Hopp til innhold

Inviterte ung kvensk kunstner til å stille ut i Kirkenes: – Høy kunstnerisk kvalitet

Åsne Kummeneje Mellems verk og måte å jobbe med kunsten fikk Astrid Fadnes ved Pikene på Broen til å invitere henne til Kirkenes.

Åsne Kummeneje Mellem på Terminal B i Kirkenes.

Åsne Kummeneje Mellem er en kjent kunstner i det kvenske miljøet. Et av hennes kunstverk pryder eksempelvis forsiden på Sannhets- og forsoningskommisjonen sin rapport.

Foto: Oleg Khadartsev / Pikene på Broen

Hva er det kvenske? Og hva er kvensk kunst? Det er noe Åsne Kummeneje Mellem sin nye utstilling prøver å utforske.

«Oppiit/Omtateko» åpnes i kveld på Terminal B i Kirkenes hvor Pikene på Broen har invitert kunstneren til å holde den nye utstillingen.

Astrid Fadnes, kurator og kommunikasjonsansvarlig, sier at de med en stor stolthet og glede åpner utstillingen med Kummeneje Mellem sine verk.

– Vi har fulgt hennes arbeid over en lang tid. Hun holder en veldig høy kunstnerisk kvalitet og jobber med tematikk og tekniker som er annerledes og skiller seg ut, forteller hun til NRK Kvensk.

– Åpen og utforskende tilnærming

Det er første gang Pikene på Broen har en kvensk soloutstilling. Fadnes tror at de har hatt noen kunstnere med kvensk bakgrunn innom, men dette er første gang en kvensk kunstner tar over hele lokalet deres.

– Og det er jo på tide, sier hun.

Kurator Astrid Fadnes og kunstner Åsne Kummeneje Mellem forbereder lokalet for kveldens storåpning

Astrid Fadnes og Åsne Kummeneje Mellem. Bildetekst: Kurator Astrid Fadnes og kunstner Åsne Kummeneje Mellem forbereder seg for kveldens åpning.

Foto: Oleg Khadartsev / Pikene på Broen

Med Kummeneje Mellem ble de kjent gjennom sitt residentprogram. I tillegg til deres utstillingslokale Terminal B tar Pikene på Broen også imot kunstnere, forskere og andre som trenger opphold i Kirkenes.

– Og Åsne er en av de som har vært her flere ganger gjennom programmet, forteller Fadnes.

Ifølge henne er det kunstnerens verk og hennes måte å jobbe med kunsten på som gjorde at de til slutt også inviterte henne til å holde en utstilling med dem.

– Hennes kunst har en veldig åpen og utforskende tilnærming som gir plass til reflektering og diskusjon, sier hun.

– Hun eller kunsten hennes gir ikke svar på hva det kvenske er, eller hva kvensk håndverk er. Hun lar publikummet å utforske det selv og gjøre sine egne refleksjoner.

Les også Blei invitert til å stille ut midt i Oslo: – En utrolig vakker utstilling

Åpning utstilling Menossa; kunstner Åsne Kummeneje Mellem

Gamle og nye verk

Tittelen til den nye utstillingen, «Oppiit/Omateko», kan oversettes til «Lære selv/Selvgjort».

Ifølge kunstneren handler utstillingen om kunnskapshullet som har oppstått mellom generasjonene som følge av fornorskingsprosessen.

– Veldig mange i min generasjonen har valgt det kvenske selv siden de ikke fikk vokse opp med det, forteller kunstneren.

– Og derfor har vi også måttet å lære og gjøre ting selv. Ingen har hatt mulighet til å lære det til oss.

Kunstner Åsne Kummeneje Mellem på Terminal B i Kirkenes.

Kunstner Åsne Kummeneje Mellem har meg seg masse materiale som en dag kan bli kunst. – Jeg bruker kunsten og håndverk til å utforske min egen kvenske identitet.>

Foto: Oleg Khadartsev / Pikene på Broen

Kummeneje Mellem har i flere år prøvd å blande gamle tradisjonelle håndverkstekniker, som plantefarging, med sin egen kreativitet for å utforske hva kvensk håndverk her vært – og hva det kan være i dag.

Derfor inneholder utstillingen «Oppiit/Omateko» en rekke håndverk som kunstneren selv har produsert.

– Jeg har med meg mange av mine gamle verk og nye verk, noen ferdige og noen fortsatt i prosess, forteller hun.

Les også – Fantastisk å introdusere et helt nytt begrep inn i de kvenske miljøene

Åsne Kummeneje Mellem, Maija Liisa Björklund, Liv Bangsund

Hun har eksempelvis med seg en del materiale som ikke ennå er kunst, men kan kanskje en dag bli det – eller ikke.

– Det er utforsking på samme måte som andre bruker andre deler av kvenmiljøet til å utforske sin kvenske identitet. Man driver å leter og prøver å finne ut.

Kunst fra utstillingen Menossa; kunstner Åsne Kummeneje Mellem

Åsne Kummeneje Mellem jobber både med tekstil og tre. Den lange plantefarget ulltekstil, «I never learned my mothertongue», er et av kunstnerens gamle verk som nå er med i utstillingen i Kirkenes.

Foto: SOFT galleri

Åpning med kvensk stemning

Kummeneje Mellem syns det er spennende å ha et eget kvensk soloshow i Kirkenes. Der man prater om det kvenske på en annen måte, og det norskfinske er i fokus, sier hun.

– Men jeg merker at folk er åpne her. Det er veldig fint å snakke med folk som er opptatt av det norskfinske, og finne koblinger mellom det og det kvenske

Utstillingen åpnes i kveld kl. 18.00 og blir stående til den 23. september. Kurator Astrid Fadnes lover at det blir kvensk stemning på åpningen.

Terminal B i Kirkenes

Terminal B ligger midt i Kirkenes gågate.

Foto: Pikene på Broen

Mia Krogh, leder ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum skal åpne utstillingen, og Ivar Beddari og Gard Emil kommer til å presentere et utdrag fra konsertforestillingen de er i prosess med å lage.

– Tittelen er DET E JO FETTE KVENSK på capslock. Ivar lover både litt polkainnslag og elektronisk lydlandskap, sier Fadnes.

– Og selvfølgelig blir det qvenbrygg som man får istedenfor sjampanje.