Kulturdepartementet støtter Kvääniteatteri med 875 000 kroner

Kulturdepartementet vil støtte mangfold ved å gi det kvenske teateret 875 000 kroner i støtte. – Nå kan vi ferdigstille prosjektet med å etablere et kvensk teater, sier Torbjørn Naimak.

Dans og spill på Kyläpeli

Bak Kyläpeli – Landsbyspel står det samme teatermiljøet i Nordreisa som er med å etablere Kvääniteatteri.

Foto: Laila Lanes / NRK

Kvensk kunst- og kulturmiljø startet uken med en gladnyhet. Kulturdepartementet kom nemlig ut med informasjon om at Kvääniteatteri vil motta 875 000 kroner i støtte.

Det kvenske teateret ble lansert tidligere i år og er nå i etableringsfasen.

For Torbjørn Naimak, som er leder i interimsstyret, betyr støtten at styret nå har mulighet til å ferdigstille etableringsprosjektet som planlagt.

Det er så prinsipielt viktig for den kvenske kulturen, historien og språket at vi får det til.

Etableres som planlagt

Naimak fikk beskjed om fordelingen i går. Selv om teateret ble møtt med positiv forståelse og engasjement da de nylig hadde et møte med departementet, var fordelingen en positiv overraskelse.

– Vi følte at vi hadde støtte. Men nå får man også et uttrykk, at de også vil støtte oss økonomisk.

Torbjørn Naimak

Styreleder Torbjørn Naimak er glad for at styret nå kan ferdigstille etableringsprosjektet som planlagt.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

For styret betyr støtten at det kvenske teateret nå kan etableres som planlagt. Pengene skal brukes for å dekke teaterets etableringsutgifter i 2022.

I praksis betyr dette at sammen med den øvrige finansieringen vi har mottat, så vil vi nå få mulighet til å ferdigstille prosjektet med å etablere et kvensk teater.

Teateret skal være i full drift fra høsten 2022. Teateret vil åpne med premiere av den nye forestillingen «Det usynlige folket». Støtten kventeateret har fått og nå mottar skal bare brukes i etableringsfasen, men Naimak er håpefull om at departementet også vil støtte teateret med driften også i framtiden.

– Jeg tror at de har en forståelse om at hvis vi etablere noe, må vi drifte det også.

En del av Norsk Tippings overskudd

Støtten Kvääniteatteri skal motta, er en del av Norsk Tippings overskudd. Hele overskuddet går årlig uavkortet til samfunnsnyttige formål, og potten fordeles mellom idrett, kultur, humanitære og samfunnsnyttige formål.

Nå fordeles 12,6 millioner kroner av Norsk Tippings overskudd i 2020 til ulike mangfoldsprosjekter, melder departementet i en pressemelding. Troms og Finnmark og Nordland tilmottar sammen 3,5 millioner kroner av denne fordelingen når Kvääniteatteri og fire andre prosjekter får støtte.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) fordeler en del av Norsk Tippings overskudd til det kvenske.

Foto: Ilja C. Hendel / © Ilja C. Hendel

For å støtte kvensk kunst og kultur, vil departementet gi Kvääniteatteri denne fordelingen slik at de kan gjennomført det tredje og siste året av etableringsprosjektet, skriver kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) i pressemeldingen.

– Denne regjeringen har mangfold på agendaen, og vi synes det er flott å se at minoriteter i landet etablerer kunst- og kulturinstitusjoner som fremmer deres språk, identitet og kultur, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V).