Jakter på fortiden og fremtiden

Marit Anita Nilsen (51) fra Kvænangen er på jakt etter sin kvensk identitet. Hun reiste i otta med bussen fra Burfjord til Tromsø, til kvenseminaret som Troms fylkeskommune arrangerte – for å lære mer om sin bakgrunn og fremtid.

Marit Anita Nilsen

Marit Anita Nilsen deltok for første gang på kvenseminaret som Troms fylkeskommune arrangerte i november. Hun ønsker å bygge opp sin egen kvenske identitet i voksen alder, da hun som barn ble nektet å lære kvensk.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

Hun rakk å bli godt voksen før den forbudte identiteten hennes gjorde seg gjeldende. Plutselig føltes det bare helt nødvendig å få vite mer om kvener og deres språk.

Som barn fikk hun noen ganger høre at ungene ikke skulle snakke kvensk, selv om både hennes far, onkler og bestefar snakket kvensk seg imellom. Eller finsk som det ble kalt for i gamle dager i Nord-Norge. Marit Anita følte seg litt utenfor da hun ikke fikk lære seg språket som ble brukt av mange av hennes nære familiemedlemmer, men hun var lydig og gjorde som de voksne sa.

Men tidene forandrer seg. Plutselig har det gått 45 år. Nå har hennes 84-årige far fått demens og snakker bare kvensk. Marit Anita fikk det travelt for å lære seg litt kvensk, da hun så gjerne vil forstå hva faren sier til henne og pleierne på sykehjemmet der han bor.

– Jeg blir veldig fortvilet når faren min kun snakker kvensk og jeg ikke forstår noe! Jeg måtte bare si til han at det er veldig sent at jeg skal lære meg kvensk, men jeg skal prøve.

– Du gikk glipp av tradisjoner og språkkunnskaper når du ble nektet å lære deg kvensk som barn. Hva føler du om dette nå?

– Det hjelper ikke å være sint, men det er vanskelig, sårt og trist. Jeg må bare prøve å lære noen ord nå. Jeg deltok i helga på et språkkurs og føler at det ligger en del kvenske ord bak i hodet mitt, men at det ligger litt begravd.

Marit Anita Nilsen

Marit Anita Nilsen har lyst til å markere sine kvenske aner, derfor holder hun på å sy kvendrakt til seg selv.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

Kvenseminaret gir svar på mange spørsmål

Marit Anita fikk bøttevis med inntrykk og informasjon om kvensk historie og dagens situasjon. Alt som hun fikk servert på seminaret, var interessant og givende. Kvenske byggeskikker åpnet seg på en helt ny og konkret måte etter alle bildene og historiene knyttet til disse. De vakre åpningssangene hadde noe kjent ved seg, og mange kvenske ord traff noen strenger i underbevisstheten hennes. Nå skal det kvenske bli en del av henne – før det er for sent.

– Mine forfedre kom fra Tornedalen. Jeg har følt meg ganske trygg på meg selv, at jeg er en god blanding av det kvenske, norske og samiske. Men nå føler jeg at den kvenske delen roper på meg, sier Marit Anita.

Hun jobber som aktivitør ved Gargo sykehjem i Kvænangen kommune, og vet at mange beboere har kvenske aner. Hun håper at hun ved å lære seg mer om kvenenes historie og språk, kan ha mer å snakke med de eldre om. Kanskje de kan fortelle henne sine egne historier knyttet til det kvenske, slik at hun kan lære noe nytt.

Det var absolutt verdt å bruke en dag på kvenseminaret, særlig når man er på jakt på sin egen identitet, avslutter Nilsen.