Hopp til innhold

Ivar (24) lærte seg finsk – derfor kan han leve som multikunstner

Ivar Beddari er tross sine 24 år, en multikunstner som jobber som skuespiller, komponist, spiller i eget band og skriver dikt – på norsk og på finsk.

Ivar Beddari

Ivar Beddari er et meget lovende multitalent som har vokst opp med både finsk og norsk språk og kultur. Musikk og teater er hans liv. Bestefaren Olav Beddari ga Ivar en stolthet over sin flerkulturelle bakgrunn.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

Ivar Beddari er født og oppvokst i Pasvik/Paatsjoki i Finnmark, i umiddelbar nærhet av både den russiske og finske grensen.

Ivar hørte finsk i oppveksten, spesielt om somrene i Sør-Finland. Han hadde også finsk deler av grunnskolen, men det ble for teoretisk og kjedelig for en energisk tolvåring. Han ville heller være i aktivitet og jobbe praktisk enn å pugge ordstilling og lære barneregler.

Derfor lærte Ivar Beddari aldri finsk skikkelig, før han ble tenåring. Det skulle vise seg å bli et gjennombrudd for ham.

I 16-årsalderen gikk det opp for både han og hans søskenbarn at de ikke kunne finsk godt nok, og begge bestemte seg for å dra til Finland for å studere. Ivar dro til Finland da han ble 18.

– Jeg skjønte ikke alt da jeg kom til Oriveden opisto (Folkehøgskole i Orivesi) i Finland. Vitsene fløy forbi ørene mine, men da jeg dro derfra, kunne jeg kommunisere nesten helt perfekt på finsk, forteller Beddari.

Noe som har gjort at han i dag har mange spennende prosjekter på gang. Både på norsk og finsk.

Teater og musikk

Beddari har hovedbase i Oslo, men jobber for tiden i et spennende teaterprosjekt ved Hålogaland Teater i Tromsø, der Roy Jakobsens bok «De usynlige» blir dramatisert til scenen.

– Mitt hovedfokus er å fortelle en historie. Det gjør jeg på scenen og på film som skuespiller, men også gjennom musikken. Av og til blir historiene naturligvis om min bakgrunn, om min kultur, om Finland og om finsk språk, sier Ivar Beddari.

Skuespillerskolen i Oslo ga Beddari profesjonelt verktøy til historieformidling. Unge Beddari skriver også låter som kommenterer hva vi gjør i 2018: Om menneskelig utvikling der vi higer etter å få til ett eller annet, noe som alltid skal bli bedre. Men hva er det egentlig vi prøver å få til da, er det store spørsmålet som ofte blir stilt i Beddari sitt budskap.

Dette budskapet kan han også spre i Finland, der bandet har holdt mange konserter. Å kunne finsk ga Ivar et helt ekstra land å boltre seg i.

– Her sang du på finsk. Hvordan vil du karakterisere musikken deres ellers?

– Noen kaller musikken vår piratpolka, jeg liker uttrykket. Tung folkerock med elementer fra finsk tango, men i stor grad røtter i en litt lettere og energisk russisk polka. Det hører med at vi har en ukrainer på trekkspill som hjelper oss til å bevege oss mot et østeuropeisk musikklandskap, selv om vi brøler teksten med en ganske hardbarka Finnmarks attitude.

– Hva med å formidle historier?

– Historiefortellingen er nok i fokus, hvor vi dykker inn i karakterperspektiver, og aller helst sier det motsatte av det vi mener. Ironien i mennesket, det er også spillbart og mer interessant å gå inn i, sett fra et skuespillerperspektiv. Konflikten er det som er artig å se på, forteller Beddari.

Det finske betyr ALT

Ivars bestefar Olav var en kjent forkjemper for kanskje spesielt gjennomriksvei fra Pasvik til Inari, men også viktig historieformidler om grenseområdet.

Olav lærte Ivar å være stolt over sine finske røtter.

Ivar Beddari

Ivar Beddari liker seg også i Tromsø/Tromssa. Roy Jakobsens bok "De usynlige" forteller om det strabasiøse livet i Helgelandskysten i 1920. Teaterforestillingen basert på boken settes opp i Hålogaland Teater rundt mørketidens fall 21. november.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

– Det finske er jo på en måte ALT, ens bakgrunn og ens identitet. Det er viktig for meg å finne tilbake til røttene mine. Det var viktig for meg å friske opp språket for å bli kjent med flere nyanser i kulturen.

Beddari liker å ta sine bandmedlemmer med til Finland og spille på festivaler. Der får bandgutta hans være med i savusauna, røykbadstu. Ivar vil gjerne vise frem deler av denne finske kulturen som han selv har et nært forhold til.

Beddari band

Beddari band. Fra Venstre Mykola Sheremeta (trekkspill), Sondre Larsen (trommer), Sverre Breian (bass), Ivar Beddari og Eirik Jacobsen (banjo).

Foto: Ann Mari Nordengen

– Du er fra Pasvik og nå er vi i Oslo ved Akerselva. Hvordan klarer du å komme i kontakt med den opprinnelige kulturen din i Pasvik nært Finland, når du fysisk er så langt borte?

– Det er jo en utfordring, men man må jo søke litt etter de tingene man har vokst opp med. Nå er jeg så heldig og bor i Oslo Nord der jeg har naturen og Maridalen rett i nærheten. Gjennom det siste året har jeg jobbet på en friluftsliv-avlastning på Enebakk gård en gang i uken. Der er det også masse flotte dyr og man kan padle med kano, fyre bål og være ute. Badstu kan jeg ta ved Salt Árdna på Aker brygge.

– Jeg har det så bra, avslutter Beddari med sangen som heter akkurat det.