fortelle som griper og du skal gjøre det kunstnerisk veldig bra. Det er en utrolig vakker utstilling, sier hun.

Hun syns utstillingen er spennende fordi den har en stillhet, og hun liker naturfargene som går igjen.

– Den er var. Samtidig som det er mye. Tekstilene svømmer over i montrene sine, de flyter ut over gulvet. De henger løst i taket, det er festa på vegg, det er en overskuddsenergi i det stille og det vare, sier hun.

Karianne Sand, daglig leder SOFT galleri

Karianne Sand er daglig leder ved SOFT galleri.

Foto: SOFT galleri

– Man blir nysgjerrig

Og så får man ikke vite alt med det samme og det gjør det også spennende.

– Man blir veldig nysgjerrig, sier Sand.

Åsne Kummeneje Mellem utforsker sin kvenske identitet og tilhørighet ved å bruke typiske håndverksteknikker. Hun bruker plantefarging med steinlav og veving med never og røtter, käsityö. Det er teknikker som har blitt brukt for å lage bruksgjenstander.

Gjennom det ønsker hun å skape et rom for dialog, og synliggjøre at kunnskapen ikke er blitt overført fra generasjon til generasjon.

Sand liker at hun åpner for dialog, for å tenke framover. Den skal ikke bare dvele ved det som har vært, men ta med seg røttene og kulturen inn i framtida. Og inn i Oslo, sier Sand.

Det at utstillingen heter Menossa gjør henne også nysgjerrig.

Formidler den kvenske kulturen

Åsne Kummeneje Mellem er en av få unge kvenske kunstnere og har gjort seg bemerka med flere utstillinger de siste årene. I august var hun også med på å åpne den første Kvenbiennalen i Vadsø.

Katrine Rørbakken Lund, formidler SOFT galleri

Formidlingskonsulent Katrine Rørbakken Lund

Gjennom utstillingen ønsker hun å formidle kunnskap om kvenene og den kvenske kulturen. Siden SOFT galleri ligger midt i Oslo sentrum, er muligheten for å spre kunnskap stor.

For å få fram det har kunstverkene og utstillingen kvenske titler, og hun har laga en egen trykksak med informasjon til de besøkende som handler om det kvenske.

Utstilling Menossa; kunstner Åsne Kummeneje Mellem

SOFT galleri er Norges eneste galleri for tekstilkunst og drives av organisasjonen Norske Tekstilkunstnere.

Foto: SOFT galleri

– Det at vi formidler det fra der vi befinner oss geografisk, mener vi åpner for at et helt nytt publikum kan bli klar over det Åsne formidler, sier formidlingskonsulent Katrine Rørbakken Lund.

Utstillingen har allerede vekket stor interesse og begeistring, sier Rørbakken Lund.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra flere hold og større interesse for å dele informasjon om utstillingen enn vi vanligvis får.

Også folk som har sett utstillingen er veldig begeistra og blir nysgjerrige sier Sand.

Det har også vært mange innom i dag som har kvenske røtter og som blir veldig glad for at denne historien synliggjøres på kunstscenen, sier hun.