Hopp til innhold

Inviterer til samarbeidsleir i Kvænangen

Restriksjonene er lettet, og nå skal endelig de to kvenske organisasjonene invitere til en felles kulturleir i Kvænangen. – Vi har et spennende program som kan bidra til å øke forståelsen av hverandre, skriver leder Kai Petter Johansen i en pressemelding.

Kvensk samarbeidsleir «Et språk, en kultur, ett folk» arrangeres i begynnelsen av august i Kvænangen.

Kvensk samarbeidsleir «Ett språk, en kultur, ett folk» arrangeres i Kvænangen.

Foto: Studieforbundet kultur og tradisjon / Trine Strand / Riddo Duottar Museat

I samarbeid med Svenske Kväner – Lantalaiset Kiruna arrangerer Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto samarbeidsleir i begynnelsen av august.

Leiren, som kalles «Et språk, en kultur, ett folk», skal samle kvener fra både Norge og Sverige i Kvænangen, hvor de får dele sin kvenske kultur på tvers av landegrensene, står det i en pressemelding.

Kai Petter Johansen, leder i NRK-RK, skriver at deres medlemmer har over tid hatt nær kontakt med deres kvenske venner i de to kvenske organisasjonene i Sverige, STR-T og Kväner – Lantalaiset i Sverige.

Kai Petter Johansen, leder i Norske kveners forbund - Ruijan kvääniliitto

Leder i Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto, Kai Petter Johansen.

Foto: Norske kveners forbund - Ruijan kvääniliitto

– Reiserestriksjoner har gjort det vanskelig å møtes de siste årene, men landegrensene har i denne tiden effektivt demonstrert at vårt språk og vår kultur lever i flere land. Denne leiren er derfor særlig viktig for oss nå, skriver Johansen.

Leiren ble egentlig planlagt i 2021, men ble avlyst på grunn av koronapandemien.

Les også: Suksess fra Kiruna gjentas i Kvænangen

Notdragning i Kiruna
Notdragning i Kiruna

Kvenske historier i sentrum

Gjennom helgen vil deltagerne på leiren få delta på en rekke spennende arrangementet og aktiviteter om både språk, tradisjoner og historie. Ifølge pressemeldingen skal et av helgens høydepunktene være Trine Strand sin forestilling «Mor Gustava».

Det er en musikkforestilling som musiker Strand laget om sin tippoldemor da hun fikk vite om henne, og hennes kvenske aner.

Les også: Laga forestilling om sin tippoldemor

Trine strand og barn på Skjervøy barneskol
Trine strand og barn på Skjervøy barneskol

Sannhets- og forsoningskommisjoner fra både norsk og kvensk side vil også besøke leiren for å fortelle om arbeidet deres. I tillegg skal arrangørene, NKF-RK og Svenske Kväner – Lantalaiset Kiruna, presentere hvordan de arbeider med kvensaken i sitt land.

– Vi har et spennende program som kan bidra til å øke forståelsen av hverandre og samtidig minne oss på at vårt språk og vår mangfoldige kultur også er levende i våre naboland. Vi gleder oss stort til å møtes, skriver Johansen.

Hei!

Skjer det noe i ditt område? Send oss gjerne en e-post.