Hopp til innhold

Reagerer på universitetsmuseets manglende informasjon om kvenene

Kvenpolitisk utvalg ønsker å få en fast utstilling om kvenenes historie i distriktet ved UiT Norges arktiske universitetsmuseum. – Det er viktig at de tar dette opp, sier direktør for museet, Lena Aarekol.

Tromsø museum
Foto: Julie Bendiksen / NRK

Kvenpolitisk utvalg ved Kåfjord kommune ønsker å få en fast utstilling om kvenene ved UiT Norges arktiske universitetsmuseum. Det kom opp på møtet som utvalget holdt den 25. oktober i Olderdalen.

Utvalget er det eneste kvenpolitiske utvalget i Norge, og har ansvar for å fremme det kvenske i kommunen og i området. Nå vil utvalget synliggjøre den kvenske historien i kultursektoren i Troms.

– Vi vil samarbeide med universitetsmuseet for å få frem den kvenske dimensjonen, sier leder av utvalget, Elling Vatne, når NRK Kvensk treffer ham etter møtet på Kåfjord rådhus

Kvenpolitisk utvalg hadde et møte den 25. oktober 2022.

Kvenpolitisk utvalg ved Kåfjord kommune holdt sitt siste møte for året den 25. oktober i kommunes rådhus.

Foto: Tomi Vaara / NRK

Ønsker å få på plass en fast utstilling

Ifølge utvalget har UiT Norges arktiske universitetsmuseum i dag en fast samisk utstilling, men ingen utstilling om kvenene, som har vært i området i flere hundre år.

Museet har hatt noen kvenske vandreutstillinger, som Tiet Ruijhaan (2012) og Tuulessa – I vinden (2022), men har ikke noe fast informasjon om kvenene. Det bør de absolutt ha, mener utvalgslederen.

Elling Vatne, leder i Kåfjord kvenforening

Elling Vatne er leder for Kvenpolitisk utvalg ved Kåfjord kommune.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Vi har gjennom generasjoner hatt en stor kvensk befolking i distriktet, så vi håper at vi skal få en permanent utstilling om den kvenske kulturen i området, sier Vatne.

Derfor skal utvalget nå utfordre Kåfjord kommune til å ta opp saken i Nord-Troms regionråd for å få til en felles uttalelse. Vatne sier at en utstilling hadde vært viktig for det kvenske miljøet, men også for resten av befolkingen i Troms.

– Det er ikke bare for oss, men for hele det kvenske miljøet i Troms fylke og de andre som bor i området. Slik blir folk mer bevisst på at det har vært, og at det fortsatt er, en kvensk bosetning og kultur her i distriktet.

Det er Vadsø museum - Ruija kvenmuseum som er et ansvarmuseum for kvensk/norskfinsk historie og kultur i Norge. I fjor gjenåpnet museet etter omfattende ombygging, og museet fikk også en ny basisutstilling «Kohtaaminen Jäämeren kans – Møtet med Ishavet».

Tromsø museum

I dag har UiT Norges arktiske universitetsmuseum en fast samisk utstilling, Sápmi - En nasjon blir til.

Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRK

Vatne er glad for at det finnes et helt eget museum for kvenene, men mener at også et museum som universitetsmuseet, bør ha en egen utstilling om kvenfolket.

– Det her (UiT Norges arktiske universitetsmuseum) er et museum som er tilknyttet forskingsmiljøet ved universitetet i Tromsø. Og da er det viktig at vi også får den kvenske dimensjonen med i det miljøet.

UiT Norges arktiske universitet er i dag det enste universitet i hele verden hvor man kan ta både bachelor og master i kvensk eller finsk språk og kultur. Derfor har det også et særlig ansvar for det kvenske, mener utvalget.

Arthur Kjelstrup olsen, Lisa vangen, Anette Seppälä og Elling Vatne.

Kvenpolitisk utvalg ble opprettet 17.6.2021. Dagens medlemmer er Arthur Kjelstrup, Lisa Vangen, Anette Seppälä, Elling Vatne og Aud Marthinsen (ikke på bildet).

Foto: privat

– Fint at de tar dette opp

NRK Kvensk tok kontakt med UiT Norges arktiske universitetsmuseum for å høre hva museets syns om utvalgets uttalelse. Direktør Lena Aarekol mener det er fint at utvalget tar opp at det kvenske trenger mer synlighet og plass på museet.

– Jeg veldig glad for at de retter opp oppmerksomheten mot dette.

Lena Aarekol

Lena Aarekol er direktør for UiT Norges arktiske universitetsmuseum. Hun har doktorgrad på tematikken, og er

Foto: Mathilde Torsøe, UIT

Hun forteller at museet allerede jobber med det kvenske på mange ulike måter. De har samlingsmateriale som er tilknyttet til tematikken, har fått kvenske navn på alle sine virksomheter, og universitetets nye strategi vil sikre at arbeidet med det kvenske også vil fortsette.

Aarekol forstår imidlertid at det er klart at en utstilling hadde vært en synligere måte å vise dette arbeidet på. Hun kan ikke love at universitetsmuseet skal få en fast utstilling om det kvenske, men sier at det også er andre måter å løfte det kvenske på.

– Vi jobber ikke lenger med permanente, større utstillinger på samme måte som vi gjorde tidligere. Nå har vi fokus på utstillinger og prosjekter med kortere tidsperspektiv.

Hun tar vandreutstillingen «Tuulessa – I vinden» som et godt eksempel. Ifølge henne var museet tett på i utviklingen utstillingen, som er basert på forsikringsprosjektet av universitetet, Vadsø museum – Ruija kvenmuseum og Nicolaysen Film.

Utstillingen var på museet fra januar til februar, og er nå på Alta museum frem til I mars. Derfra går det videre til Nord-Troms museum, Kvensk institutt og Vadsø museum - Ruija kvenmuseum.

– Det er en fin utstilling fordi den vandrer og dermed når et større publikum. Det hadde den ikke gjort om den bare hadde vært hos oss, sier Aarekol.

– Jeg tenker det ikke nødvendigvis at faste utstillinger alltid er de beste.

Les også Åpner kvensk utstilling: – Det ligger en skattekiste som man nå kan åpne

Gyrid Øyen og Kristin Nicolaysen

Universitetsmuseet ligger i dag på sørsiden av Tromsøya, men planen er å bygge et nytt universitetsmuseum enten i sentrum eller i Breivika.

Ifølge Aarekol vil en ny museumsbygning klart gi nye muligheter for å gjøre ting annerledes, men om det kan bli en egen utstilling om kvenene, kan hun ikke sie noe om.

– Det er viktig for oss at vi synliggjør det kvenske i større grad enn tidligere, og dette er klart en tematikk vi skal jobbe videre med. Og enda tydeligere enn vi har gjort før.