Hopp til innhold

Kvenmuseum konkurrerer om tittelen Årets museum med Munch

– Det er helt utrolig. Det er virkelig to konkurrenter, sier avdelingsleder Mia Krogh etter hun hørte at Vadsø museum skal konkurrere om Årets museum tittelen med Munchmuseet og Naturhistorisk museum – UiO.

Kvenseminaret 2022 kvenseminar vadsø museum ruija kvenmuseum

Vadsø museum – Ruija kvenmuseum har blitt nominert til Årets museum 2023.

Foto: Sander Larsson Framnes / NRK

Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, som er Norges ansvarsmuseum for kvensk/norskfinsk historie og kultur, er nominert til Årets museum 2023. Om Kvenmuseet konkurrerer med to museums-giganter om prisen, Munchmuseet og Naturhistorisk museum – UiO.

I en pressemelding skriver Norges museumsforbund at Munch og Naturhistorisk museum står til sammen for nesten 1/6-del av det totale museumsbesøket her til lands, mens det nyåpnede Vadsø museum kan skilte med 1/6000-del.

– Men, som juryen for Årets Museum understreker – betydningen og kraften i et museum, avgjøres ikke av størrelsen, står det i en pressemelding.

Les også: Ruija kvenmuseum ønska velkommen hjem – slo opp dørene for unge og gamle

Evelyn Førstemann Nilsen og ...Sundelin var konferansierer
Evelyn Førstemann Nilsen og ...Sundelin var konferansierer

– Helt utrolig

Mia Krogh, avdelingsleder for Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, er utrolig glad for nominasjonen. Når NRK Kvensk ringer henne, sier hun at det føles litt uvirkelig at et lite museum som kvenmuseet, konkurrerer om prisen med to slike giganter.

Mia Krogh, leder for Vadsø museum

Avdelingsleder Mia Krogh åpnet det nye kvenmuseet i august 2021.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Vi visste jo at vi var foreslått fordi de har vært her på turné, men at vi skal bli nominert, det var store greier, sier Krogh.

Juryen begrunner kvenmuseets nominasjon med at det både er nyskapende og en nykommer blant norske museer.

– Museets rolle er særlig viktig når vi i løpet av dette året skal se tilbake på de overtramp som er begått, også mot landets kvenske/norskefinske innbyggere, skriver museumsforbundet i en pressemelding og henviser til Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport som kommisjonen skal levere til Stortinget den 1. juni.

Vadsø museum - Ruija kvenmuseum sin utstilling Kohtaaminen Jäämeren kans – Møtet med Ishavet.

Vadsø museums basisutstilling Kohtaaminen Jäämeren kans – Møtet med Ishavet handler om kvener/norskfinner og er delt tematisk inn i delene Vandring, Ressurser, Kultur og Språk.

Foto: Sander Larsson Framnes / NRK

Selv om kvenmuseet konkurrerer med to museum-giganter, har Krogh ikke mistet håpet om å bli årets museum 2023.

– Det er veldig vanskelig å si fordi at de andre er jo kjempestore museer som sikkert har vanvittig mye publikum, men som de selv sier, er det ikke bestandig at det er mengden eller størrelsen det kommer an på. Det er kanskje innholdet, sier Krogh og fortsetter:

– Jeg vet ikke hvordan juryen tenker, men det er jo en mulighet for å virkelig sette søkelys på en av de nasjonale minoritetene.

Les også: NRK-byggets historie blir en utstilling

Den nye utstillingen «NRK Finnmark – På grensen».
Den nye utstillingen «NRK Finnmark – På grensen».

Norges museumsforbund minner om at det å bli nominert til Årets museum i seg selv er en anerkjennelse av at museet arbeider godt, og holder høy kvaliteten. Juryen består av Grunde Almeland, juryleder og leder av Stortingets Familie- og kulturkomite, Lene Høst-Madsen, museumsdirektør Museum Skanderborg og Agnes Moxnes, tidligere kulturkommentator i NRK.

Det mener også Krogh.

– Vi får jo en god del av oppmerksomhet og jeg tenker at det er honnør til hele miljøet og alle vi samarbeider med. Det samarbeidet vi har med lag og foreningen, frivillige, med kunstfeltet og kulturfeltet, med ny forskning. Det er vår styrke.

Les også: Lokal byggeskikk speiles i det nye museumsbygget

Nybygget til Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, september 2020
Nybygget til Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, september 2020