Kvenene har fått en stemme i fylkespolitikken – fikk «kjeft» på første møte

For første gang er et parti som taler kvenenes sak spesielt valgt inn i fylkestinget. Leder av Nordkalottfolket, Toril Bakken Kåven, vil kjempe for de kvenske og de samiske sakene i det nye Troms og Finnmark fylkesting.

Toril Bakken Kåven, Nordkalottfolket, på Troms og Finnmark fylkesting

– Vi er egentlig rett og slett er et barn av denne sammenslåinga, sier leder for Nordkalottfolket, Toril Bakken Kåven.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Nordkalottfolket er et genialt navn, for vi er jo alle nordkalottfolk, sier hun.

Nordkalottfolket er godt kjent på Sametinget, der Bakken Kåven har sittet i flere perioder. Men i fylkespolitikken er de ny. Og det var sammenslåinga av Troms og Finnmark til et fylke som gjorde at Nordkalottfolket valgte å stille liste til fylkestingsvalget, for første gang.

De hadde aldri vurdert det før, sier Bakken Kåven.

– Vi er egentlig rett og slett er et barn av denne sammenslåinga. Når Troms og Finnmark blir slått sammen så er det jo på en måte den norske delen av Nordkalotten som slås sammen og da er det veldig naturlig å tenke at da må vi være der.

Partiet er opptatt av både den kvenske og den samiske kulturen, og det at man må stå samla i nord for å bli sterkere opp mot sentrale myndigheter.

Ser politikken fra nord

– Det som er spesielt med oss er at vi ikke har noen base i sør, vi er starta i nord, vi ser politikken fra nord og vi leter etter de beste løsningene fra nord med et nordnorsk utgangspunkt, sier Bakken Kåven.

Hun er fra Alta og har vært ei aktiv dame i lokalmiljøet og i Finnmark. Hun har vært politisk aktiv, hatt styreverv, spilt håndball og drevet egne bedrifter. Hun er også innehaver og bestyrer for utmarksgården Nordlysmat i Alta.

  • Se Toril Bakken Kåven i Sommeråpent fra Alta 8. august her.

Hun kaller seg selv en skikkelig kalottmiks, med sjøsamiske og kvenske aner, og med norske røtter tilbake til Nord-Østerdalen.

– Hva regner du med å kunne utrette i dette nye fylket?

– Jeg tror vi kan utrette veldig mye, det første som er viktig for oss er å få fokus tilbake på det som er viktig for Nord-Norge.

Toril Bakken Kåven og medarbeider

Toril Bakken Kåven, ildsjelen bak Nordlysmat, sier på sin egen nettside at hun har arva utmarksnæringa etter sine foreldre. Hun har utdanning innen reiseliv og næringsutvikling, med Mastergrad MSc i Turisme fra England og Belgia.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Bra å få ansvar for å dele ut penger

Hun legger spesielt vekt på mulighetene det gir at den nye Troms og Finnmark fylkeskommune har fått ansvaret for å tildele penger til den kvenske kulturen, et ansvar som har ligget i Kommunal- og moderniseringsdepartementet til nå.

– Nå får vi ansvaret for å fremme og utvikle den kvenske kulturen videre, det er et kjempestort steg mot det man kan kalle for mer selvbestemmelse, autonomi, at vi sjøl får ta vare på vår egen kultur.

Partiet er mer kjent i Finnmark enn i Troms, innrømmer Bakken Kåven, som er noe skremt over å delta i politikken på fylkestinget.

– Det er veldig nytt, jeg har vært her noen få timer, og ser at debatten dreier seg ikke så mye om hva folk her i Nord-Norge ønsker, det dreier seg mer om de overordnende tingene som organisering og parlamentarismen. Så det er all grunn til å føle seg fremmedgjort som befolkning når man er her og hører på.

Det sier Bakken Kåven som starta karrieren i fylkestinget med å bli klubba ned av møteleder for å ha brukt uparlamentariske uttrykk som «å dingle med føttene».

– Det er sånn som man ikke skal si fra talerstolen, jeg glemte meg, ler hun.