Hopp til innhold

Kommunaldepartementet tar ikke initiativ til nasjonalt kvensk råd

Men et kvensk råd for det nye Troms og Finnmark fylke vil kunne fungere som et råd også regjeringen må forholde seg til, mener fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk.

Willy Ørnebakk, Anne Karin Olli, Hilja Huru, Lene Hansen

God stemning etter møtet til tross for at statssekretær Anne Karin Olli ikke vil ta initiativ til et nasjonalt kvensk råd. Her fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk, Olli, leder i Norske Kveners Forbund Hilja Huru og rådgiver kultur i Troms, Lene Hansen.

Foto: privat

– Hvis det finns bare et kvensk råd så finns det bare et kvensk råd. Da er det rådet som både regjeringen, fylkeskommunen og andre parter må forholde seg til, sier Ørnebakk.

Norske Kveners Forbund vedtok på sitt landsstyremøte dem 29. april at de skulle jobbe videre med et felles kvensk råd. Målet er at rådet skulle få en formell status som høringsorgan, noe de kvenske organisasjonene ikke har i dag.

Men på et møte i Kommunal – og moderniseringsdepartementet i forrige uke gjorde statssekretær Anne Karin Olli (H) det klart at departementet ikke vil ta initiativ til et slikt råd. Hun skriver i en e-post til NRK Kvensk:

«Jeg mener det er opp til minoritetene selv å avgjøre hvordan de organiserer seg. Dersom det er behov for finansiering, er det mulig å søke tilskudd til å etablere et kvensk råd gjennom tilskuddsordningen til nasjonale minoriteter som forvaltes av Kulturrådet. Det er dermed ikke riktig at jeg avviste forslaget i møtet.»

– Synd, men det var forventa

Ørnebakk deltok på møtet sammen med leder for Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto, Hilja Huru og rådgiver i kultur i Troms, Lene Hansen.

Huru, som hadde bedt om møtet, er skuffa, men ikke overraska.

– Det er veldig synd at man ikke har lyst til å ta tak i det, men samtidig var det som forventa, sier hun.

De har ønska å få en formell status i forbindelse med høringsrunder og annet. Etter at Norge i 2000 underskrev Europarådets rammekonvensjon om beskyttelse av nasjonale minoriteter har det vært gitt anbefalinger om å opprette konsultasjonsordninger for å kunne samarbeide med de kvenske organisasjonene.

– Det er viktig at det får en formell status og at det blir en struktur. I dag finnes det ingen struktur, alt gjøres på ad hoc–basis. Europarådet har påpekt at man trenger en tydeligere struktur på det samrådet man skal ha med kvenene, sier Huru.

Troms og Finnmark fylke overtar kvenske saker

For fylkesrådsleder Willy Ørnebakk og Troms fylke var det viktig å få en bekreftelse på hvilken rolle det nye Troms og Finnmark fylke skal ha når det gjelder kvenske spørsmål. Og han var fornøyd med svaret han fikk.

– For oss er det viktig at når det nye fylket Troms og Finnmark skal overta forvaltningen av utviklingsmidler til kvensk språk og kultur så overtar vi hele det nasjonale ansvaret for dette saksfeltet. Det blir jo en ny, spennende oppgave for det nye fylket vårt, sier han.

Om oppgaven det nye fylket skal overta skriver Olli:

«Ved å overføre forvaltningen av tilskuddsordningen til den nye fylkeskommunen Troms og Finnmark, vil søknader behandles nærmere brukerne av kvensk språk og kvenske språk- og kultursentre. Tilskuddsordningen vil bli sett i sammenheng med fylkeskommunens egen satsing, noe som vil gi en helhetlig og koordinert satsing på kvensk språk og kvensk/norskfinsk kultur i årene fremover. Det overordnede ansvar for politikken overfor nasjonale minoriteter – også for kvenene – vil fortsatt ligge i departementet, det er bare forvaltningen av tilskuddsmidlene som blir flyttet.»

Kvensk råd for Troms og Finnmark

Når det gjelder opprettelsen av et nasjonalt kvensk råd så sier Ørnebakk at han tolka svarene de fikk i departementet på en litt annen måte enn Hilja Huru. Selv om han tidligere har uttalt at han støtter opprettelsen av et eget nasjonalt kvensk råd, mener han at det nye fylket – med det ansvaret det får – kan organisere dette.

Kvensk råd for Troms

Kvensk råd for Troms fylke blir etter planen utvida til å bli et kvensk råd for det nye Troms og Finnmark. Fra venstre Helge Huru fra Tromsø kvenforening, Tove Raappana Reibo fra ITU Kvensk Teater Trupp, Anne-Gerd Jonassen fra Kvænangen Qven og sjøsamisk forening, Rune Bjerkli fra Nordreisa kvensk-finsk forening, og Leif Bjørnar Seppola fra Skibotn kven- og finneforening

Foto: privat

I dag finnes et Kvensk råd i Troms og Ørnebakk mener det er naturlig å utvide den til også å gjelde Finnmark og det vil bli et råd også nasjonale myndigheter må forholde seg til.

– Det er bra for et forvaltningsorgan å ha en part å diskutere med når man jobber med saker.

Huru er fornøyd med jobben som gjøres i Troms og Finnmark fylker.

– De har virkelig tatt tak i dette. Det er også positivt at de ser behovet for et kvensk råd som de kan samråde seg med i kvenske saker.