Hopp til innhold

Mange vil lære seg kvensk, men fortsatt kursplass til flere

Det er stor interesse for å lære kvensk i Porsanger. I Kvænangen og Storfjord ønsker de fortsatt påmeldinger til en ny mulighet for å få kompetanse med studiepoeng og en mulig jobbkarriere.

Anneli Naukkarinen

Det har vært stor interesse for kurs i kvensk i Porsanger, sier fagleder Anneli Naukkarinen ved Porsanger Kvenske Språksenter.

Foto: Privat

– Vi er kjempeglade for den store interessen, og hadde egentlig forventa det også. Det sier fagleder Anneli Naukkarinen ved Porsanger Kvenske Språksenter til NRK Kvensk.

De har 21 påmeldte til det nye tilbudet om å lære seg kvensk og få studiepoeng på universitetsnivå. Det er grunnkurset i kvensk (KVE0100) som tilbys fra UiT Norges arktiske universitet, med avsluttende eksamen. I Porsanger skal ni ta dette kurset og dermed få ti studiepoeng. Resten tar det som kurs uten eksamen, forteller Naukkarinen.

Hun forteller om en stor interesse i Porsanger. Det gjorde at de ville ha et samarbeid med UiT.

– I Porsanger har etterspørselen etter språkkurs i kvensk vært stor siden språksenteret starta opp i august 2019, sier hun.

Vil ha flere søkere

Alle de tre kvenske språksentrene, i Porsanger, Kvænangen og Storfjord, starter nå på nyåret med dette tilbudet. Det var Ruijan Kaiku som før jul skrev om tilbudet.

Katriina Pedersen, språkkonsulent Kvænangen språksenter

Språkkonsulent Katriina Pedersen skal informere om kurset digitalt onsdag ettermiddag.

Foto: Laila Lanes / NRK

Også i Storfjord er det interesse, sier leder ved språksentret, Silja Skjelnes-Mattila.

– Vi har to bekreftede påmeldinger, og fire som er i tenkeboksen for kurs her i Storfjord, sier hun. Hun vil gjerne vil ha flere søkere.

I Kvæangen har de fått tre påmeldte, sier språkmedarbeider ved Kvænangen språksenter Katriina Pedersen til Ruijan Kaiku.

I dag kl. 1800 blir det informasjonsmøte, sier hun. Søknadsfristen går ut den 15. januar så det er fortsatt ikke for seint. Både hun og Skjelnes-Mattila oppfordrer folk til å søke.

Stort behov for kompetanse

Det er stor etterspørsel etter kompetanse i kvensk språk. Språk- og kulturmedarbeider ved Kvensk institutt, Merethe Eidstø, oppfordra før jul alle som er ute etter sikker jobb å ta seg utdanning i kvensk.

Hiv dere på! var budskapet særlig til unge som er på jakt etter en utdanning med gode utsikter til jobb.

Merethe Eidstø

Merethe Eidstø oppfordrer unge til å ta utdanningen innen kvensk fordi jobbmulighetene nå er store.

Foto: Laila Lanes / NRK

Dagig leder ved Kvensk institutt, Hilde Skanke, sa også at det er stort behov for kompetanse innen kvensk i alle yrkesgrupper.

– Men det som er mest prekært og har vært det noen år nå er i barnehage- og skolesektoren. Der mangler det ikke bare førskolelærere og lærere, men også barnehageansatte med kvensk kompetanse, sa hun til NRK Kvensk.

Høsten 2019 åpna UiT Norges arktiske universitet for muligheter for dem som skal bli lærere å ta kvensk.