Hopp til innhold

Norges eneste kvenske kor skal på turne i sør

Med rockefot og nyinnøvde sanger skal kvenkoret KvääniÄäni innta Sør-Norge til helga. Norges eneste kvenske kor skal blant anna til Drammen med forestillinga Elämä ja rakkhaus – Kvenske sanger om livet og kjærligheten.

KvääniÄäni
Foto: Jørn Holm /

KvääniÄänii er et blandakor som synger på kvensk og har i dag et tjuetalls medlemmer fra Alta i nord til Bardu i sør. De har sunget sammen siden 2014 og vært med på mange ulike prosjekter.

– Koret ønsker å vekke interesse for kvenske sangtradisjoner. Vi ønsker å fremme kjennskap til sanger og salmer fra kvenske miljøer og til nyere kvensk musikk, sier dirigent og produsent Tove Raapana Reibo.

Det siste prosjektet, «Kväänin laulut ja virret – Kvenske sanger og salmer», er et treårig prosjekt der nettopp dette har vært målet.

Les også: Kvensk korsang over grensen

Korene Lauluvoima og KvääniAäni
Korene Lauluvoima og KvääniAäni

Har rockefoten med

Når de nå reiser til Oslo-området til helga har de også rockefoten med. Konserten i Drammen heter Elämä ja rakkhaus – Kvenske sanger om livet og kjærligheten. Her skal de synge nyinnøvde viser, pop- og rockelåter fra Sverige og Finland.

Koret har de siste årene øvd inn flere og flere sanger med flerstemte arrangementer, og har dermed hatt en god musikalsk utvikling, sier Raapana Reibo.

Sangkoret KvääniÄäni synger under NRKs satsing Salmeboka minutt for minutt

KvääniÄäni deltok i NRK-programmet Salmeboka minutt for minutt i 2014 med seks salmer.

Foto: NRK

Dette har vært en utfordring tidligere fordi koret bor svært spredt. Men nå har de hatt samlinger over flere dager, noe som har gjort det mulig å øve inn litt mer avanserte arrangementer.

– Det er artig å se at kormedlemmene liker dette, sier Raapana Reibo.

Raappana Reibo jobber til daglig som språk- og prosjektarbeider med Halti kvenkultursenter og fikk i april den kvenske språkprisen 2023 for jobben hun gjør.

Les også: Forsker: Barna er viktig om kvensk språk skal reddes – men er det nok?

Tove Raapana Reibo på Reisa montessoriskole
Tove Raapana Reibo på Reisa montessoriskole

Får hjelp av innleid orkester

I Drammen får de hjelp av et innleid orkester som skal akkompagnere dem.

Det er Trygve Beddari, velkjent i kvenske miljøer, som har satt sammen orkestret. Raapana Reibo sier de lenge har snakket om å samarbeide. Nå får de det endelig til. Også Alexander Lindbäck, som er kven fra Lakselv, er med, i tillegg til Jørun Bøgeberg og Trode Thorjussen.

Les også: Kvensk og samisk kulturarv trigga teater i Oslo og Viken

Fra forestillingen Nordens krokodille
Fra forestillingen Nordens krokodille

I Oslo blir det allsangkafe. Koret bruker et allsanghefte med sanger som de vil presentere for publikum rundt om i landet.

– Dette gjør vi både for å gjøre folk kjent med sangene og for å innhente kunnskap om hvor godt kjent disse sangene er på de ulike stedene.

Det blir også kvensk gudstjeneste i Oslo.

– KvääniÄänii har deltatt på mange kvenske gudstjenester, og vi gleder oss til å synge de gamle kvenske salmene i Trefoldighetskirken, sier dirigent Tove Raapana Reibo.

På turneen i Sør-Norge blir det følgende program:

  • Elämä ja rakkhaus – Kvenske sanger om livet og kjærligheten. Arrangeres i samarbeid med Norske kvener Ytre Oslofjord på Drammens Teater fredag 5. mai klokka 18:00.
  • Lauluhetki – allsangkafé med KvääniÄänii. Arrangeres i samarbeid med Kven Østlandet på Nynorskens hus i Oslo lørdag 6. mai klokka 16:00.
  • Jumalanpalvelus – Kvensk/finsk gudstjeneste Gudstjenesten. Arrangeres i samarbeid med Den finländska församlingen i Norge og Trefoldighetskirken søndag 7. mai klokka 11:00 i Trefoldighetskirken.