Hopp til innhold

Seppala-tunet på Skjervøy besøkes av turister fra hele verden

– Dette huset er bygd av gullpenger fra Alaska. Det sier Birgit Paulsen på Skjervøy som har etablert Seppalatunet på Skjervøy.

Seppalatunet

– Hjertelig velkommen, sier Birgit Paulsen og ber oss inn i det innholdsrike Seppalatunet på Skjervøy (kvensk Kierua). Hun er selv kven og jobber iherdig for å ivareta Seppala sin minne.

Foto: Sebastian Berg

Seppala, som var kven, emigrerte til Amerika i 1900. Her ble han en helt som hundekjørere overalt i verden fremdeles husker.

Seppalatunet på Skjervøy besøkes av turister fra hele verden som er interessert i hans historie.

– Interessen for Seppala er nok større ute i verden enn her hvor han vokste opp, sier Paulsen.

boka om Seppala

Nina Kristin Nilsen sin spennende bok «Sepp – En biografi om Leonhard Seppala», selges også i Seppalatunet. Omslagsdesign: Miriam Edmunds, omslagsfoto (forsiden) Merl Lavoy.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

En helt blant hundekjørere

Leonhard Seppala (1877–1967) er regnet som verdens største hundekjører gjennom tidene.

– Det var en sann heltedåd da han i 1925 var med å hente og bringe inn difterimedisin til dødssyke barn i Nome i Alaska. Den vanskeligste og farligste delen av ruten ble tildelt Leonhard. Han var ute i fem døgn i fryktelig storm og ekstremkulde for å hente inn serum. Det stod om liv, forteller Birgit Paulsen.

Denne bragden, som også 20 andre hundekjørere med hver sin etappe bidro til, minnes årlig i Alaska i form av «Iditarod», verdens største hundeløp. Seppala ble en nasjonal helt i USA, i likhet med kvenen Gunnar Kaasen fra Kvænangen som kjørte den siste etappen.

Hedrer Seppala sin minne

Paulsen forteller at hun leide gården der Seppalatunet er etablert i 2007 og startet virksomheten «Midt i Værret». I 2009 kjøpte hun gården. Hun var aldeles ikke klar over den spennende historien til gården til å begynne med.

God gammeldags bygdehandel

God, gammeldags landhandel. Det ligger mye arbeid bak dette trivelige huset som ble utsatt for brann i 2011. Birgit med sine fire barn berget seg ut i siste liten. Nå er hyllene tomme på grunn av en kunstutstilling som varer hele juli.

Foto: Sebastian Berg

– Det var Seppala sin nabo, Iver Evensen, som bygde akkurat denne gården. Han dro til Alaska i 1900 for å forsøke å finne gull. Leonhard Seppala gjorde det samme i samme år. Tolv år senere kom Evensen tilbake. Da hadde han så pass startkapital at han kunne bygge opp den her butikken som ble trevarehandel og forskjellig.

Grunnmuren står enda fra 1912, men under krigen rev tyskerne treverket og brukte det til brensel.

Birgit Paulsen forteller om Seppala-familien

Paulsen forteller at også hun er kven.

– Etter hvert ble det viktig for meg å formidle denne historien om Seppala, sier hun.

I huset har de en utstilling om polarhistorie med polarskuta Fram sin tilbakekomst i 1896.

– Som 18-åring opplevde Leonhard Seppola denne jubeldagen her på Skjervøy. Han var innom med øl og nypoteter til mannskapet etter farens ordre, og fikk hilse på kapteinen Otto Sverdrup om bord. Det var nok en stor inspirasjon for den unge Leonhard å møte disse superheltene som løftet Norge til en polarnasjon, fortsetter Paulsen.

Hun jobber også sammen med flere andre om et statueprosjekt.

Kronprinsparet på besøk

Birgit Paulsen holdt foredrag om Seppala til kronprinsparet i 2007. Her viser hun stolt frem et bilde tatt av Sigrid Paulsen, der hun overrekker et lys med bilde av Seppala til kronprinsparet.

Foto: Sebastian Berg

Alaska kalte​​

Det var gullmillionæren Jafet Lindeberg som fikk den unge Leonhard til å reise til Amerika. Jafet var tre år eldre og var også kven. Sammen hadde de tidligere frosset seg gjennom flere sesongers linefiske i Finnmark, der Leonhard måtte begynne i 12-årsalderen. I 1899 kom Jafet på julebesøk til Nord – Troms fra Alaska der han hadde gjort gedigne gullfunn.

– Han viste villig frem gullklumpene sine, og spanderte madeiravin til sitt hengivne publikum. Slik ble også Leonhard smittet av gullfeberen. Da Jafet lånte pengene til Amerika – billetten og lovet arbeid til Leonhard i sin bedrift, var smia i hjemgården ikke lenger så interessant. Leonhard lengtet etter noe mer, sier Paulsen.

Seppala sine saker

Det finnes noen personlige gjenstander etter Seppala i Seppalatunet. Her blant annet en kaffekvern, barberkniv og smitang.

Foto: Sebastian Berg

Men Leonhard var ikke like heldig som Jafet på gullfeltet. Arbeidet i Nome var enormt slitsomt. Forrykende uvær, flom og sykdom tynnet ut rekkene blant gullgraverne.

Etter seks år hadde Leonhard innsett at han sannsynligvis aldri ville bli noen gullmillionær, men i løpet av disse årene hadde han lært veldig mye om hundekjøring.

– Han kom meget godt overens med hundene som han behandlet med den største respekt og godhet. Kona Constance fra Belgia bidro også til at Leonhard ble i Nome, selv om hans gamle mor med sin sirlige kvenske håndskrift i brevene sine, gjentatte ganger prøvde å få gutten sin hjem og overta hjemgården før foreldrene døde. Kanskje kunne Leonhard bli kompanjong til Iver Evensen, håpet mora, forteller Paulsen.

Prototype av statuen

Det er startet innsamling for Seppala-statue i bronse. Birgit Seppala leder innsamlingsarbeidet. Målet er å samle inn en million kroner, hittil er det kommet inn litt over halv million. Statue der Seppala holder hunden på skuldra si, skal plasseres i Seppolaparken nedenfor rådhuset på Skjervøy.

Foto: Sebastian Berg

Ble filmhelt etter sin død

Men Leonhard ble i Amerika. Han ønsket ikke å forlate livet med det han elsket mest av alt, nemlig hundene sine.

Disney har nå laget et actiondrama som kom i desember 2019. Filmen heter «Togo, The Untold True Story» og handler om lederhunden som var ute med Seppala i fem døgn under og serumsløpet i 1925.

– Vi venter på at Disney Plus streamingstjeneste kommer til Norge i september. Det er en fantastisk historie! Jeg har sett filmen med engelsk teksting, så bare gled dere, gløder Paulsen.

– Hvorfor brukes det så mange ulike navn om Seppala? Det brukes både Seppälä, Seppola og Sepp om han?

– Et kjært barn har mange navn. I Finland het de Seppälä. Ä var en bokstav som de ikke hadde i Norge, så de ble hetende Seppola her. «Seppä» kom fra ordet «smed». De var dyktige håndverkere i mange generasjoner, de ble nok tildelt navnet langt tilbake i tid.

Faren var viden kjent som smed, han smidde også finere ting i bronse. Leonhard ble utdannet som smed, han også.

– Men da han flyttet til USA, viste det seg at Seppola var vanskelig å uttale for amerikanere. Derfor tok han tilbake navnet Seppala – uten finsk ä. Blant venner i omgangskretsen, ble han bare kalt for Sepp, forteller Paulsen.

Mange skatter i nærmiljøet

Birgit Paulsen elsker å skape noe nytt. Seppalatunet er blitt et sted der det formidles lokal håndverk, kunst og historie. Hun er glad for samarbeidet hun har med lokale produsenter. Her henger Seppala – gensere, pelsverk, smykker og belter av lakseskinn og her finnes lokal mat. Lokal kunst har også fått plass i lokalene.

Birgit selv sprudler av ekte arbeidsglede.

Jeg brenner for historisk formidling, kunstformidling, lokal mat, alt som er ekte etter mitt hjerte. Det er fantastisk å ha så mange dyktige folk med seg.

Stiller ut kunst

i Seppalatunet formidler man også kunst. I hele juli måned kan man bli kjent med Bernt Snorre Johansens utstilling «Vendt mot nord». Åpent på onsdag, torsdag, fredag og lørdag i denne perioden. Deler av Seppalautstillingen og Frams tilbakekomst blir stående.

Foto: Sebastian Berg

– Det er spesielt viktig nå i disse koronatider der vi skal besøke vårt eget land, oppdage hva man har, sier hun.

Nylig åpnet en kunstutstilling av den lokalt forankra kunstneren Bernt Snorre Johansen sin utstilling «Vendt mot nord».

– Det er rett og slett en begivenhet. Jeg håper mange vil ta veien, hjertelig velkommen alle.

Viikon tärkkeimät uutiset

Kvensk språkpris for 2021 går til Kvenungdommen-Kvääninuoret og deles ut digitalt.

Fristen for å nominere kandidater til den kvenske språkprisen går snart ut

Kvensk språkpris for 2021 går til Kvenungdommen-Kvääninuoret og deles ut digitalt.

Ennää vähä aikkaa ehđottaa kielipalkinon saajaa

Viikon tärkkeimät uutiset