Hopp til innhold

Ingen søkere, men fortsatt mulig å søke kvensk stipend

Mens det er stor mangel på lærere i kvensk, så fikk Fylkesmannen i Troms og Finnmark ingen lærere som søkte på stipend for å ta videreutdanning som gir kvensk kompetanse.

Anna-Kaisa Räisänen

Det er stor mangel på kvenske lærere, så et stipend som dekker grunnlønna til en ferdigutdanna lærer kan være gull verdt for kommuner som trenger lærere i kvensk.

Foto: Anne-Mari Rahkonen Berg

Men det er fortsatt mulig å søke, sier assisterende oppvekst- og barnevernsdirektør Katharine Jakola som mener kommunene nå må kjenne sin besøkelsestid.

Katharine Jakola

Det er fortsatt mulig å søke, sier assisterende oppvekst- og barnevernsdirektør Katharine Jakola.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Det er en god økonomisk bistand til kommuner som har behov for lærere som underviser i finsk som andrespråk, det vil si både finsk og kvensk, sier Jakola.

Da regjeringen i januar i fjor lanserte «Målrettet plan for kvensk språk» var et av de viktigste tiltakene at Universitetet i Tromsø fikk penger til å bygge opp en lærerutdanning i kvensk.

– Kvensk er i en kritisk situasjon, sa statssekretær Anne Karin Olli den gang.

Derfor er det høyt prioritert å styrke utdanninga av kvenske lærer.

Universitetet kunne så, på Kvenfolkets dag i fjor 16. mars, gjøre kjent at det blir lærerutdanning i kvensk fra høsten 2019. Samtidig starta de et forkurs i fjor høst.

Sliter med å få lærere

Det jobbes med kvensk språkreir og språkdusj i barnehager og for småbarn. Men når barna kommer ut i skolen, har det vært vanskelig å få undervisning i kvensk.

Tove Reibo forteller eventyr

Det jobbes med språkdusj i Nordreisa, mange av barna som får lære litt kvensk her vil også ha kvensk når de begynner i skolen.

Foto: Laila Lanes / NRK

Fra før har mange hatt finsk i skolen, men det jobbes nå fra departementshold med å endre forskriftene slik at kvensk blir likestilt med finsk. Og på grunn av den kvenske oppvåkningen og revitaliseringen får mange kommuner nå elever som ønsker undervisning i kvensk i stedet for finsk.

Men mange kommuner sliter med å få tak i kvenske lærere.

Får refundert lærerens grunnlønn

Et av tiltakene er dette stipendet som fylkesmannen har fått tilskudd til.

– De som kan søke er fast ansatte lærere i grunnskolen i Troms og Finnmark som ønsker videreutdanning i finsk eller kvensk. Det er kommunen som mottar stipendet, eller hjemmelen som det heter, sier Jakola.

I studieåret får læreren lønn utbetalt av kommunen. Kommunen får refundert et beløp som tilsvarer lærerens grunnlønn etter endt utdanning. Kommunene må dekke eventuelle alderstillegg.

Utdanningen gis ved UiT Norges arktiske universitet, campus Alta.

  • Les utlysningen her.

– Vi har en modell for lærerutdanninga som vi kaller en distribuert og fleksibel modell. Det betyr at det blir en del fysiske samlinger gjennom året, det er en del praksis og en del undervisning over nett.

Folk trenger dermed ikke å flytte til Alta for å ta utdanning, de må møte opp noen ganger i året, men ellers foregår undervisningen i stor grad over nett.

Universitet i Tromsø, campus Alta

Den kvenske lærerutdanninga er lagt til UiT Norges arktiske universitet, campus Alta.

Foto: julie groseth / nrk

– Det er vanskelig å sitte helt alene hjemme, man må møtes fysisk i disse «nettukene», men ikke nødvendigvis i Alta, da har vi Kirkenes og Storslett som alternative steder, sier Engkvist.

Til høsten starter også universitetet et tilbud der det blir mulig å ta kvensk som en del av grunnskolelærerutdanninga. Også det skjer i Alta og også det er desentralisert.

Alt dette er et ledd i regjeringens «Målrettet plan for kvensk språk og kultur».

– Viktig å få søkere

Nå ber han søkere om å komme på banen for behovet for lærere med formell kompetanse er stor.

– Vi håper at kommunene og interesserte lærere hjelper oss og at vi får mange søkere til studiene. Så det er veldig bra at fylkesmannen har et sånt stipend. Alt som kan puffe i rett retning er bra, sier Engkvist.

Jakola sier dette er et godt tilbud til kommunene.

– Det er ikke mange andre sånne gode økonomiske ordninger som finnes for kommunene som har behov for lærere i faget, sier Jakola.

– Så her bør kommunene kjenne sin besøkelsestid?

– Ja, det bør de, sier hun.

Kvenskundervisning over Skype

På Manndalen barne- og ungdomsskole får de fjernundervisning fordi det ikke har vært mulig for kommunen å skaffe kvensk lærer.

Foto: Pål Hansen / NRK

Visste ikke om stipendet

Nordreisa er en av kommunene som strever med å få tak i kvensk lærer. I fjor kunne ikke kommunen gi tilbud om kvensk, men nå er målet at de skal ha kvenskundervisning fra høsten, sier leder for oppvekst Bernt Eirik Sandtrøen.

Da får de i hvert fall rundt fem elever i 1—4. klassetrinn som skal ha kvenskundervisning.

– Dette er absolutt interessant for oss, sier

Han kjente ikke til stipendet, men kommer nå til å undersøke denne muligheten slik at kommunen kan søke på stipendet.